Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

‘Klimaatinstallaties leverden NDC Jumbo kostbare BREEAM-NL-punten op’

In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven en conform het Programma van Eisen van BREEAM-expert W4Y was vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van de Top Installatiegroep, verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van alle werktuigbouwkundige installaties in het nationaal distributiecentrum (NDC) van Jumbo in Nieuwegein.

IMG_9935
vanPanhuis Hoogeveen was verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van alle werktuigbouwkundige installaties in het nationaal distributiecentrum (NDC) van Jumbo in Nieuwegein.

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | vanPanhuis Hoogeveen

14 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven en conform het Programma van Eisen van BREEAM-expert W4Y was vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van de Top Installatiegroep, verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van alle werktuigbouwkundige installaties in het nationaal distributiecentrum (NDC) van Jumbo in Nieuwegein. Van de verwarmingsinstallatie, koelinstallatie, warmtepompen, luchtbehandelingsinstallatie, warmteterugwinningsinstallatie en regelinstallatie tot en met het loodgieterswerk en grijswatercircuit. Bijzondere aandacht ging uit naar de klimaatinstallaties, vertelt projectleider Paul Peet. “Door Witron werd een automatische Order Picking Machine (OPM) geïnstalleerd die restwarmte oplevert, die voor een deel wordt hergebruikt.”

“De warmte van de Witron-installatie stijgt op en wordt op hoog niveau door ons afgevangen”, vertelt Peet. “Via een luchtkanaal wordt de warme lucht vervolgens afgevoerd en naar vier luchtbehandelingskasten geleid, die gezamenlijk circa 150.000 kubieke meter lucht per uur spoelen. Een batterij in de luchtbehandelingskast zet de warme lucht om in warm water, dat in een groot buffervat wordt opgeslagen.” Ook zijn drie grote lucht/water-warmtepompen op het dak geplaatst, met een COP van > 4,3.

Aan de voorzijde van het nationaal distributiecentrum is vloerverwarming geïnstalleerd. “Daarnaast wordt behandelde lucht ingeblazen via airsocks/textiele luchtkanalen. Hiervoor maken we gebruik van een twincoilsysteem, dat de afgevangen warmte weer toevoegt aan de luchttoevoer. In de kantoren zijn fancoilunits gemonteerd die vraaggestuurd in de verwarming en koeling voorzien. De fancoilunits worden gevoed door een separate warmtepomp. Bij een warmtevraag wordt eerst de opgeslagen warmte uit het buffervat gebruikt, waardoor veelvuldig aan-/uitschakelen van de warmtepompen wordt voorkomen.”

BREEAM-NL

De klimaatinstallaties in het NDC leverden kostbare BREEAM-NL-punten op. Datzelfde geldt voor het grijswatercircuit. Peet: “Een deel van het hemelwater wordt opgevangen en opgeslagen in twee grote tanks van gezamenlijk 70.000 m³. Na filtering wordt dit water benut voor het spoelen van de urinoirs en toiletten, waardoor het waterverbruik in het NDC tot een minimum beperkt blijft.”

Optimale afstemming

“Grootste uitdaging voor vanPanhuis Hoogeveen was om de klimaatinstallaties zodanig te koppelen met het mechanisatiesysteem van Witron, dat maximale warmte wordt teruggewonnen én een optimale klimaatbeheersing voor mens en product ontstaat”, vertelt Peet. “Daarnaast zorgde de planning voor de nodige uitdagingen. In de voorbereidingsfase hebben Jumbo, Bouwbedrijf van de Ven en Witron diverse data gecommuniceerd waarop een deel van het gebouw moest worden opgeleverd, zodat Witron tijdig met de opbouw van het OPM-systeem kon beginnen. Al deze milestones én de recente oplevering hebben wij zonder problemen gehaald.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%