Eén van de blokken van Klein Driene.

02:07
04-01-2020

Klein Driene Hengelo | ​Groot onderhoud van klantgestuurd naar projectgestuurd

​Ruim zestig jaar geleden bouwde Nijhuis Bouw uit Rijssen Klein Driene in Hengelo (Overijssel): een wijk met voornamelijk portiekflats. Dit jaar voert hetzelfde bedrijf groot onderhoud uit aan de woningen. “In basis zijn zij nog hetzelfde. Qua indeling en opbouw is daar niets aan veranderd”, vertelt Hans Hamberg van opdrachtgever woningcorporatie Welbions. 

Het onderhoud aan deze 210 woningen, verdeeld veertien blokken, is voor de corporatie het laatste project in deze wijk. Al eerder werden twee projecten van 170 en 150 woningen onder handen genomen en is een verouderd winkelcentrum omgebouwd tot woningen met een ontmoetingsruimte. 

Volgens de meerjarenplanning was groot onderhoud met renovatieonderdelen nu nodig. “We willen de woningen graag in leven houden voor de komende dertig, veertig jaar”, benadrukt Hamberg. Asbest wordt verwijderd, het dak vervangen en de bewoners krijgen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Het sanitair is in veel woningen zo’n 25 jaar oud. “Niet overal, want we werkten klantgestuurd. Nu willen we projectgestuurd werken, omdat dat goedkoper is en we dan meer kwaliteit kunnen leveren.” De brandveiligheid is bijvoorbeeld doelmatiger te verbeteren door een streng in zijn geheel aan te pakken in plaats van één van de woningen.

Artist impression: De bovenwoningen worden uitgebreid met een balkon.

 

Bij alle werkzaamheden ligt de focus van Welbions zowel op de verbetering van de brandveiligheid als op de energetische verbetering. “We koersen op een labelsprong van twee stappen naar label A, sommige woningen halen zelfs nog meer als ze kiezen voor pv-panelen”, vult projectleider Hans Dannenberg van Nijhuis aan. Behalve vervangende werkzaamheden wordt ook iets toegevoegd: mechanische ventilatie en een balkon bij de bovenwoningen. Tevens wordt de omgeving meegenomen. Gekozen is voor green to color, met stevige planten en waarin onkruid weinig kans heeft. Dit is ook een wens van de bewoners. Zij zijn zoveel mogelijk betrokken bij de plannen: in een enquête kregen zij de kans om hun klachten en suggesties door te geven. Daarna is een klankbordgroep samengesteld. Eén van de opvallendste wijzigingen in het project hierdoor is de toevoeging van het balkon aan de bovenwoningen. Tot nu toe hadden zij alleen een loggia. Hamberg: “Het is een fikse uitbreiding, 2.60 bij 1.60 meter.”

In eerste instantie was het niet eenvoudig om de bewoners mee te krijgen, maar toen Nijhuis en Welbions drie modelwoningen hadden gerealiseerd, haalde Welbions wel de benodigde 70 procent instemmers. “Onder elke beuk bevinden zich steeds drie woningen: één over de breedte op de begane grond en daarop twee woningen naast elkaar met elk twee woonlagen”, legt Dannenberg uit. “Daardoor heb je te maken met verschillende belangen. Door van elk type in één beuk een modelwoning te maken, kon iedere bewoner zijn eigen huis er goed in herkennen en zelf onder meer voelen hoe goed de kozijnen sluiten. De meeste bewoners werden daar enthousiast van en in maart konden de werkzaamheden startten. Deze duren ongeveer een jaar.”

Klein Driene in de steigers voor groot onderhoud.

 

Het werk aan de modelwoningen leidde tot een optimalisatieronde. In lean sessies met alle partijen van het bouwteam is tot enkele wijzigingen besloten. De standleiding blijft bijvoorbeeld toch op de huidige plaats en wordt niet verplaatst naar de slaapkamer. Elke week start Nijhuis in zes nieuwe woningen met het binnenwerk, deze werkzaamheden duren ongeveer drie weken en per blok wordt ongeveer acht weken gewerkt. Overlast voor de bewoners is niet te voorkomen. Om ze toch zoveel mogelijk tegemoet te komen, ontvangt elk huishouden een dagkalender waarin nauwkeurig is beschreven en te zien met pictogrammen welke werkzaamheden dagelijks worden uitgevoerd en hoeveel overlast te verwachten is. Overdag kunnen zij gebruikmaken van een pauzewoning, waar zij ook kunnen douchen en de was kunnen doen. Tijdens de bouwvak werd ook zoveel mogelijk rekening met hen gehouden: er werden geen woningen onaf achtergelaten en de steigers werden tijdelijk afgebouwd.   

Tekst | Fiona de Heus/Zutphens Persbureau Beeld | Nijhuis/Welbions

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Renovatie met prefab elementen

Hoewel Klein Driene in Hengelo een renovatieproject betreft, is toch gekozen voor prefab elementen voor de daken. “Dat is best wel uniek in de renovatiemarkt: het moet heel nauwkeurig worden ingemeten. In dit project zijn we daarvoor afhankelijk van de prefableverancier en alles gaat goed”, vertelt Hans Sloof van Sloof BV in Rijssen. Het bedrijf van zijn broers Anton en Jaap is gespecialiseerd in hellende daken. 

Bij Klein Driene monteert Sloof BV de prefab elementen en verzorgt het bedrijf de randafwerkingen en het pannenwerk, inclusief de levering. De bergingdaken worden voorzien van nieuw dakbeschot en een traditioneel pannendak. “Het complete plaatje dus. Qua levering werken we just-in-time: wat ’s morgens wordt aangeleverd, is ’s middags weer bijna allemaal weg. Dit zijn we gewend bij alle renovatieprojecten die we in het land doen. We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving en willen de omwonenden zo weinig mogelijk overlast bezorgen.” Snel werken lukt doordat Sloof BV ervaren medewerkers in dienst heeft en over eigen kranen beschikt. 

Lees meer over: Hengelo , Onderhoud , Woningbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever 

woningcorporatie Welbions

Bouw 

Nijhuis Bouw, Rijssen

Ontwerp

Beltman architecten, Hengelo

Installaties 

Klein Poelhuis Installatietechniek, Hengelo

Bouwsom 

€ 14.136.000,00

Bouwperiode 

2019 – 2020