Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kenniscentrum als hart van de organisatie

Kenniscentrum als hart van de organisatie

Door de jaren heen is Van Berlo uitgegroeid tot totaalaanbieder voor de realisatie van de onderbouwconstructie van een gebouw. Hart van de organisatie vormt de afdeling Van Berlo Engineering, die de interne organisatie maar ook opdrachtgevers met al haar specialismen ondersteunt op technisch vlak. Daniël Toonen – manager van de engineeringsdivisie – vertelt over de meerwaarde van het eigen engineeringsbureau. Een afdeling met torenhoge ambities, zo blijkt.

Van Berlo Engineering is in 2003 opgericht met de focus op het berekenen en tekenen van met name vloerconstructies voor de divisie Bedrijfsvloeren, begint Toonen. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bureau dat de gehele organisatie ondersteunt, van geotechnisch advies tot het uitvoeren van verregaande constructieve analyses in 3D, met kennis van alle mogelijke mechanische en fysische eigenschappen van materialen. Sinds enige tijd hebben we ook een eigen betontechnologe in dienst om de kwaliteit van het beton te beoordelen en hier op de juiste wijze sturing aan te geven.”

Van Berlo

Daniël Toonen, manager van Van Berlo Engineering.

Korte lijnen
Toonen legt aan de hand van voorbeelden uit op welke manier de engineeringsafdeling de verschillende divisies van Van Berlo ondersteunt. “Voor de afdeling Bedrijfsvloeren berekenen we de betonsamenstelling, maar kunnen bijvoorbeeld ook ad hoc beslissingen nemen in geval van ‘problemen’ of calamiteiten tijdens de uitvoering. De lijnen zijn kort. Het is een kwestie van één telefoontje plegen en binnen een half uur is er antwoord. Dat gaat met een extern engineeringsbureau niet lukken. Van die ‘luxe’ profiteren vanzelfsprekend alle divisies. Voor de afdeling Funderingstechnieken verzorgen we de volledige geotechnische aansturing, evenals alle tekeningen en berekeningen. Hetzelfde doen we voor de divisie Systeemfunderingen.”

Van Berlo

Integrale benadering
Van Berlo heeft dankzij de engineeringsafdeling dus alle technische kennis in eigen huis. “Omdat we projecten integraal benaderen hebben we als engineers ook altijd een beeld van de situatie ter plaatse”, zegt Toonen terecht. “Iedereen weet wat er bedoeld wordt, zodat we snel kunnen anticiperen. Onze activiteiten zijn voor 100% toegespitst op het uitvoeringsapparaat. Het voordeel voor ons als organisatie, maar ook voor de opdrachtgever, is dat ze via één telefoonnummer terecht kunnen voor alle vragen over de onderbouwconstructie. Daarnaast merken we dat de commerciële afdeling steeds meer een beroep doet op de expertise van de engineeringsafdeling, om ook in het voortraject nóg beter beslagen ten ijs te komen.”

Van Berlo

Sugar Fields Etten-Leur: een totaalproject in opdracht van Heylen Warehouses.

Tekla
Van Berlo Engineering heeft torenhoge ambities. Toonen: “We zijn nu bezig met het implementeren van onze producten in Tekla Structures. Per 1 januari 2019 kunnen we onze klanten voorzien van een IFC-bestand van onze producten. Het jaar 2019 staat verder in het teken van het uitdiepen van het programma met als doel vanuit het model uiteindelijk tekeningen en werkinstructies te genereren voor ons eigen uitvoeringsapparaat. Anderzijds kan de uitvoering relevante informatie terugkoppelen naar de werkvoorbereiding, planning, et cetera. Alle informatie wordt dus geborgd in één model dat resulteert in één bron van waarheid.”

Van Berlo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details