KoffiePartners

Het koffiebruine pand van KoffiePartners, met op de voorgevel het LED-scherm.

01:46
04-12-2018

KoffiePartners, Zwijndrecht

Slimme systeembouw in een smaakvol jasje

Koffie. Daar krijg je spontaan trek in als je, rijdende over de A16 bij Zwijndrecht, het nieuwe pand van KoffiePartners passeert. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat het smaakvolle design – met kleuren die doen denken aan een verse kop koffie met een wolkje melk – geïnspireerd is op een koffieboon.

Vanuit het nieuwe pand verzorgt KoffiePartners de verkoop van koffie en thee, koffiemachines, ingrediënten, service en onderhoud. De opdracht voor de nieuwbouw werd, na een offertetraject met meerdere bouwbedrijven, gegund aan Remco Ruimtebouw. 

Koffieboon als inspiratie
Het nieuwe onderkomen van KoffiePartners is gevestigd op industrieterrein Bakestein in Zwijndrecht, in het water en pal aan de A16. Dagelijks passeren 150.000 automobilisten dit opvallende gebouw, waarvoor een koffieboon model heeft gestaan. Het ontwerp van architectenbureau RoosRos kenmerkt zich door opvallende rondingen en een koffiebruine gevel met ‘latte’ accenten. Op de gevel, aan de snelwegzijde, hangt een LED-scherm van veertig vierkante meter. Dit scherm biedt communicatie- en advertentiemogelijkheden voor zowel KoffiePartners als partnerbedrijven.

KoffiePartners

De binnenzijde van het magazijn.

Experience centre
Eén van de blikvangers van het gebouw is het experience centre, een grote glazen showroom met een koffiebar en een opvallende ‘geurslinger’ als middelpunt. Deze zestig meter lange slinger symboliseert het aroma van koffie en voert langs de balies met de verschillende merken van KoffiePartners. Cees Boons, business unit manager van Remco Ruimtebouw: “Het experience centre bevindt zich, net als de technische dienst, op de begane grond van het kantoorgedeelte van het gebouw. De afdeling verkoop binnendienst zit op de eerste verdieping, de rest van het kantoor zit op de tweede verdieping. Daarnaast bevindt zich in het pand ook een magazijnruimte.”

Duurzaam in bouw en exploitatie
“Het gebouw is all electric”, vervolgt Boons. “270 zonnepanelen voeden het bedrijf en leveren de stroom voor het LED-scherm. De energie die niet wordt verbruikt, wordt opgeslagen voor later gebruik.” Ook tijdens de bouw staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Remco Ruimtebouw bouwt conceptmatig in staal en past hoofdzakelijk recyclebare of herbruikbare materialen toe. Boons licht toe: “Wij leveren maatwerk op basis van geprefabriceerde standaardmodules. Die prefab onderdelen, zoals de staalconstructie en de wand- en dakelementen, leveren we kant-en-klaar op de bouwplaats aan. Daar worden ze gemonteerd.”

KoffiePartners

Sfeervol interieur in het pand van KoffiePartners.

Ligging nabij spoortunnel
Ook het pand van KoffiePartners is gebouwd volgens het modulaire concept van Remco Ruimtebouw. De constructie is opgetrokken uit staal, boven op een fundering van beton en heipalen. De gevel is gesloten met sandwichelementen en aluminium kozijnen. “Bij het heien was voorzichtigheid geboden”, zegt Boons. “Vanwege de nabijgelegen spoortunnel moesten we binnen bepaalde trillingswaarden blijven. Voerden we werkzaamheden uit binnen 30 meter van die tunnel, dan moesten we daar extra metingen naar verrichten.” Een ander aandachtspunt betrof de ligging in het water. Om te kunnen bouwen, moest een bouwkuip gerealiseerd worden.

Betrokken opdrachtgever
Rond de zomer van 2018 leverde Remco Ruimtebouw de nieuwbouw van KoffiePartners op. Cees Boons kijkt terug op een geslaagd project: “Met name de samenwerking met de opdrachtgever verliep perfect. De eigenaar van KoffiePartners was zeer betrokken. Beslissingen werden adequaat genomen, wat de voortgang enorm ten goede is gekomen.”    

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Frans Beekwilder Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever KoffiePartners, Zwijndrecht
Uitvoering Remco Ruimtebouw, Nieuwkuijk
Fundering en vloer Augustinus Aannemersbedrijf BV, Ochten
Aluminium kozijnen Alwiti b.v., Dordrecht
Levering sandwich wandpanelen Cladding Point, Arnhem
Grondwerk, riolering en buitenverharding Deeko BV, Harmelen
Installaties Van Gemert Installatiegroep BV, Overloon
Transportdeuren Novoferm Nederland BV, Waardenburg
Levering staalconstructie Van Gerwen Metaalbouw (GVM) Uden BV, Uden
Levering prefab betonvloeren Olbecon B.V., Lochem
Hekwerk en poort Heras Nederland b.v., Oirschot
Dakbedekking Primadak Rooesendaal B.V.
Gasbeton brandmuur Xella Nederland BV, Vuren
Heiwerk Lodewikus Voorgespannen beton, Oosterhout
Bouwperiode augustus 2017 – juli 2018

GND garantielabel150905-de-ruimte-_do-1_3d_s4-kopieren