Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Klimaatneutrale ventilatiesystemen voor lofts en appartementen Little C

Barcol-air

8 november 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De 315 lofts en appartementen van Little C in Rotterdam worden voorzien van Central Energy Recovery Airflow (CERA) ventilatiesystemen van Barcol-Air. In nauwe samenwerking en afstemming met opdrachtgever en partner Terberg Totaal Installaties levert de Purmerendse specialist in luchtverdeeltechniek bovendien alle ventilatorconvectoren (fancoilunits) voor Familiehuis Daniel den Hoed.

Tekst | Lieke van Zuilekom

“Normaliter worden in hoogbouwwoningen ventilatieboxen met een geïntegreerd filter, een ventilator en een warmtewisselaar geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgezogen ruimtelucht efficiënt wordt teruggewonnen”, vertelt Johan Mes, commercieel directeur van Barcol-Air. “In dit project is echter gekozen voor een alternatief en nieuw systeem, waarbij speciale ventilatie controlboxen (CERA-units) in de woningen geïnstalleerd worden die sec de naregeling verzorgen. Het filter, de ventilator en de warmtewisselaar zijn geïntegreerd in een centrale unit op het dak of in de technische ruimte, wat niet alleen resulteert in een lager energiegebruik voor ventilatie en ventilatietransmissie, maar ook in een uiterst stille woninginstallatie. CO2-sensoren kunnen zorgen voor een vraaggestuurde ventilatie. Bovendien kunnen bewoners de ventilatievoud handmatig (tijdelijk) beïnvloeden.”

In de voorfase hebben Barcol-Air en Terberg in nauw overleg de juiste luchthoeveelheden bepaald, vertelt Mes. “Ook hebben we verschillende regelingen tegen het licht gehouden. Onze software-engineers hebben de regeltechnische omschrijving vervolgens vertaald naar software op maat, die in de regelkringen is opgenomen. Alle ventilatiesystemen worden just-in-time en inclusief bijbehorende aansluitschema’s op het project aangeleverd, waar Terberg instaat voor de montage, de luchttechnische aansluitingen en bijbehorende bekabelingen. Inmiddels is ruim de helft van de ventilatiesystemen geleverd. Voor het eind van dit jaar moeten alle technieken gereed zijn.”

Barcol-Air levert kwalitatief hoogwaardige lucht­verdeelcomponenten en naregelsystemen en maakt sinds 2007 onderdeel uit van de HC Groep, de Nederlandse marktleider op het gebied van binnenklimaattechniek.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details