Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Klimaatoplossingen voor bijzonder pand
Parel in de Polder is geen groot project voor Klimaatservice, maar wel opvallend. (Beeld: Kolpa Architecten)

Klimaatoplossingen voor bijzonder pand

BREEAM-certificaat ‘Outstanding’

Beide bedrijven werken al jaren samen, vertelt ontwerper Willem Sterkenburg van Klimaatservice Holland. “De Vries en Verburg vroeg ons om dit project als partners aan te gaan. In drie sessies, samen met de opdrachtgever zelf, de architect, de bouwfysisch adviseur en de constructeur, lag er al snel een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp bleef uiteindelijk aardig overeind. Iedere partij mocht zijn visie of ambitie voor dit pand benoemen, niet gehinderd door enige beperkingen. Deze vrijheid leidde tot leuke oplossingen en tot een circulair gebouw.”

Het gebouw wordt volledig opgetrokken uit hout. Aan Klimaatservice de taak om hier een goed binnenklimaat te garanderen.

Hergebruik van water

Een van de voorstellen van Klimaatservice Holland was om water te hergebruiken en dat plan wordt uitgevoerd. Het dak wordt gebruikt als regenwaterberging (retentiedak). Een regenwatermanager regelt dat dit gecontroleerd wordt afgevoerd naar een opslagtank in het terrein. Sterkenburg: “Ook komt er een helofytenfilter, dat het afvalwater zuivert voor hergebruik. Zo komen we tot een kringloop van water en dat is wel echt bijzonder. Bij dit pand wordt de riolering alleen gebruikt voor de overstort van de buffertank.”

Een goed binnenklimaat

Het gebouw wordt volledig opgetrokken uit hout. Aan Klimaatservice Holland de taak om hier een goed binnenklimaat te garanderen. “De architect wilde graag zoveel mogelijk een transparante gevel. Om het comfort binnen te handhaven en het benodigde koelvermogen te beperken, heeft de luifel als functie om de zon in de zomer buiten te houden. Ook was het een wens van de architect om zoveel mogelijk hout te blijven zien. Daarom is gekozen voor klimaateilanden voor koeling en verwarming. Het leiding- en kanaalwerk van het ventilatiesysteem ligt in de verhoogde vloer, zodat we de installatie tussen de vloeren kunnen plaatsen. Daarnaast maken we gebruik van bodemenergie. Hiervoor wordt een gesloten systeem aangelegd en er komen warmtepompen met propaan als koudemiddel.” Dit systeem werd samen met de installatieadviseur bedacht.

Parel in de Polder is geen groot project voor Klimaatservice Holland, maar wel opvallend. “Het is een houten gebouw, de samenwerking in de ontwerpfase was mooi en het pand is erg duurzaam. Het krijgt zelfs de BREEAM-certificering ‘Outstanding’. Al met al een fijne samenwerking, die smaakt naar meer.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details