Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kloosterboer, Lelystad | Hoogstaande logistiek in een duurzame schil

Kloosterboer, Lelystad | Hoogstaande logistiek in een duurzame schil

Op bedrijventerrein Oostervaart-Oost in Lelystad staat het kersverse vrieshuis van Kloosterboer. Dit volautomatische multi-user hoogbouwvrieshuis heeft een capaciteit van 40.000 pallets.

De realisatie van het state-of-the-art vrieshuis was in handen van B-Built. De in koel- en vrieshuizen gespecialiseerde aannemer was verantwoordelijk voor het bouwkundige deel en ontzorgt Kloosterboer van A tot Z. “Bij koel- en vrieshuizen draait het om de functie”, zegt projectmanager Pieter-Dirk Ruijsenaars van B-Built. “Wij bouwen de schil eromheen. Daarvoor is het van belang dat we inzicht krijgen in het logistieke proces en de toegepaste technieken. Denk hierbij aan de positie van de conveyorsystemen en bovenloopkranen, maar bijvoorbeeld ook aan het vriesproces. De temperatuur in het vrieshuis van Kloosterboer daalt tot -24 graden Celsius. Hierdoor kan het gebouw krimpen. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden.”

Silobouw
Het nieuwe pand van Kloosterboer bestaat uit een laagbouwdeel – met onder andere expeditie, kantoren en de technische ruimte – en een hoogbouwdeel voor de vriesopslag. “Het laagbouwdeel is opgebouwd uit een traditionele staalconstructie”, zegt Ruijsenaars. “Voor het hoogbouwdeel is silobouw toegepast, een gebruikelijke bouwmethode voor dit soort hoogbouwprojecten. Het grote voordeel van silobouw, ook wel ‘racking’ genoemd, is dat de stellingen de constructie vormen. Dit bespaart kosten, maar ook kostbare ruimte. Bij silobouw zijn geen staalkolommen nodig, zodat de ruimte in dit geval volledig gebruikt kan worden voor de 40.000 pallets.”

Hoog isolerend vermogen
In oktober 2017 ging B-Built van start met de heiwerkzaamheden, gevolgd door het aanbrengen van de fundatie en de vloeren. Ruijsenaars: “Groot aandachtspunt bij de vloeren was de vlakheid. De eisen op dit gebied liggen erg hoog bij silobouw.” Op de vloeren bouwde B-Built het laag- en hoogbouwdeel op. Het opbouwen van de staalconstructies werd direct gevolgd door de montage van de gevelpanelen. “We pasten 200 millimeter dikke QuadCore-isolatiepanelen toe”, aldus Ruijsenaars. “Met een rc-waarde van 11/12 dragen zij bij aan het hoge isolerende vermogen en daarmee ook aan de duurzaamheid van het gebouw.” Het dak is bedekt met panelen en een klein gedeelte kanaalplaatvloeren, met daarop de dakbedekking.

Op temperatuur
Nadat het gebouw wind- en waterdicht was, begon Kloosterboer met het testen en afkoelen van het pand. Bij het afkoelen ging de temperatuur in het gebouw, met twee graden per dag, van +10 naar -24 graden Celsius. Dat moest geleidelijk gebeuren, om vervormingen in de constructie te voorkomen. Inmiddels is het gebouw op temperatuur en zijn de eerste pallets met ingevroren producten binnengereden. 

Intensieve samenwerking
“Een echt project.” Zo blikt Ruijsenaars op het werk terug. “Samen met de verantwoordelijke partijen voor de koeltechniek, deuren en conveyorsystemen verzorgden we een groot deel van de werkzaamheden. We werkten vanaf de ontwerpfase intensief samen. De uitdaging in deze fase was alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te behouden.” Tijdens de uitvoering waren de coördinatie en planning belangrijke aandachtspunten. Ruijsenaars: “Op een gegeven moment liepen we met 120 mensen op de bouwplaats. Ook die neuzen moesten allemaal dezelfde kant op. Dat is uiteindelijk goed gelukt. Met elkaar kunnen we trots zijn op het eindresultaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details