Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Lageweg, Ouderkerk aan den IJssel | ‘Isoleren is stap één richting toekomstbestendigheid’

Lageweg, Ouderkerk aan den IJssel | ‘Isoleren is stap één richting toekomstbestendigheid’

In buurtschap Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel ondergingen 42 woningen van Woningbouwstichting “Samenwerking” een flinke metamorfose. Zowel op energetisch als op esthetisch vlak. De buitengevelisolatie leverde hieraan een belangrijke bijdrage.

Met deze metamorfose geeft Woningbouwstichting “Samenwerking” invulling aan haar duurzaamheidsbeleid. Ed Goverde, voorzitter van de Raad van Bestuur, licht toe: “Ons woningbezit is relatief jong en technisch gezien in redelijk goede staat. Op energetisch gebied valt er echter nog veel te verbeteren. Onze ambitie is om met al onze woningen flinke stappen te zetten richting toekomstbestendigheid. Stap één is: pak de woningen goed in. Daarom zetten we eerst stevig in op het isoleren van ons bezit.”

De woningen in buurtschap Lageweg gingen er energetisch en esthetisch flink op vooruit.

 

Van energielabel D/E naar A

Goverde vervolgt: “De 42 woningen in buurtschap Lageweg vormen een zesde van ons totale bezit. We pakken dus meteen een flink deel aan. Bovendien waren deze jaren ‘60 woningen nodig aan verbetering toe. Hun energielabel was D/E en moest naar A. Ook de uitstraling van de woningen liet te wensen over. In samenwerking met Willems Vastgoedonderhoud, onze partner in planmatig onderhoud, maakten we daar werk van.” Sander Willems, directeur van Willems Vastgoedonderhoud, voegt toe: “Eerst inventariseerden we de wensen en ambities van de woningbouwstichting. Vervolgens brachten we in kaart wat nodig was om het gewenste eindresultaat te bereiken. Op basis daarvan maakten we het Plan van Aanpak en ontwerp.”

Buitengevelisolatie

Nieuwe daken, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een vernieuwd ventilatiesysteem zorgen ervoor dat de woningen weer aan de huidige energetische vereisten voldoen. De gevelisolatie is gerealiseerd met het buitengevel­isolatiesysteem van Sto Isoned. Applicatiebedrijf IJsselmonde, co-maker van Willems Vastgoedonderhoud, bracht het systeem aan. “Willems Vastgoedonderhoud betrok ons al in een vroeg stadium bij het project”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. “Samen met Sto dachten we al in het ontwerptraject mee over de energetische en technische verbetering van de gevels.”

De plints van de woningen bestaan uit steenstrips.

 

16 centimeter isolatie

Niels Kempen, projectmanager bij Sto, licht het buitengevelisolatiesysteem nader toe: “De woningen bestonden uit een metselwerk buitenblad. Daar overheen kwam een isolatielaag van maar liefst 16 centimeter. Die isolatielaag is opgebouwd uit polystyreenplaten en is onderdeel van ons buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic. Qua afwerking biedt dit talloze mogelijkheden, zoals pleisters en steenstrips. Op dit project is gekozen voor steenstrips en sierpleister in een warm-beige kleurstelling.” Willems: “Omdat er binnen dit project drie woningtypen zijn, werkten we ook drie verschillende ontwerpen uit. Onderling vormen zij één familie.”

Voorbeeldproject

In november 2018 startte IJsselmonde met het aanbrengen van het buitengevelisolatiesysteem. Het werk werd in meerdere fases uitgevoerd en was vooral qua planning een uitdaging. Oostenbrug: “Door allerlei externe zaken stond de planning behoorlijk onder druk. Tegelijkertijd wilden we, met elkaar, de afspraken met de bewoners nakomen. Zij bleven tijdens de werkzaamheden in hun woning en wilden – heel begrijpelijk – weten waar zij aan toe waren.” Willems: “In zulke situaties is het fijn als je met partijen als IJsselmonde en Sto werkt. De lijnen met en tussen hen zijn heel kort.” Voor Sto en IJsselmonde is de onderlinge samenwerking als vanouds. “IJsselmonde brengt jaarlijks vele vierkante meters van ons systeem aan”, aldus Kempen. “We weten exact wat we aan elkaar hebben en dat komt de kwaliteit en voortgang van het werk ten goede. Dat gold ook zeker voor dit project.” Ook Oostenbrug is tevreden. “Dit project is een mooi voorbeeld van de manier waarop je een wijk weer van deze tijd maakt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details