Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kwaliteitsborging Wkb: KiK en de KiKCampus

Kwaliteitsborging Wkb: KiK en de KiKCampus

Nú schakelen om straks niet op achterstand te staan

De Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) wordt per 1 januari 2021 van kracht. Is dat iets om van wakker te liggen? Ja en nee. Ja, omdat er in de bouwpraktijk meer verandert dan menigeen denkt. En er tijd nodig is om aan de nieuwe regelgeving te wennen. Nee, omdat het juiste instrumentarium voor alle betrokkenen klaarligt. Wel is het zaak nú te schakelen, om straks niet op achterstand te staan. Lees hier hoe u dat doet.

Onder de Wkb moet gewerkt worden met een onafhankelijke kwaliteitsborger. Deze is verplicht gebruik te maken van een toegelaten ‘instrument’ (systeem voor kwaliteitsborging). Iedereen in de bouw- en infrakolom, van opdrachtgever tot en met bevoegd gezag, krijgt hiermee te maken en zal op tijd alle finesses moeten kennen om conform de Wkb te kunnen werken. Het is aan te raden om daar nu al mee te beginnen. Dan komt u op 1 januari 2021 goed beslagen ten ijs.

De KiKCampus helpt

De gemakkelijkste en snelste weg om te wennen aan het werken volgens de Wkb is door contact op te nemen met de KiKCampus. De KiKCampus is het kennis- en implementatieplatform dat alle partijen in de bouw- en infraketen helpt met de – onder de Wkb – verplichte inzet van een ‘instrument’ (systeem) voor kwaliteitsborging en de keten ondersteunt in de toepassing daarvan. De KiKCampus biedt u begeleiding, training, certificering en tooling. Kijk op www.dekikcampus.nl voor alle details.

De KiKCampus is gevestigd op de Bouwcampus van de TU Delft en wordt gedragen door een brede coalitie specialisten: Aannemersfederatie Nederland, BRIS, Building Changes, gBou., Ketenstandaard, KOMO, KIWA, SKG-IKOB, SKH en STABU.

Generiek instrument Kik

Welk instrument te kiezen om aan de Wkb te voldoen? Meer dan 30 (branche)organisaties in en rond de bouw/infra bevelen Kik aan: het KOMO instrument Kwaliteitsborging. Kik is op dit moment het enige generieke Wkb-instrument dat beschikbaar is. Het is geschikt voor alle soorten bouwwerken en voor alle drie de gevolgklassen die de Wkb onderscheidt. Wie werkt met Kik heeft dus maar één instrument nodig om ieder project perfect in de nieuwe wetgeving te laten passen.

Kik wordt nu al volop ingezet bij Wkb-ervaringsprojecten. Ook zijn de eerste Kik-trainingen van start gegaan. Die zijn er voor opdrachtgevers, voorschrijvers, bouwers, aanstaande kwaliteitsborgers én medewerkers van de afdelingen Bouw- en Woningtoezicht. Kijk op www.kik-komo.nl voor meer informatie.

Onderschat het niet

Tot 1 januari 2021 heeft u nog zo’n 12 maanden om te wennen aan de nieuwe bouwpraktijk onder de Wkb. Onderschat vooral niet de gevolgen en de tijd die nodig is om u alles eigen te maken. Daarom wordt aangeraden om snel contact op te nemen met de KiKCampus. U bent van harte welkom!   


Wat heeft u aan KiK?

Met KiK toont u aan dat u voldoet aan alle wet- en regelgeving in bouw en infra en aan de private kwaliteitseisen: u werkt conform de Wkb.

Aannemers en onderaannemers beschikken met KiK over de onmisbare bewijslast i.v.m. hun aansprakelijkheid.

U hoeft geen andere instrumenten aan te schaffen; KiK is universeel.

KiK helpt beter te bouwen, faalkosten te verminderen, verbetert de samenwerking in de bouw/infra en ondersteunt innovatieve concepten.


Van der Burgweg 1

2628 CS Delft

T +31 85 902 58 90

E info@kikcampus.nl

W www.kikcampus.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details