KOMO-keurmerk
01:26
22-05-2018

KOMO-keurmerk nu in 48 landen wereldwijd beschikbaar

De betekenis van KOMO-certificatie groeit door, ook in het buitenland. Sinds 1 mei 2018 telt KOMO certificaathouders in 48 landen wereldwijd. Een absoluut record in de meer dan 55-jarige geschiedenis van het KOMO-keurmerk. Dat blijkt uit een opgave van de certificatie-instellingen KIWA, SKH, SKG-IKOB en SGS Intron. De certificatie-instellingen signaleren dat het KOMO-keurmerk ook op ‘exotische’ markten in de bouw- en infrasector steeds meer impact heeft als objectief kwaliteitsbewijs.

“In bepaalde sectoren van de bouw en infra en in talloze landen wordt het KOMO-keurmerk herkend en erkend,” zegt Fred Dams, unitmanager Bouwconstructies bij Kiwa Nederland B.V. “Het geldt voor opdrachtgevers als bewijs voor de allerbeste kwaliteit.” Juist omdat KOMO-certificatie 100% vrijwillig en 100% privaat is, ont­wik­kelt het zich in sommige landen, zelfs ver buiten Nederland, tot een kwaliteits­kompas, signaleert Robert Daamen, Project manager bij SKH in Wageningen. “In landen als Maleisië, Singapore en Indonesië is KOMO bijvoorbeeld een begrip als het om houtproducten voor de bouw en infra gaat.”

Onafhankelijk en objectief getoetst
“In een sector als dakbedekkingsproducten groeit de vraag naar KOMO nadrukke­lijk,” meldt Alexander Meeuwsen, manager sales & business development bij SGS Intron.

“De buitenlandse certificaathouders zetten het KOMO-keurmerk ook actief in op hun thuismarkten.” Harm van Dartel, certificatiemanager gebouwschil/ constructie bij SKG-IKOB: “Naast de betekenis van gecertificeerd zijn met het oog op export naar Nederland, is het onafhankelijke karakter van KOMO aantrekkelijk voor producenten in het buitenland. Plus de herhaalde objectieve toetsing aan BRL-en. Zo ontstaat een echt onderscheidende positie ten opzichte van concurren­ten en bedrijven merken dat ze ook buiten Nederland daarmee scoren. Overigens een aanwijzing voor Nederlandse certificaathouders dat er over de grens met het KOMO-keurmerk prima zaken kunnen worden gedaan.”

Van Wit-Rusland tot en met Chili
Er zijn ca. 4.300 KOMO-certificaathouders actief in België, Bosnië, Brazilië, Chili, China, Columbia, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Gabon, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Iran, Israël, Italië, Kameroen, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Maleisië, Marokko, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Peru, Polen, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Suriname, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Turkije, USA, Vietnam, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland. Veruit de meeste certificaathouders zijn uiteraard in Nederland gevestigd.

KOMO-certificaathouders in het buitenland worden op precies dezelfde wijze gecertificeerd als Nederlandse certificaathouders en ondergaan ook dezelfde audits.
Naast de genoemde CI’s zijn ook Bureau Veritas, DEKRA, NCK, Normec Certification en SKW licentienemers van KOMO waar bedrijven terecht kunnen voor KOMO-certificatie.

Op verzoek van de markt neemt KOMO dit jaar het initiatief om haar communicatie met certificaathouders voortaan ook in het Engels te laten plaatsvinden. Er is al een Engelstalige nieuwsbrief voor buitenlandse certificaathouders. Deze wordt aangevuld met een Engelstalige website.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Rijkskantoor de KnoopDigital Valley