Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Marc Mattheijer, senior projectmanager bij projectmanagement- en adviesbureau BOAG, part of Drees & Sommer, kijkt uit over de bouw.

‘Kwaliteitstoezicht en ondersteuning bij een kwaliteitsproject’

“Sluishuis is een turnkey project”, vertelt Marc Mattheijer, senior projectmanager bij projectmanagement- en adviesbureau BOAG, part of Drees & Sommer. “Bouwmanagement is bij dit project niet noodzakelijk. Toch vond Bouwinvest het wenselijk om de uitvoering tot en met de sleuteloverdracht op regelmatige basis te laten managen en monitoren op voortgang, kwaliteit en veiligheid. BOAG vervult deze rol in diverse projecten van Bouwinvest, waaronder Sluishuis; een kwaliteitsproject waaraan we onze naam graag verbinden.”

Ogen en oren van Bouwinvest

BOAG is de ogen en oren van Bouwinvest en het aanspreekpunt richting de aannemerscombinatie, aldus Mattheijer. “Aan dit project lagen geen strak bestek en tekeningen ten grondslag, maar een Programma van Eisen op hoofdlijnen. Op basis van een kwaliteitsnorm van Bouwinvest geven VORM en BESIX invulling aan het project. Specifieke technische vragen en/of wijzigingsverzoeken door voortschrijdende inzichten worden eerst bij BOAG in de week gelegd. Vervolgens proberen we hier gezamenlijk consensus in te bereiken.”

Dynamisch document

Namens Bouwinvest zit Mattheijer aan tafel bij de diverse overleggen. Hij controleert of de voortgang, kwaliteit en veiligheid op de bouw conform de contractueel vastgelegde afspraken verlopen. Ook bij de kwaliteitsmonitoring tijdens fabrieksbezoeken is Mattheijer de vooruitgeschoven post. ”Bevindingen en omissies worden nauwkeurig vastgelegd”, vertelt hij. “Het oorspronkelijke idee was om hiervoor onze eigen Snagstream (Pro4all) software te gebruiken. Om de werkprocessen zo soepel mogelijk te laten verlopen echter zijn we, op verzoek van de aannemerscombinatie, uitgeweken naar LetsBuild managementsoftware.” Ook verzorgt BOAG een managementrapportage voor zijn opdrachtgever, waarin voortgang, kwaliteit en veiligheid periodiek worden vastgelegd. “Met deze zogenoemde VKV-rapportages ontstaat zowel in tekst als beeld een dynamisch kwaliteitsdocument vanaf start uitvoering tot en met sleuteloverdracht.”

De projectmanagement- en adviesbureaus BOAG en Drees & Sommer zijn medio 2020 gefuseerd. Zij versterken elkaar in de strategische én pragmatische ondersteuning van bedrijven, instellingen, beleggers en overheden in alle facetten van vastgoed.  


Projectinfo

Dagelijkse kwaliteitscontroles

In opdracht van bouwcombinatie Sluishuis V.O.F. verzorgt BBC Bouwmanagement dagelijks kwaliteitscontroles. Hiervoor stellen Roel Coolen en Jillis Gerichhausen namens BBC en samen met de procescoördinator projectspecifieke keuringen op. “Vanwege de hoge constructieve uitdagingen zijn deze kwaliteitskeuringen van groot belang”, vertellen zij. “De bouwcombinatie toont hiermee aan dat voldaan wordt aan de constructieve eisen. Keuringen worden op een tablet en via de Aproplan app uitgevoerd. Op deze tablet kunnen wij alle benodigde gegevens ter plaatse inzien.”

“Vanuit de bouwcombinatie werken wij samen met de werkvoorbereiding en uitvoering. Wij controleren tekeningen en werkplannen op volledigheid en uitvoerbaarheid. Hierdoor kunnen wij vooraf een inschatting maken van de risico’s die het ontwerp of de uitvoering met zich meebrengen en de keuringsformulieren projectspecifiek maken of aanpassen. Middels projectspecifieke keuringsformulieren wordt een dossier opgesteld waarmee later teruggekeken kan worden op de uitvoering en op hoe onderdelen tot stand zijn gekomen.” De bouwcombinatie heeft met BBC twee kundige, ervaren kwaliteitscontroleurs in handen die een onafhankelijke blik hebben en zorgdragen voor de juiste kwaliteit van het werk; vakmannen die gedreven bijdragen aan een zo goed mogelijk eindproduct. BBC heeft ruim 100 ervaren bouwmanagers, directievoerders en toezichthouders in dienst, die al ruim 30 jaar in heel Nederland bouwprojecten begeleiden voor diverse opdrachtgevers. Zowel in kleine als grote projecten, renovatie en nieuwbouw, utiliteitsbouw en woningbouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details