Keyserstroom
01:48
11-12-2018

Keyserstroom, Meppel

Creatieve aanpak kenmerkt herontwikkeling Keyserstroom 

Aan de noordzijde van het kernwinkelgebied van Meppel vindt momenteel de herontwikkeling plaats van Keyserstroom. Tijdens de ingrijpende verbouwing van het 10.000 m2 grote winkelcentrum zal op initiatief van eigenaar Kroonenberg onder meer ruimte worden gecreëerd voor diverse nieuwe verblijfsfuncties. Daarnaast zal een ruime vide worden gerealiseerd en wordt de bestaande inpandige parkeergarage geüpgraded. 

Keyserstroom

Entree.

Onder de ingrijpende verbouwing, naar een ontwerp van architect E UP design, die wordt aangestuurd door ontwikkelaar E.CP, staat de signatuur van AKOR uit Rijssen. Het bouwbedrijf is een ervaren speler wanneer het gaat om winkel-, werk- en woongerelateerde nieuwbouw-, verbouw- en renovatieprojecten. Zeker wanneer die in binnenstedelijk gebied moeten worden uitgevoerd. Het allround karakter van de onderneming sluit dan ook perfect aan bij de divers getinte werkzaamheden die in hartje Meppel door de mensen van AKOR worden uitgevoerd. “Met een ploeg van zo’n 75 mensen zijn we tot begin december van dit jaar actief om het winkelcentrum een frisse en eigentijdse look te geven”, zegt bedrijfsleider Richard Fransen namens AKOR.

Keyserstroom

Hal.

Compleet gestript
Vanaf januari van dit jaar voert AKOR tal van werkzaamheden uit in het Meppelse. “We hebben allereerst alle bestaande winkelpanden op de begane grond tot op het casco gestript”, aldus Fransen. “Vervolgens zijn we gestart met de herindeling van het winkelcentrum. Zo zijn er nieuwe aluminium puien geplaatst en zal het centrum straks geheel zijn uitgerust met de modernste installaties. Tevens worden er nieuwe functies toegevoegd, waaronder een terras aan de voorzijde, horecavoorzieningen en nieuwe retailformules. Flexibiliteit staat daarbij voorop. Binnen een groot aantal winkelunits laten we de tussenwanden eruit, zodat in een later stadium in elke oppervlaktebehoefte kan worden voorzien.” 

Expertise vereist
AKOR tekende ook voor de realisatie van een bioscoop in het voormalige pand van V&D. “Om tot de vereiste hoogte van circa 8 meter te komen, was het oorspronkelijk onze bedoeling om de bestaande dakvloeren op te krikken en de kolommen te versterken”, blikt Fransen terug. “Er zaten echter haarscheuren in de constructie, waardoor we besloten hebben toch liever nieuw te bouwen. De gehele dakvloer is gesloopt en aansluitend zijn de kolommen opgetopt. Vervolgens hebben we daarbovenop een staalconstructie gebouwd, zodat we de gewenste hoogte konden creëren.”

Ook de bouw van de vide op het centrale plein van het winkelcentrum vroeg om behoorlijk wat expertise en creativiteit, zo blijkt. “Voorheen zat er een roltrapsparing in de ruimte”, legt Fransen uit. “Die hebben we helemaal uitgebouwd. Door een groot deel van de vloer te verwijderen, is het mogelijk om vanaf de begane grond helemaal tot bovenin de kap te kijken. En ook vanaf de eerste verdieping is het uitzicht dankzij de nieuwe glazen balustrades meer dan fraai.”

Keyserstroom

Gang.

Laatste loodjes
Nadat begin oktober de eerste drie winkelpanden werden opgeleverd, is AKOR momenteel bezig met de laatste loodjes. “De komende maanden heeft de invulling van de rest van het winkelcentrum onze volle aandacht”, aldus Fransen. “Het centrum is inmiddels open voor publiek, waarbij de veiligheid van de bezoekers ten volle gewaarborgd is. We hebben namelijk een inwendige tunnel gebouwd, zodat de mensen veilig naar binnen kunnen en wij zonder problemen ons werk kunnen uitvoeren.”    

Tekst: Chris Elbers
Beeld: zes x zes

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Precisieklus met zwaar materieel
Voor het project Keyserstroom realiseert Novicon de staalconstructie en stalen vloeren. Hiertoe startte het Oldenzaalse bedrijf in maart 2018 met het 3D tekenwerk. 

“We hebben de bestaande betonconstructie digitaal ingemeten, met als resultaat dat de constructie tot in de kleinste details is aangepast”, aldus Carl Hemmer namens Novicon. “Om het gehele bouwtraject te laten slagen, is het bovendien belangrijk om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. Een intensieve samenwerking binnen Novicon is dan ook een absolute noodzaak.” 

Voor Novicon was het de grootste uitdaging om een 4 meter hoog en 30 meter lang spant over een afstand van 65 meter op zijn plaats te krijgen. In het ontwerp werd rekening gehouden met drie cruciale onderdelen, namelijk productie, transport en montage. “Dit is allemaal naadloos op elkaar afgestemd”, aldus Hemmer. “Uiteindelijk hebben we de montage met een 450 tons telekraan met een extra ballast van 122 ton gerealiseerd.” 

Keyserstroom

Overzicht vanuit de telekraan op 75 meter hoogte.

Lees meer over: AKOR , Keyserstroom , Meppel , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Kroonenberg Groep
Ontwikkelaar E.CP
Architect E UP design
Aannemer Aannemers Kombinatie Rijssen ‘AKOR’ B.V.
Adviseur installaties De Groot Installatiegroep
Installateur De Groot Installatiegroep Emmen (E en W)
Bouwperiode januari – oktober 2018
Oplevering december 2018 

DonatusLC Steigeronderneming