Kooimeerflats
02:01
08-11-2018

Kooimeerflats, Alkmaar

Groot onderhoud verbetert duurzaamheid én veiligheid

“Het metselwerk, de kozijnen en de isolatie zijn gewoon slecht”, vat projectleider Sandra Dekker de staat van de Kooimeerflats in Alkmaar samen. Maar zowel de opdrachtgever als de aannemer wilden meer doen dan alleen het hoognodige onderhoud. De duurzaamheid en het onveilige gevoel dat bewoners hadden, moeten verbeteren.

Van Alckmaer voor Wonen selecteerde daarom bouwbedrijf Hemubo. Dit bedrijf is ervaren in bewonerscommunicatie en -participatie en neemt dit als vanzelfsprekend mee in het totale project. In 2016 werkten ze een nieuw plan uit, lieten de bewonersklankbordgroep meedenken en dit voorjaar, april 2018, startten de werkzaamheden

Tekst: Fiona de Heus
Beeld: Hemubo
Projectinfo

Haalbaarheid asbestverwijdering en sloop werd duidelijk in proefstrang
Het groot onderhoud van de Kooimeerflats in Alkmaar omhelst ook asbestverwijdering. ‘Voor in het treintje’ zit daarom Visscher Sloop en Asbestverwijderaar. Per woning is de eerste dag gepland voor de asbestverwijdering, de tweede dag voor de sloop. 

Nick Visscher werkt al sinds zijn zestiende in de branche en vijf jaar geleden, op zijn 31e, begon hij met zijn vrouw hun eigen bedrijf. “Ik ben een echte praktijkman, heb altijd op de werkvloer gezeten, daar onderscheid ik me in”, vertelt hij. Inmiddels heeft hij 130 man in dienst. “We zijn praktisch ingesteld en jagen de planning altijd na.”

In de Kooimeerflats werkt dagelijks 8 tot 10 man van Visscher. “Elke ochtend hebben de jongens kort overleg met de hoofduitvoerder en spreken ze de dag door.” De werkzaamheden zijn repeterend, elke dag starten de werkzaamheden in één van de 218 woningen. “Het asbest zit achter de tegels in de badkamers, verwerkt in een tufsteenmuur. Het is een bitumenachtige afsmeerlaag. Ook vinden we hier en daar een asbestzeiltje op de vloer. Nadat we die verwijderd hebben, begint de sloop van de dekvloeren van de natte cellen. De muren verwijderen we al onder asbestconditie. In dit project doen we ook al het freeswerk en we hakken de muren uit voor de contactdozen en nieuwe leidingen. Daarna halen we alle kozijnen en ramen eruit en verwijderen we het metselwerk.” Om zeker te weten dat de werkzaamheden haalbaar zijn in dit tijdsbestek, heeft Visscher eerst een proefstrang gedaan.

Stedenbouw partners

HofjesbuurtWagenbouw Bouwsystemen