Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Kind Expertise Centrum Ganapja in Gennep: Een bruisende ontmoetingsplaats

Aan het gebouw en het buitenterrein wordt gelijktijdig gebouwd, zodat alles tegelijkertijd opgeleverd kan worden.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Aarts Bouw

23 augustus 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Binnen het gebouw vindt dan onderwijs en opvang plaats voor kinderen van nul tot en met dertien jaar. Het nieuwe gebouw gaat Ganapja heten.

De naam Gennep is afgeleid van het Keltische woord Ganapja, wat verwijst naar de locatie van de gemeente; een plaats waar twee wateren samenkomen. In vroegere tijden was Ganapja al een plek waar veel bedrijvigheid plaatsvond en dat moet het nieuwe KEC ook worden. Hier komen vier scholen samen die nu nog verspreid liggen door de gemeente: de scholen Maria Goretti, Elckerlyc, De Piramide, Mikado en Spring Kinderopvang.

De gevels bestaan uit bijzonder metselwerk waar vakmanschap voor nodig was.

Op 28 januari werd met de plaatsing van de luifel het hoogste punt bereikt. Ruud Heldens, projectleider bij Aarts Bouw, vertelt: “De grote luifel bestaat uit een staalconstructie en is aan de voorzijde van het gebouw bevestigd. Het is een sierelement en biedt tegelijkertijd beschutting voor het dakterras dat erachter ligt.”

Warme binnen- en buitenkant

Aarts levert het gebouw compleet afgewerkt op, inclusief de complete binnenafwerking, keuken, E- en W-installatie. Het gaat om een traditionele bouw met in de grond gevormde palen met funderingsbalken, kanaalplaatvloeren en kalkzandsteen wanden. De buitenafwerking bestaat grotendeels uit metselwerk, gecombineerd met een houten gevelbekleding. Het is een bijzonder metselwerk geworden, zegt Heldens. “Dat hebben we met onze eigen mensen uitgevoerd. Het gevelmetselwerk is deels uitgevoerd in blokverband. Het is uitgevoerd in een speciale, wit uitslaande steen waarin mergel is verwerkt. Na verwerking en droging wordt de steen nog wat witter.”

Ronde hoeken geven het gebouw een zachtere uitstraling.

De gevel geeft het gebouw een warme uitstraling. Ook aan de binnenkant is gekozen voor een warme afwerking, met lichte kleuren. In de centrale ruimte komt een podiumtrap met een houten afwerking. De binnenkozijnen met een transparante lak zorgen voor een natuurlijke touch. De podiumtrap bevindt zich in het gezamenlijke gedeelte, waar de wanden opengezet kunnen worden voor meer ruimte. Heldens: “Er wordt op de wanden gebruik gemaakt van Wapex schilderwerk, een tweecomponentenlak die goed reinigbaar is. Verder hebben de scholen en opvang ieder hun eigen zones met hun eigen voorzieningen.” 

In het Kind Expertise Centrum komen vier scholen en kinderopvang.

Omdat het om een KEC gaat, wordt de buitenruimte zeer open, zonder hekwerk eromheen. Ook in het weekend kunnen kinderen uit de buurt er komen spelen. De buitenruimte wordt gelijktijdig met de binnenruimte aangelegd, zodat alles tegelijkertijd opgeleverd kan worden.

Met de plaatsing van de luifel was het hoogste punt bereikt.

Energieneutraal

Het gebouw wordt volledig gasloos en is zeer duurzaam. Aan de buitenzijde zijn bronnen geboord voor de WKO en op het dak staan warmtepompen om het gebouw te kunnen koelen en verwarmen. Extra energie wordt aangeleverd via de PV-panelen op het dak en balansventilatie zorgt voor een goed binnenklimaat. “Het wordt een energieneutraal gebouw dat voldoet aan de eisen van Frisse Scholen. Het gebouw voldoet helemaal aan de eisen van deze tijd”, aldus Heldens.

De grote luifel biedt beschutting aan het achterliggende dakterras.

Alles wijst erop dat KEC Ganapja tijdig opgeleverd zal worden. Het project loopt zeer voorspoedig, weet Heldens te vertellen. “Dankzij de directievoerder, Buster Bouwcontrol, verloopt de samenwerking zeer goed. Zowel met de aannemers als de gemeente en de gebruiker. Ook loopt alles mooi op schema. Ondanks de perikelen rondom corona en het weer zullen we op tijd klaar zijn.” 

Staalconstructie maakt enorme luifel KEC Ganapja mogelijk
In opdracht van Aarts Bouw leverde Jansen Staalbouw uit Someren de complete staalconstructie voor KEC Ganapja in Gennep. Deze werd in de werkplaats gebouwd en in twee delen met speciaal transport naar de bouwplaats gebracht. De grootste uitdaging vormde de luifel, die met een hijsframe op zijn plaats gehesen werd.

De luifel heeft een afmeting van 30,36 x 3,74 x 1,65 meter (LxBxH) en bestaat uit kokerspanten met roosters aan de onderzijde. Doordat deze zo enorm was, werd de totale constructie in vier delen gesplitst. Met een speciaal hijsframe werd de luifel aan de ene zijde aan het portaal bevestigd en aan de andere op het dak gelegd.

Naast de luifel leverde Jansen Staalbouw de staalconstructie ter ondersteuning van de luifel en de vloeren. In totaal had de constructie een gewicht van maar liefst 64.000 kilo.

Bouwinfo

 • Architect
  Frencken Scholl Architecten, Maastricht
 • Constructeur
  Advies Bureau Brekelmans BV, Maastricht
 • Adviseur
  Boink Project- & Energiemanagement BV, Nuenen
 • Projectmanagement
  nul25, Utrecht
 • Directievoering
  Buster Bouwcontrol, Tilburg
 • Hoofdaannemer
  Aarts Bouw, Leende
 • Ontwerp buitenruimte
  Idverde  
 • Technische uitwerking ontwerp buitenruimte
  Bureau Jens, Ingenieurs en adviseurs, Helmond
 • Inrichting buitenruimte
  AVG, Gennep
 • Speeltoestellen
  Donker Groep
 • Bouwperiode
  september 2020 – juli 2021

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details