Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Laat bouwpraktijk de leidraad zijn’

‘Laat bouwpraktijk de leidraad zijn’

Bouwveiligheid vraagt een proactieve rol van projectpartijen, die daartoe inhoudelijk best in staat moeten zijn. Toch neemt de roep om een onafhankelijk veiligheidsregisseur toe: minister Ollongren (BZK) wil zulks zelfs laten vastleggen, als antwoord op conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid na recente bouwcalamiteiten. “Aboma heeft de kennis en kunde om bouwveiligheidsprocessen goed te ondersteunen, op basis van begrip voor ieder standpunt”, zegt algemeen manager Advies Pieter Visser.

‘Ik pas de bouwregelgeving aan door één centrale partij voor de omgevingsveiligheid aan te wijzen in lijn met de arbeidsveiligheid’, schreef Ollongren afgelopen september in een brief aan de Tweede Kamer. Zo ver is het nog niet. Visser: “Laat ik vooropstellen dat de zaken goed geregeld moeten zijn, maar er zitten haken en ogen aan een dergelijke insteek.” Aboma Advies staat van oudsher met beide benen in de praktijk, en daar ligt ook de oplossingsrichting, stelt Visser. “Elk project is zo uniek, qua locatie, contractvorming en samenwerkende partijen, dat maatwerk op het gebied van veiligheidsaspecten altijd is geboden. Bouwprocessen blijken vaak complex. Er is weliswaar veel meer geregeld dan je op grond van de mediaberichten zou denken, en als het eindresultaat er staat is iedereen over het algemeen tevreden, maar toch schuurt er vaak iets in bouwprocessen: wie heeft de regie op het vlak van veiligheid?”

Omgevingsmanager
Laat de praktijk de leidraad zijn, stelt Visser. Gooi een dergelijke uitspraak in de groep bij een bouwvergadering en er zal instemmend geknikt worden door uitvoerende partijen, ontwerpers en opdrachtgevers. “Er zijn al veel goede initiatieven, maar wat voor mandaat heeft bijvoorbeeld een omgevingsmanager, wie is zijn baas en is hij in alle fasen betrokken? Wij vinden dat belanghebbende partijen – inclusief de gemeente – vooraf in het proces bindende afspraken moeten maken over bouwveiligheid. Doen zij dat niet, dan gaat een aangesproken partij op de strepen staan of neemt een formele houding aan. Bouwpartners kunnen vaak meer in samenwerking dan ze denken, maar ze moeten die rol wel pakken. Van opdrachtgever tot leverancier. Dat is soms lastig, want niet iedereen zit voorafgaand aan de aanbesteding aan tafel. Maar zet ze erbij zodra het kan, op basis van wat vooraf is afgesproken.”

Bouwveiligheidsplan
Dan kan het gaan over het veilig achterlaten van de bouwplaats of het afbakenen van het bouwterrein in het kader van omgevingsveiligheid. “Op papier kunnen we het allemaal, maar het moet in de praktijk ook goed geregeld zijn. Aboma Advies kan daarin ondersteunen, zowel in opdracht van de aannemer als de opdrachtgever, bijvoorbeeld met risicoanalyses en een projectspecifiek bouwveiligheidsplan.” Dat laatste moet er in alle gevallen zijn. En wat de door de minister gewenste veiligheidsregisseur betreft? “Wie dat is en voor welke partij hij of zij werkt, kun je samen bepalen als stakeholders, en met de praktijk als leidraad”, zegt Visser. “Veiligheidsregisseur is evenwel een complexe functie, die betrekking heeft op alle vormen van veiligheid: omgeving, (tijdelijke) constructie, verkeer, Arbo-technisch en sociaal. Deze aspecten zijn niet los van elkaar te zien en de veiligheidsregisseur moet boven alle partijen kunnen staan, omdat de te nemen maatregelen kunnen conflicteren met de belangen van de stakeholders.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?