Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kozijnpartners slaan handen ineen voor ingrijpende verduurzaming
Harmen Bosma (algemeen directeur) en Irfan Sorgucu (adjunct-directeur en medeaandeelhouder) van SOR Kozijnen.

Kozijnpartners slaan handen ineen voor ingrijpende verduurzaming

Complete make-over voor Aquariusflat in Amstelveen

Van een anonieme en ongeïsoleerde jaren ’70 flat naar een comfortabel en energiezuinig woongebouw dat van alle moderne gemakken is voorzien. Tussen juli 2021 en november 2023 wordt de Aquariusflat in Amstelveen ingrijpend gerenoveerd, met als doel om de leefbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit te verhogen. Niet alleen de binnenzijde, maar ook de gevel van het pand krijgt een complete make-over met nieuw metselwerk en nieuwe kozijnen. Voor de vervanging van de kozijnen sloegen SOR Kozijnen, Tarion en KÖMMERLING Nederland de handen ineen.

Aan de basis van alle kunststof kozijnen ligt het K-VISION Trend profiel van KÖMMERLING, dat zich kenmerkt door een eigentijdse uitstraling, een slanke vormgeving en een hoge isolatiewaarde.

De Aquariusflat is eigendom van woningcorporatie Eigen Haard. De afgelopen jaren kwam de flat regelmatig negatief in het nieuws, vanwege problemen rond de leefbaarheid, kwaliteit en isolatie van de woningen. Een grondige aanpak was nodig, waarvoor ERA Contour werd betrokken. In de zomer van 2021 is deze aannemer gestart met de stripsloop van het gebouw, waarbij zoveel mogelijk onderdelen zijn verzameld voor hergebruik. Vervolgens is het gebouw opnieuw ingedeeld. Ook is bovenop de flat een extra woonlaag toegevoegd, waardoor het aantal woningen groeit van 142 naar 182. Een gezonde mix van starters-, gezins- en middenhuurwoningen moet de leefbaarheid in de flat vergroten. Bovendien worden de woningen voorbereid op gasloos wonen én worden zij hoogwaardig geïsoleerd. Nieuwe kunststof kozijnen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. De kozijnen, ramen en deuren zijn in opdracht van ERA Contour gemonteerd door Tarion, dat voor de productie vertrouwde op de expertise van SOR Kozijnen. Aan de basis van alle kunststof kozijnen ligt het K-VISION Trend profiel van KÖMMERLING, dat zich kenmerkt door een eigentijdse uitstraling, een slanke vormgeving en een hoge isolatiewaarde.

Remco van Overdijk, technisch accountmanager bij KÖMMERLING Nederland.

Eigen productielijn

SOR Kozijnen is een jong bedrijf, gespecialiseerd in de productie van kunststof kozijnen. “Wij zijn in februari 2021 opgericht, als reactie op de lange levertijden die ons zusterbedrijf Tarion in de markt ondervond”, vertelt Harmen Bosma, algemeen directeur van SOR Kozijnen. “Hierop besloten we om zélf een productielijn op te starten, dichtbij huis en met een focus op renovatie. In opdracht van woningbouwverenigingen, Verenigingen van Eigenaren en aannemersbedrijven vervaardigen wij duurzame kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien op basis van voornamelijk de K-VISION Trend profielen. Een bewuste en praktische keuze, omdat Tarion hier al ruime ervaring mee heeft. De monteurs hoefden dus geen nieuwe systeemkennis op te doen. Bovendien wordt K-VISION Trend regelmatig door architecten voorgeschreven in hun bestekken. Twee van onze vier aandeelhouders hebben ruime ervaring in de kunststof kozijnenbranche, waardoor we heel voortvarend van start konden gaan. Inmiddels beschikken we over een KOMO-, VCA**- en VIA trede 3-certificering, waarmee onze focus op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid wordt bevestigd.”

Unieke traject

De contacten tussen de aandeelhouders van SOR Kozijnen en KÖMMERLING gaan terug tot 2019, toen de wens voor een eigen productielijn zich aandeed. “Wij hebben dit traject gezamenlijk opgepakt en SOR Kozijnen van A tot Z ondersteund”, vertelt Remco van Overdijk, technisch accountmanager bij KÖMMERLING Nederland. “Een heel leuk en uniek traject. Immers zijn onze meeste klanten bestaande bedrijven, waarmee we al tientallen jaren zaken doen. Nieuwe verwerkers zijn vaak verwerkers die overstappen van systeemhuis. Compleet nieuwe fabrieken komen we maar zelden tegen. Dat maakte dit project ook zo interessant. In nauwe samenwerking met SOR Kozijnen, Tarion en de machine-, beslag- en softwareleveranciers hebben wij een mooie en moderne fabriek weten op te zetten.” De productie startte in januari 2022 met de renovatie van 88 woningen aan de Medemblikstraat in Den Haag, vertelt Bosma. “Hierna volgden al snel projecten in o.a. Amstelveen, Breda, Den Haag en Uitgeest.”

Flinke formaten

De opdracht in Amstelveen komt voort uit een eerdere opdracht voor ERA Contour, Anna Bijns, dat de energetische verbetering van 228 eengezinswoningen in Den Haag omvatte. “De aannemer was zo enthousiast over de kwaliteit van ons werk, dat we ook een aanbieding voor de Aquariusflat mochten maken”, vertelt Irfan Sorgucu, adjunct-directeur en medeaandeelhouder van SOR Kozijnen. “Op basis van de ontwerptekeningen van AG NOVA Architecten en de maatvoering van ERA Contour hebben wij een offerte gemaakt. Vervolgens zijn we in de zomer van 2022 met onze productie gestart.” In totaal heeft SOR Kozijnen 413 kunststof kozijnen geproduceerd en geleverd. “Het gros van de opdracht betreft draaikiepramen in flinke formaten.” Als voorbeeld noemt Sorgucu de ramen aan de voorzijde, die maar liefst 4 x 2,46 meter (bxh) meten. Bosma: “Om een hoge isolatiewaarde en een maximaal bewonerscomfort te borgen, zijn alle ramen voorzien van triple glas. Aan de binnenzijde zijn de kozijnen afgewerkt in crème, terwijl de buitenzijde een antracietgrijze kleur heeft gekregen. Hiermee is ook een hoogwaardige uitstraling geborgd.” In maart zijn de laatste kozijnen in Amstelveen gemonteerd.

“Wij hebben SOR Kozijnen leren kennen als een professioneel, enthousiast en gemotiveerd productiebedrijf met zeer korte lijnen”, benadrukt Van Overdijk. “Van meet af aan worden kwalitatief hoogwaardige producten geleverd; aanloopproblemen zijn niet aan de orde geweest. Hiervoor verdient het bedrijf een grote pluim.” Sorgucu: “Het is ontzettend leuk dat onze kwaliteit door de markt gezien én gewaardeerd wordt. Inmiddels heeft dit al tot diverse nieuwe en vervolgprojecten geleid, zoals de Aquariusflat.” Wordt ongetwijfeld vervolgd…  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Eigen Haard
  • Architect AG NOVA Architecten
  • Aannemer ERA Contour
  • Kunststof kozijnen SOR Kozijnen, Tarion en KÖMMERLING

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details