foto-9-kopieren

De ruimtes zijn enorm en de vloeren zijn supervlak.

01:34
28-05-2020

Klaar voor een duurzame toekomst

Sneller bouwen met vaste partners

In Weert is het nieuwe, CO2-neutrale distributiecentrum van Moonen Packaging opgeleverd. Het dc heeft alle kenmerken die je van een hedendaags dc mag verwachten. Het gebouw is BREEAM ‘Very Good’ gecertificeerd, de ruimtes zijn enorm en de vloeren zijn supervlak. Gezien de omgeving is het dc ook nog voorzien van een slim waterbergingssysteem.

Voor de bouw van het nieuwe dc had verpakkingsbedrijf Moonen Packaging een kavel van ruim 39.000 m² tot haar beschikking op bedrijventerrein De Kempen in Weert. Zij trok hiervan 1.761 m² uit voor kantoorruimte, 18.933 m² voor magazijnruimte en 1.443 m² voor een mezzaninevloer. De bouw ging snel. In mei 2019 zette Heerkens van Bavel Bouw de eerste schep in de grond; begin maart werd het pand aan Moonen Packaging opgeleverd.

Het dc heeft alle kenmerken die je van een hedendaags dc mag verwachten.

Het dc heeft alle kenmerken die je van een hedendaags dc mag verwachten.

 

Vaste samenwerkingspartners

Om de bouw te realiseren in de driekwart jaar die ervoor stond, moest HVB Bouw werken volgens een strakke planning. Anderzijds had zij een ruime ervaring in het bouwen van dc’s, waarbij zij steeds werkte met vaste samenwerkingspartners. “Daar plukken we nu de vruchten van”, vertelt John Rooijakkers, projectleider van HVB Bouw. “De partners weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en hebben aan een half woord genoeg. Bovendien kennen ze de eisen van opdrachtgever HVBM Vastgoed. Dat zie je terug in de vlotte manier van werken.”

Waterberging

Vanwege de hoge waterbergingseisen van de gemeente Weert en het grote oppervlak van het gebouw, moet er bij zware regenval veel water worden opgevangen op het eigen terrein. Hiervoor bracht HVB Bouw op het terrein een wadi aan en werd onder de parkeerplaatsen voor personenauto’s een lavapakket voorzien. Bij hevige regenval zorgt de ruimte tussen de lavastenen voor extra waterberging. Van daaruit wordt het water afgevoerd naar de retentiesloot.

foto-8-kopieren

Supervlakke vloeren

Om te voorkomen dat de hoge stellingen en de inductiegeleide heftrucks in het magazijn ook maar een millimeter uit het lood staan, moesten de vloeren supervlak worden (DIN15185 tabel hoger dan 6 m). Dit specialistische werk besteedde HVB Bouw uit aan Van Berlo. “Van Berlo werkt hiervoor volgens een speciaal procedé. Zij stort eerst om de 20 m een baan van zo’n 1,5 m breed. Zodra de banen zijn uitgehard, worden met een brede rol de supervlakke delen aangebracht.”

Volledig CO2-neutraal

Voor haar nieuwe bedrijfspand had Moonen Packaging een hoge duurzaamheidsambitie. Zij ging voor het certificaat BREEAM ‘Very Good’ en dit vroeg om talloze milieubewuste maatregelen. Zo werd het dak volgelegd met zonnepanelen. Het pand werd volledig CO2-neutraal gemaakt en gasloos uitgevoerd. Bij de opbouw werd uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout. En om op de nieuwe locatie zo lang mogelijk vooruit te kunnen, werd in het ontwerp al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van de magazijnruimte.  

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | HVB Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

W-installaties volgens BREEAM ‘Very Good’

Het dc van Moonen Packaging is BREEAM ‘Very Good’ en dat had impact op alle partijen, inclusief de installateurs. Het complete pand moest CO2-neutraal zijn en werken op elektriciteit. Die uitdaging was voor Van Hout adviseurs en installateurs.

Van Hout adviseurs en installateurs nam zowel het ontwerp als de uitvoering van de W-installaties voor haar rekening. “Denk hierbij aan de verwarming en koeling, luchtbehandeling en het gebouwbeheersysteem”, vertelt Roy Willems. “Alle installaties zijn op afstand te monitoren en in te stellen. Zo is Moonen Packaging niet alleen een milieubewust distributiecentrum geworden, maar ook een plezierige werkplek.”

Een nieuwe uitdaging voor Van Hout was de samenwerking in dit bouwteam. “We hadden nog niet in deze samenstelling gewerkt”, vertelt Willems. “Maar het is uitstekend bevallen. We hadden een goede klik met onze partners HVBM Vastgoed en Heerkens van Bavel en zij werken – net als wij – volgens een lean planning. Het project liep als een trein.”


KNX voor comfortabel en milieubewust gebouwenbeheer

Voor de aanleg van alle E-installaties in het dc van Moonen Packaging stond exact zeven maanden. In deze periode legde Van Hees Elektrotechniek alle E-installaties aan, van trafo tot verdelers en eindgroepen en van terreinverlichting tot wifi en domotica.

Om aan de opleveringsdatum te voldoen, werkte Van Hees nauw samen met de andere partners. Zij maakte duidelijke afspraken en werkte in de weekenden door. “Nagenoeg alle installaties zijn voor ons vertrouwd werk”, vertelt John van Eck, projectleider van Van Hees. “Bijzondere aandacht vroeg de installatie van het KNX-systeem. Hiermee kan vanaf één touchscreen in de hal de verlichting in het gehele gebouw geregeld worden. Bovendien kan hiermee het hele elektrotechnische systeem worden uitgelezen. De statussen van de toegangspoorten en slagbomen zijn bijvoorbeeld onmiddellijk zichtbaar. De aanleg van dit intelligente besturings- en controlesysteem vroeg om een netwerk van kabels, sensoren en actuatoren, maar wat de gebruiker ervoor terugkrijgt, is comfort, veiligheid en energiebesparing.”

Lees meer over: HVB Bouw , Moonen Packaging

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

HVBM Vastgoed, Tilburg

Bouwkundig aannemer

Heerkens van Bavel Bouw, Tilburg

Architect

Quadrant4, Oisterwijk

Constructeur

Reijneveld Engineering, Amersfoort

W-Installateur

Van Hout, adviseurs en
installateurs, Veldhoven

E-installateur

Van Hees Elektrotechniek, Tilburg

Bouwsom

€ 15 miljoen

Bouwperiode

juni 2019 – maart 2020

egbertdeboer.com-20200406-03754hr-kopierenImpressie van de expeditie.