Kloosterboer

'Wapenen duurt slechts drie dagen per vriescel'.

00:59
06-02-2019

Kloosterboer | Maasvlakte

‘Scoren’ met een hybride betonvloer

Logistiek dienstverlener Kloosterboer blijft maar uitbreiden. In Rotterdam wordt gebouwd aan het zoveelste vrieshuis met drie enorme vriescellen. De hoofdaannemer scoorde met de hybride, supervlakke betonvloeren van Twintec behoorlijk wat EMVI-punten. Alleen al op het wapenen van de hybride vloeren kon anderhalve week worden bespaard ten opzichte van een traditioneel gewapende vloer. Een gesprek met Jeroen Boers van Twintec.

Het nieuwe vrieshuis omvat drie vriescellen van elk 2.500 m² aan vloeroppervlakte, een expeditieruimte van 2.200 m² en een buitenvloer van 3.000 m². Aan Twintec de vraag hier een gepaste en vooral economisch interessante invulling aan te geven. Boers: “Voor de drie vriescellen hebben we onze hybride vloer toegepast, waarbij we traditionele wapening combineren met staalvezels in het beton. Datzelfde ‘kunstje’ is ook toegepast bij de expeditievloer. Groot voordeel is dat we aanzienlijk kunnen besparen op arbeidstijd op locatie. Het wapenen duurde nu slechts een dag of drie per vriescel. Met een traditioneel gewapende vloer ben je bij dergelijke oppervlaktes al snel een week bezig met wapenen.”

Onafhankelijke vlakheidsmeting
De staalvezels worden door Twintec al in de betoncentrale toegevoegd. “Op locatie is het een kwestie van de bovenwapening aanbrengen en langs de randen en op scheurgevoelige plekken de bijlegwapening”, licht Boers toe. “Vervolgens nam het storten en afrijden van elke vloer ook nog een dag in beslag. Een behoorlijke logistieke operatie ook, aangezien er toch telkens 400 m³ beton mee gemoeid was. Om te voorkomen dat de staalvezels aan het oppervlak verschijnen, strooien we na het storten de natte beton in met een slijtlaag-afwerkingsmateriaal. Daarna is de vloer gevlinderd en voorzien van een conserveringslaag. De vloeren zijn gerealiseerd conform NEN 2747 klasse 2 – ofwel een supervlakke vloer, en opgeleverd met een vlakheidsmeting en -rapport door een onafhankelijk bureau. Het storten van de buitenvloer met traditionele wapening staat gepland voor begin 2019.”

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Twintec

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

BouwBeurs 2019Intergas Verwarming