Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Klaasje als stralend middelpunt in haar omgeving

LEVS_Klaasje2 kopiëren

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | LEVS architecten

28 mei 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

In de vijf gebouwen bevinden zich 146 woningen met elk een eigen buitenruimte, om optimaal te kunnen genieten van de omgeving. En toch is het ontwerp bijzonder compact van opzet. LEVS architecten ontwierp de nieuwbouw in opdracht van BPD en De Nijs Projectontwikkeling.

De vijf appartementsgebouwen van Klaasje vloeien voort uit een eerder, naastgelegen project waar een woonzorgcomplex werd gebouwd (plangebied A). Toen het oude verpleeghuis werd gesloopt, kwam er een stuk grond vrij dat aanleiding gaf tot het nieuwe project (plangebied B). LEVS architecten gebruikte het masterplan van de gemeente bij de ontwikkeling, zodat de stedenbouwkundige vormgeving van beide projecten één geheel zou worden. De nieuwe appartementen zijn met name bedoeld voor senioren. Zij kunnen hier huren of kopen.

Plangebied B past perfect bij de stedenbouwkundige vormgeving van plangebied A.

“Het was cruciaal dat het ontwerp een ensemble zou vormen met het eerdere project, waar wij overigens niet bij betrokken waren”, vertelt architect en partner Adriaan Mout. Een uitdaging was het compacte gebied, waar de gebouwen dicht op elkaar kwamen te staan. “Het gebied is autovrij en onder het gehele plan zit een parkeergarage. Daardoor wanen de bewoners zich in een park. Er zijn interessante zichtlijnen en mooie doorzichten ontstaan en er is een centraal plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Kijkend naar de omgeving en privacy

De gebouwen lijken op elkaar en vullen elkaar aan, maar zijn toch verschillend. Om tot dit ontwerp te komen, keken de architecten naar de omgeving en natuurlijk naar de wensen van de gemeente. “Vanuit het plan van de gemeente kwamen lichte kleuren naar boven en in de omgeving staan veel woningen met baksteen en beton. Daarom hebben we gekozen voor veel glas, horizontale geledingen en balkons en lichte, chique bakstenen. We hebben een optopping gemaakt in bronskleurige aluminium beplating. De stenen en beplating vullen elkaar aan en reageren allebei prachtig op het licht”, vertelt architect en projectleider Ron Bruin.    

De gebouwen staan dicht op elkaar, en toch is het een prettig leefbare wijk geworden.

De lichte gebouwen worden aangevuld door een groene omgeving, waarbij aandacht is besteed aan de privacy van bewoners, legt Mout uit. Er ontstond beschutting in de woningen door de plaatsing van de balkons. “Deze zijn half naar binnen en half naar buiten geplaatst. Daarnaast hebben de gebouwen verschillende hoogtes. Elk gebouw heeft op de onderste lagen een bakstenen gevel. Daarboven zijn de gevels voorzien van aluminium platen met een bijzonder puntprofiel. Zij verzachten de massaliteit, wat een dynamisch spel oplevert. Al naar gelang de zon die eromheen draait, leeft het plan. Het wordt daardoor wat intiemer.”

Er is gekozen voor materialen die lang meegaan en alleen maar mooier worden met de tijd.

Duurzaamheid

De ambities op het gebied van kwaliteit en uitstraling waren even hoog als op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is helemaal gasloos. Er wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming, op de daken liggen PV-panelen en er wordt gebruik gemaakt van balansventilatie. Bruin: “Qua materiaalgebruik hebben we ook gekeken naar materialen die lang goed blijven, weinig onderhoud nodig hebben en met de tijd alleen maar mooier worden. Het is ook de bedoeling dat er laadpalen komen voor elektrische auto’s.”

De balkons bieden beschutting aan de bewoners en daarmee privacy.

Verbondenheid

Het resultaat bestaat uit duurzame, kwalitatief hoogwaardige woningen met een grote differentiatie die in een compact ensemble georganiseerd zijn. “Het is een prettige plek om te wonen. Het zal een prettige buurt worden waar de bewoners met elkaar verbonden zijn. We hebben dan ook verder gekeken dan het gebouw alleen en daardoor past het goed bij Amstelveen”, aldus Bruin.  

Projectinfo

Specialisten ondersteunen de hoofdaannemer

Rinkel & Smit is de bouwpartner die opdrachtgevers ondersteunt bij het realiseren van hun projecten. Het bedrijf zet zijn vakspecialisten aan het werk, afhankelijk van de aard en omvang van het project. De 85 flexibele medewerkers zijn gespecialiseerd in diverse disciplines, zowel voor renovaties als nieuwbouw. Wat zij allemaal gemeen hebben, is hun betrokkenheid, ambitie en efficiëntie.

Bij het project Klaasje Zevenster was Rinkel & Smit verantwoordelijk voor het timmerwerk aan de gevels. De vakmensen plaatsten de houtskeletbouw elementen en de achterconstructie voor de gevelbeplating. Binnen plaatsten zij de plinten. De werkzaamheden besloegen een periode van meer dan een jaar, vertelt Jan Willem Smit. “Wij zijn een gespecialiseerde aannemer en doen veel gevels. Daarmee ondersteunen wij de hoofdaannemer. We werken vaker voor Bouwcombinatie De Nijs. Ook bij de eerste fase van het project Klaasje Zevenster waren we betrokken. Voor ons was het een mooi project, zeker qua samenwerking. We laten hier weer iets moois zien met zijn allen.”

Bouwinfo

Ontwikkeling en uitvoering BPD i.s.m. VOF De Nijs
Architect LEVS architecten, Amsterdam
Landschapsontwerp BuroScope, Heerhugowaard
WTW-units Steboma, Beverwijk
Bouwperiode januari 2019 – april 2021

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details