Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Productinformatie

Kunststof met dieptewerking

IMG_8243
De speciale kleur RAL 7030 steengrijs is voor dit project ontwikkeld.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | The Timewriters

15 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Kozijnfabrikant Schipper Kozijnen en systeemleverancier profine (het bedrijf achter het merk K-VISION Kozijnen) werken al jaren samen met duurzaamheid en een efficiënte werkwijze als uitgangspunten. Deze punten komen samen in het renovatieproject THEMA-dreven in Utrecht.

In de Utrechtse wijk Overvecht worden stapsgewijs veel flatgebouwen gerenoveerd. Dit bouwproject levert materiaal voor toekomstige projecten. De oude kozijnen van 432 woningen worden gebruikt als grondstof voor de 100% circulaire K-VISION ReFrame kozijnen. Jappe Dekker, Hoofd Verkoop Zakelijke Markt bij Schipper Kozijnen: “In afstemming met profine oogsten wij hier ontzettend veel kozijnen. Bij de CJ-dreven (de Cleopatradreef en Jeanne d’Arcdreef) ging dit om 2.096 stuks van in totaal 141.320 kilo. Bij de THEMA-dreven zijn dit er 2.500 stuks met ongeveer 170.000 kilo aan profielen.”   

De THEMA-dreven.

Deze oude profielen worden volledig gebruikt voor het circulaire ReFrame kozijn van 100% gerecycled kunststof. Schipper Kozijnen was al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van dit unieke product. K-VISION ReFrame heeft hoogwaardige eigenschappen zoals een hoge isolatiewaarde en lange levensduur. De levensduur van de gerecyclede kozijnen is minimaal vijftig jaar, verzekert Remco van Overdijk, Technisch Manager van K-VISION Kozijnen | profine Nederland. “Maar ook tegen die tijd kunnen ze weer volledig worden hergebruikt. Je kunt het materiaal keer op keer recyclen. Ze gaan dus met gemak een paar honderd jaar mee.”

In het project zijn verschillende tinten grijs met elkaar gecombineerd.

Unieke kleur

In de gevels van de THEMA-dreven wordt met verschillende materialen gewerkt om de door de Welstandscommissie gewenste dieptewerking te creëren. Van Overdijk: “Er is hier gekozen voor de K-VISION Trend kozijnen. De ontwikkeling van dit profiel met dieptewerking heeft een revolutie in de kunststof kozijnenindustrie teweeg gebracht. Tegenwoordig is ook de rechte hoekverbinding niet meer weg te denken. In 85% van de gevallen wordt voor dit profiel gekozen, en niet zonder reden!” Ook is het mogelijk om uitstekende isolatiewaarden te behalen. “We hebben een innovatief kleursysteem, dat proCoverTec© heet. De lak wordt hierbij met een vacuümtechniek aangebracht. Zo krijgen de kozijnen een mat satijnen uitstraling en voelen zij prettig aan. Daarnaast biedt proCoverTec diverse extra voordelen, zoals een verminderde warmte-opname en een vuilafstotende laag. Ze zijn dus extra onderhoudsvriendelijk. Veel architecten hebben een voorkeur voor deze methode, omdat hiermee ook een groot aantal speciale kleuren mogelijk is.” Dekker: “Samen met profine, de architect en de welstandscommissie hebben wij een nieuwe, unieke projectkleur ontwikkeld die precies past bij de andere kleuren en materialen die worden gebruikt.” Daarnaast is gebruik gemaakt van geïntegreerde solar screens. “Deze vallen heel mooi weg in het ontwerp en werken op zonne-energie.”

De kozijnen hebben geïntegreerde solar screens.

Lean & mean werken

Dekker: “We stemmen telkens met elkaar af dat de leveringen vanuit profine overeenkomen met de verschillende productie- en montagefases, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Daarnaast werken we, net als bij de CJ-dreven, met prefab elementen waarin de kozijnen worden geplaatst. Vervolgens worden deze elementen in hun geheel gemonteerd.” Het gevolg is een werkwijze die ‘lean & mean’ is. Daardoor kunnen de bewoners zo snel mogelijk genieten van hun gerenoveerde woningen die, mede dankzij de K-VISION kozijnen, een energielabel A+ krijgen. De kozijnen kunnen na een levensduur van minimaal 50 jaar keer op keer door profine gerecycled worden. Een echte duurzame keuze.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details