Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Koelinstallatie vervangen en vernieuwen. Bouwen terwijl het productieproces verder gaat

Koelinstallatie vervangen en vernieuwen. Bouwen terwijl het productieproces verder gaat

Evers Specials werkt al ruim dertig jaar samen met Van Kempen Koudetechniek. Ook voor de uitbreiding en nieuwbouw in Nijmegen werd Van Kempen weer ingeschakeld. De koelinstallatie die het bedrijf in de jaren ’80 leverde, wordt nu vervangen door een nieuwe. Ook in de nieuwbouw komt een installatie van Van Kempen.

De decentrale units waar Evers Specials nu nog gebruik van maakt, werken met een synthetisch koudemiddel. Deze worden vervangen door een centrale koelinstallatie met ammoniak, een natuurlijk koudemiddel dat zeer energie-efficiënt werkt. Het heeft een Global Warming Potential van 0, vertelt Dick de Waal, accountmanager bij Van Kempen Koudetechniek. “De koelcapaciteit wordt 620 kW en de verwarmingscapaciteit 737 kW. Er staan vijf compressoren op waarvan één toerengeregeld exemplaar om optimaal aan de belasting van het aantal koelcellen te voldoen.”

Hergebruik van energie

In totaal gaat het om vier koelcellen voor de bestaande en nieuwbouw. Daarnaast komen er twee verwerkingsruimtes, een gekoelde expeditieruimte en een grote vacuümkoeler. “Daar worden de producten in minder dan een half uur teruggekoeld van 25 naar 4°C”, legt De Waal uit, om vervolgens verder te vertellen: “Bijzonder aan deze installatie is dat ze als warmtepomp functioneert. Alle condensorwarmte wordt gebruikt voor de opwarming van het proceswater. Wanneer er geen belasting van de koelcellen is, kan de warmte nog opgewekt worden door het koelen van het afvalwater. Er ligt een grote nadruk op duurzaamheid en energiebesparing. Alle energie wordt hergebruikt. Dit alles wordt optimaal geregeld door ons in eigen huis ontworpen besturingssysteem VK-Dynamics”

Het werk gaat door

Hoewel er flink gebouwd wordt bij Evers Specials in Nijmegen, mag het productieproces daar niet onder lijden. Daarom wordt aan het einde van de zomer eerst de nieuwbouw in bedrijf genomen. Daarna worden de bestaande koelcellen één voor één omgebouwd naar de nieuwe installatie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details