Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Kunststof kozijnen voor 100% hergebruikt

Wheermolen Purmerend 1 kopiëren

Tekst | Henk Geist

Beeld | Schipper Kozijnen

17 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“Wij werken veel samen met Hemubo in combinatie met DOOR Architecten en zijn actief betrokken bij het voortraject”, zegt Jappe Dekker, hoofd verkoop Zakelijke Markt bij Schipper Kozijnen. 

“Wij denken mee over het ontwerp, geven advies en ook het montageplan wordt gezamenlijk uitgewerkt. We gaan iedere keer graag de uitdaging aan om samen tot de meest duurzame en effi­ciënte geveloplossing te komen en onszelf telkens weer te verbeteren. Vanaf het begin was duidelijk dat circulariteit een belangrijk speerpunt was.”

Tweede leven

Wat het project in Purmerend uniek maakt, is dat het hier gaat om 100% gerecyclede K-VISION kozijnen. “De oude kunststof kozijnen zijn bij een renovatie in de jaren ‘80 door Schipper Kozijnen geleverd en geplaatst. Hoe bijzonder is het dan dat deze kozijnen nu weer door ons worden vervangen en verwerkt? We hebben ze een tweede leven gegeven en maken zo letterlijk de cirkel rond. Een echte primeur. Veel aanbieders van kunststof kozijnen maken al voor een deel gebruik van gerecycled materiaal, maar nog nooit eerder voor 100%.”

De gerecyclede kozijnen gaan minstens 50 jaar mee.

Innovatief kleursysteem

De gerecyclede kozijnen voldoen aan de geldende kwaliteits- en isolatie-eisen. Dekker: “Ze zijn voorzien van alle vereiste keurmerken en certificaten. Na uitvoerige testen bij de productie en afwerking is het gelukt om een profiel te maken van 100% gerecycled materiaal. Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een luxe matte look & feel te geven, zijn de profielen rondom voorzien van het innovatieve kleursysteem proCoverTec. Deze coating zorgt tevens voor weinig roethechting, waarmee de kozijnen ook onderhoudsvrij zijn.”

De levensduur van de gerecyclede kozijnen is minimaal vijftig jaar, verzekert Dekker. “Maar ook tegen die tijd kunnen ze weer volledig worden hergebruikt. Je kunt het materiaal wel tien keer recyclen. Als je dat bij elkaar optelt, gaan ze dus met gemak een paar honderd jaar mee. Dit betekent tevens een flinke besparing van grondstoffen en kosten.”

Volgende stap

Na het verwijderen van het glas, het hang- en sluitwerk en andere stalen onderdelen zijn de oude kunststof kozijnen vermalen tot granulaat, waarvan weer geheel nieuwe profielen zijn gemaakt. Deels zaten er ook nog houten kozijnen in de flat. Ook deze kozijnen zijn hergebruikt en wel als basis voor de stelkozijnen. Het glas wordt al wel gerecycled, maar nog niet hergebruikt in de kozijnen. “Dat moet de volgende stap worden. We zijn momenteel in een vergevorderd stadium met partners om de circulaire keten hiermee uit te breiden.”

Schipper Kozijnen heeft ook de bewoners actief bij het project betrokken. Dekker: “We hebben ze van tevoren laten zien welke kozijnen ze krijgen. Ook hebben we ze meegenomen in hoe we de vervanging gingen uitvoeren. Daarnaast hebben we een oplossing op maat aangeboden voor de zonwering, horren en vitrage aan de binnenzijde. Zo willen we de bewoners zoveel mogelijk vrijwaren van overlast.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details