Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kunststof kozijnen leveren belangrijke bijdrage aan de hoge isolatie-eisen
Kozijnen aan de balkonzijde van Flat 11.

Kunststof kozijnen leveren belangrijke bijdrage aan de hoge isolatie-eisen

Bij de renovatie van ‘Flat 11’ aan de Prinses Margrietlaan in Zeist krijgen de 74 woningen nieuwe, kunststof kozijnen. De 660 deur- en raamkozijnen dragen op meerdere fronten bij aan de duurzaamheidsambities van het project. De productie, levering en montage zijn in handen van Kumij B.V..

Tekst | Patricia van der Beek    Beeld | Kumij

“We voeren de werkzaamheden uit in opdracht van Coen Hagedoorn Bouwgroep”, vertelt accountmanager Rob Jacobs van Kumij. “We werken sinds jaar en dag samen en werden, als vaste partner, al in een vroeg stadium bij dit project betrokken. We dachten onder andere mee over hoe we met onze producten konden bijdragen aan de hoge eisen op isolatiegebied.”

Verdiept systeem met houtlookverbinding

De kozijnen die Kumij op de Prinses Margrietlaan toepast, zijn vervaardigd met het K-Vision Trend-profiel. Dit eigentijdse profiel heeft een hoge isolatiewaarde, een inbraakwerendheid tot weerstandsklasse 2 en draaidelen die in de negge van het kozijn liggen. “De profielen kenmerken zich door een verdiept systeem”, zegt Jacobs. “Met een inbouwdiepte van 120 millimeter lijken ze op hout. Om dit effect te versterken, is gekozen voor een houtlookverbinding in plaats van de standaard 45 graden verbinding.”

Primeur

De kozijnen zijn voorzien van triple glas met een U-waarde van 0,6. De warm edge afstandhouders tussen de glaslagen dragen bij aan deze hoge isolatiewaarde. “Dit project heeft ook een primeur”, laat Jacobs weten. “We passen hier voor het eerst onze innovatie EcoForce toe. Dit is een nieuw systeem van glasvezelgebonden materiaal voor het verstevigen van de kozijnen. Dit materiaal is recyclebaar, een stuk lichter dan staal en het zorgt voor een verbetering van 10% in de isolatiewaarde van het profiel. Bovendien kun je het meelassen voor een sterke hoekverbinding.”

Dubbele dichting

Medio februari startte Kumij met de productie en assemblage van de kozijnen. Twee weken later ging de eerste levering richting bouwplaats. Jacobs: “Wij monteren de kozijnen direct na de montage van de HSB-elementen. Zoals altijd passen we hier een dubbele dichting toe. Eerst trekken we een rubberen aanslag tegen het HSB-element aan en vervolgens maken we een tweede dichting met een kitvoeg, voor extra geluidsdichting en een hoge isolatiewaarde.” De montage liep door de coronamaatregelen iets vertraging op, maar is inmiddels weer in volle gang. Kumij verwacht in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen opleveren.


Projectinfo

‘Bijdragen aan lagere energiekosten en meer comfort’

Bij het groot onderhoud van het appartementencomplex aan de Prinses Margrietlaan in Zeist liggen de duurzaamheidsambities hoog. De 74 appartementen worden gasloos en krijgen energielabel A. Dit wordt onder meer gerealiseerd met duurzame installaties. Van der Sluis Renovatie BV draagt hieraan bij met onder meer een Nilan warmtepomp.

Van der Sluis is vanaf de planfase bij de verbetering en verduurzaming van het appartementencomplex betrokken. In de uitvoeringsfase is Van der Sluis verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van de installaties. “We installeren een energiezuinig klimaatsysteem voor ventilatie, verwarming, gekoelde ventilatielucht en warmtapwater”, zegt projectleider Johan Petersen. “Ook vervangen we een groot deel van de bestaande elektrotechnische installaties, de waterleidingen, de standleidingen en de hemelwaterafvoer. Voor een toekomstige glasvezelaansluiting leggen we alvast loze leidingen aan. Verder krijgt elke bewoner een videofoonsysteem.”

Ventilatie warmtepomp met warmteterugwinning

“Samen met de zonnepanelen levert het klimaatsysteem een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van het appartementencomplex”, zegt  Petersen. “Voor het klimaatsysteem passen we de Nilan Compact S ventilatiewarmtepomp toe.” Chris Niemeijer, developer bij Nilan Netherlands, licht toe: “Kenmerkend voor deze warmtepomp is dat hij warmte terugwint uit de ventilatielucht die naar buiten afgevoerd wordt. Met die teruggewonnen warmte wordt de binnenkomende verse lucht verwarmd. Dit bespaart energie. Met de warmtepomp krijgen de bewoners een veel comfortabeler en makkelijker te verwarmen appartement met een lagere energierekening en in de zomer zorgt het systeem voor aangename verkoeling.”

Handzaam en gebruiksvriendelijk

Hij vervolgt: “Een groot voordeel van de Nilan Compact S is zijn handzame formaat. Hij neemt 0,36 vierkante meter ruimte in beslag en komt in een aparte kast in de keuken te staan. Een ander voordeel is dat de warmtepomp eenvoudig te bedienen is. Tegelijkertijd begrijpen we dat dit systeem voor veel mensen wennen is. Daar helpen we zo goed mogelijk bij, zodat elke bewoner straks optimaal kan genieten van het lage energieverbruik en hoge comfort.”


Projectinfo

Nieuwe, moderne lift in bestaande schacht

Tot het groot onderhoud van de Prinses Margrietlaan in Zeist behoort ook de vernieuwing van de entreehal. Daar is onder meer de oude lift vervangen door een compleet nieuwe. In opdracht van aannemer Coen Hagedoorn nam MP Liften dit gehele traject uit handen.

“We ontzorgden de aannemer van A tot Z”, zegt accountmanager Geurt-Jan Heimensen van MP Liften. “We voerden de vervangende nieuwbouw van de lift uit vanaf de calculatie tot aan de installatie en keuring. Ook demonteerden we de oude lift en troffen we de nodige veiligheidsvoorzieningen tijdens de werkzaamheden.” De nieuwe, machinekamerloze lift heeft een beperkte schachttop en is afgewerkt met RVS. MP Liften bracht de lift aan in de schacht van de oude lift. Heimensen: “Dit kon zonder al te veel aanpassingen, aangezien onze liften zeer flexibel zijn qua interne maatvoering. Verder is de lift geschikt voor brancardvervoer en voldoet hij aan de hoogste eisen qua energieverbruik. Met deze eigentijdse lift kunnen de bewoners weer vele jaren vooruit.”


Projectinfo

Verwerking en montage gevelelementen vraagt om specialisme in massa maatwerk

De voor- en achtergevels van de 74 appartementen aan de Prinses Margrietlaan in Zeist worden vervangen door Kingspan gevelelementen. Prefab Fabriek Culemborg, onderdeel van de Van Dillen Bouwgroep, verwerkt en monteert deze elementen. De specialist in geprefabriceerde duurzame houtskeletbouw levert en monteert ook eigen houten elementen en kozijnen.

“In september 2019 benaderde Coen Hagedoorn Bouwgroep ons voor de Prinses Margrietlaan”, vertelt bedrijfsleider Teun van Laarhoven van Prefab Fabriek Culemborg. “Zij zocht een partij die de gevelelementen niet alleen kon monteren, maar ook kon meedenken over de juiste bevestigings- en afdichtingsmethode om aan de BENG-norm te voldoen. Daarbij moest de montage van de elementen in de planning passen. Als specialist in massa maatwerk zijn wij hiervoor de aangewezen partij. Wij zoeken naar de beste oplossing en standaardiseren die.” Prefab Fabriek Culemborg startte in april 2020 met het monteren van de gevelelementen en is, conform planning, inmiddels over de helft. Eind dit jaar is de montage naar verwachting gereed.


Projectinfo

‘Adviseren met toegevoegde waarde vormt de ziel van ons bedrijf’

Als onafhankelijk adviesbureau ondersteunt Alphaplan de bouwwereld met projectmanagement, bouwkostenmanagement, inspectie, keuring en projectvoorbereiding. Voor Coen Hagedoorn Bouwgroep begeleidt en verricht Alphaplan de asbestinventarisatie bij de 74 woningen aan de Prinses Margrietlaan in Zeist.

Projectmanager Arie Stapper is namens Alphaplan eindverantwoordelijk voor de asbestinventarisatie. Hij vertelt: “We startten met een vooronderzoek op basis van bestaande tekeningen, het bestek en andere relevante documenten. Vervolgens voerden we de fysieke inspectie uit. We troffen voornamelijk asbest aan in zeil, lijm, ventilatiekanalen en gevelpanelen. Ook vonden we restanten van asbesthoudende beplating die waren achtergebleven na een eerdere sanering. Conform de NEN 2991 verrichtten we ook een grondig besmettingsonderzoek. Waar mogelijk valideerden wij de sanering naar een lagere  risicoklasse.”

Toegevoegde waarde

Op basis van de inventarisatie werkte Alphaplan een rapport uit waarmee Coen Hagedoorn direct en gericht aan de slag kon. Alphaplan kreeg ook opdracht voor de begeleiding van de saneringswerkzaamheden. Bovendien geeft Stapper asbestcursussen aan alle medewerkers van het bouwbedrijf. “Adviseren met toegevoegde waarde vormt de ziel van ons bedrijf”, zegt hij. “Voor veel opdrachtgevers is dat een goede reden om ons ook op andere fronten in te zetten. Het project Mall of the Netherlands in Leidschendam is daarvan een mooi voorbeeld. Daar begonnen we met eveneens de asbestinventarisatie. Inmiddels zijn we al zes jaar als adviesbureau bij dit enorme project betrokken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details