Tot de werkzaamheden behoren onder meer asbestsanering, het verhogen van het wooncomfort en het nemen van energetische maatregelen.

01:39
29-09-2019

Krugerflat, Vaassen | Werkzaamheden Krugerflat in Vaassen liggen op schema

‘Goede communicatie met de bewoners heeft alle aandacht’

De Krugerflat in het Gelderse Vaassen wordt momenteel gemoderniseerd. Eigenaar Woonstichting Triada doet daartoe een beroep op Salverda Bouw. Tot de werkzaamheden behoren onder meer asbestsanering, het verhogen van het wooncomfort en het nemen van energetische maatregelen.

Salverda Bouw begon in december 2018 met het uitvoeren van de werkzaamheden, na een zorgvuldige en intensieve voorbereiding. Die was onder meer nodig omdat alles in bewoonde staat gebeurt, vertelt projectleider Rutger Lokhorst. “Goede communicatie met de bewoners heeft dus alle aandacht, tijdens de voorbereiding en tijdens de uitvoering. We beschikken over een eigen woonconsulent om dat in goede banen te leiden. Zij is nadrukkelijk onderdeel van het team en heeft oog voor alle sociale aspecten. Overigens zijn in sommige gevallen – bijvoorbeeld mensen met een handicap, gezinnen met kleine kinderen, … – indien gewenst bewoners tijdelijk elders door Triada ondergebracht.”

Onderdeel van het communicatietraject zijn een kennismakingsbrief, een technische en sociale opname, nieuwsbrieven en veel één-op-één-gesprekken. “Een luisterend oor bieden is belangrijk. Dat geldt tevens voor het goed uitleggen wat er zoal te gebeuren staat en voor het nakomen van afspraken”, merkt Lokhorst op. Hij legt uit dat de Krugerflat bestaat uit twee gebouwen met in totaal 55 woningen (respectievelijk 24 en 31). De asbestsanering, zegt hij, heeft een flinke impact. “We moeten daartoe allerlei voorzieningen treffen waardoor de woning tijdelijk niet helemaal door de bewoners kan worden gebruikt.” Een andere flinke ingreep noemt Lokhorst het vernieuwen van de cv-installatie. “We hebben ervoor gezorgd dat we tijdens de werkzaamheden per radiator konden afkoppelen, zonder de cv-installatie uit te schakelen. Dat is afgelopen winter gebeurd. In woningen die tijdelijk zonder verwarming zaten, zijn toen straalkachels geplaatst.”

Energetische maatregelen

Lokhorst vertelt dat de energetische maatregelen onder meer betrekking hebben op het isoleren van de spouwmuren, glasvervanging, het aanbrengen van extra dakisolatie, het isoleren van vloeren van de onderste woonlaag en het plaatsen van pv-panelen. Met het aanbrengen van nieuwe bekleding (beplating) op de kopgevels en trappenhuizen, schilderwerk, het plaatsen van nieuw hekwerk bij de balkons en galerijen, het verhogen van de vloeren op de galerijen en balkons en het verbeteren van de toegankelijkheid wordt het complex naar een kwaliteitsniveau gebracht dat voldoet aan de moderne eisen. De werkzaamheden liggen op schema, maakt Lokhorst duidelijk. “Dat is eveneens het voordeel van een goede voorbereiding. We hebben met de diverse partners vanuit de bouwteamgedachte een strakke en duidelijke planning opgesteld en ook logistiek alles goed geregeld. Er is weinig ruimte op de bouwplaats, dus de meeste materialen worden bij aankomst meteen verwerkt. De strakke planning draagt tevens bij aan een zo kort mogelijke doorlooptijd van de werkzaamheden in de woning waardoor we de overlast hebben kunnen beperken.”

Galerijvloeren worden verhoogd.

 

Vervolgproject

Lokhorst verwacht dat het project in juli van dit jaar wordt afgerond. “Daarna gaan we voor deze opdrachtgever een volgend, soortgelijk project uitvoeren. De kennis die we nu opdoen kunnen we daar dan toepassen om bepaalde zaken nog efficiënter te laten verlopen.”  

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Salverda Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

‘Nieuwe ramen en deuren dragen bij aan
verbeterde isolatiewaarde’

Ze kunnen een opdrachtgever volledig ontzorgen, van voortraject tot oplevering. Maar ook als er een voorschrijvend bestek ligt, zoals bij de Krugerflat in Vaassen, weet Weekamp RDC voor de juiste aanpak te kiezen.

“Bij dit project hebben we conform het bestek de voordeuren en balkondeuren vervangen en  in plaats van naar binnen draaiende ramen draaikiepsystemen geplaatst”, vertelt projectleider Tamme van der Ploeg. “We hebben daarmee bijgedragen aan het moderniseren van de Krugerflat.”

Hij legt uit dat de nieuwe ramen en deuren een rol spelen bij een verbeterde isolatiewaarde van de 55 woningen. Brandwerendheid was eveneens een aandachtspunt. “Verder zijn de deuren nu voorzien van een meerpuntssluiting.” Hoewel de andere werkzaamheden nog aan de gang zijn, is Weekamp RDC inmiddels klaar. “We zijn op dit project zo’n tien weken actief geweest. Dankzij een goed overleg en prima samenwerking met de aannemer is de uitvoering vlotjes verlopen. Omdat er beperkt ruimte was op de bouwplaats hebben we alles dat werd aangeleverd direct verwerkt. Ieder werk heeft zijn specifieke kenmerken, maar projecten als deze doen we vaak, die zijn ons op het lijf geschreven.”

Stedenbouw partners