Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Landgoed Klingelbeek herontwikkeld met oog voor verleden en toekomst

whkb70516

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Walter Herfst - Karbouw

15 september 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Landgoed Klingelbeek: het is misschien wel één van de meest bijzondere plekken van Nederland om te wonen. In een groene omgeving, vlakbij de Rijn, maar toch dicht bij het centrum van Arnhem. Hier worden zeven nieuwe woongebouwen ontwikkeld, de oude villa wordt gerenoveerd en de omgeving wordt helemaal hersteld. Alles wordt in fases gebouwd door bouwbedrijf Karbouw.

De geschiedenis van Landgoed Klingelbeek gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen. Diverse particuliere eigenaars drukten hun stempel op het huis en de tuin, waarna het in bezit kwam van kloosterlingen, de Duitse bezetter en een projectontwikkelaar. Nu is het eigendom van Schipper Bosch, die het ontwikkelt met oog voor het verleden en de toekomst.

Het monumentale landhuis en de nieuwbouw staan gemoedelijk naast elkaar.

Verkoop en verhuur

Schipper Bosch stelde Karbouw aan als hoofdaannemer. Dit bouwbedrijf is gespecialiseerd in de herontwikkeling van bestaand vastgoed en binnenstedelijke nieuwbouw. Omdat bij dit project herontwikkeling en nieuwbouw samenkomen, is zij de ideale bouwpartner. In mei 2020 leverde Karbouw al het eerste appartementencomplex en een woonblok op, waarna een vrijstaand huis volgde. Nu is de renovatie van het landhuis in volle gang en bevinden twee appartementencomplexen en een tweekapper zich in de afbouwfase. Het is de bedoeling dat deze woningen in de zomer van 2021 worden opgeleverd. Dan moet ook de bouw van het badhuis gestart worden, waar men zich kan omkleden voor de zwemvijver. Inmiddels zijn de eerste twee complexen volledig verkocht en bewoond. Van de nog op te leveren woningen is een deel bestemd voor de verkoop en een deel voor de verhuur.

Modern wonen in een historische omgeving.

Bijzondere gevels

Natuurlijk wordt er bij de ontwikkeling van het bestaande landhuis en de nieuwe gebouwen volop aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo krijgt ieder gebouw zijn eigen zonnepanelen en heeft het landgoed een eigen warmtenet waar duurzaam verwarmd water doorheen loopt. Er wordt zoveel mogelijk Cradle to Cradle gewerkt en er is gekozen voor duurzame materialen. Voor de eerste twee gebouwen werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gevelkozijnen van Platowood. “Dat is duurzaam hout, door een uniek proces veredeld, waardoor het zonder afwerking gebruikt kan worden”, vertelt Jock van Dijk, projectleider bij Karbouw. “Voor de gebouwen in fase twee is gekozen voor gechipperd gevelmetselwerk. Er wordt een speciale mortel over de gevelsteen heen aangebracht, waarna je de structuur van de stenen nog wel ziet. Daardoor krijgen de gebouwen een robuust karakter.”

Synchroon aan de bouw wordt het omliggende landgoed in ere hersteld.

Bijzondere woonomgeving

De geveltechniek is mooi, maar vraagt wel wat van de planning, aldus Van Dijk. “Het kan niet onder alle weersomstandigheden toegepast worden. De planning moet dan ook goed met alle aannemers afgestemd worden. Een goede onderlinge samenwerking en relatie zijn erg belangrijk, dat geldt zowel voor de opdrachtgever als de onderaannemers en leveranciers. Je bouwt immers samen.”

Er wonen al meer dan een jaar mensen op het landgoed die nu nog uitkijken op de bouwwerkzaamheden, maar dat duurt gelukkig niet lang meer. Rondom de eerste gebouwen is het groen al aangelegd. Het groen is onderdeel van het ontwerp en wordt dus voor de oplevering al toegevoegd. Van Dijk: “De bouw en inrichting van het landschap gaan samen op. Ook daarin heeft Karbouw een coördinerende functie. De gebouwen, de architectuur, het landschap en de ligging maken het een bijzondere woonomgeving en voor ons een mooi referentieproject.”   

Het landhuis wordt volledig gerenoveerd.

Verlijmen van binnenmuren
De binnenmuren voor alle zeven nieuwe gebouwen op Landgoed Klingelbeek worden gerealiseerd door Herubo Lijmwerken uit Bunschoten-Spakenburg. Dit bedrijf verlijmt de kalkzandsteen blokken, de kalkzandsteen elementen en de veilingblokken in opdracht van Karbouw. De werkzaamheden startten in maart 2019.

Herubo Lijmwerken is gespecialiseerd in alle soorten lijmwerk. Het familiebedrijf heeft al bijna dertig jaar aan ervaring in huis. Kwaliteit, betrouwbaarheid en nieuwe ontwikkelingen zijn erg belangrijk voor de vakmensen van het bedrijf. De kalkzandsteenblokken worden op een deskundige manier verlijmd voor zowel binnen- als buitenmuren.

Herubo voert de werkzaamheden op Landgoed Klingelbeek uit in opdracht van hoofdaannemer Karbouw. Het is een gewoonte van het lijmbedrijf om met kwalitatieve partners samen te werken, zodat het beste resultaat wordt bereikt. De combinatie tussen Herubo en haar partners maakt van elk project een succes.

Bouwinfo

Projectontwikkelaar 
Schipper Bosch, Amersfoort

Architect 
Dyvik Kahlen Architects, Londen

Landschapsarchitectuur 
Buro Harro, Arnhem

Hoofdaannemer 
Karbouw, Arnhem

E- en W-installaties 
Van den Berg Installateurs, Ede

Lijmwerk 
Herubo Lijmwerken, Bunschoten-Spakenburg

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details