Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kavel 6 brengt jong en oud samen
De gebouwen op Kavel 6 zijn door drie architectenbureau’s ontworpen maar vormen toch een geheel.

Kavel 6 brengt jong en oud samen

Contrasterende architectuur vormt één geheel

Het Amsterdamse eiland Oostenburg wordt momenteel ontwikkeld tot een levendige, stoere en contrastrijke stadswijk waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren. Het wordt een stadswijk voor iedereen. Dit laat ook het project Kavel 6 zien, waar 173 studio’s voor jongeren en 30 appartementen voor senioren worden gebouwd door Heijmans.

Woningcorporatie en gebiedsregisseur Stadgenoot is eigenaar van een groot deel van de grond op Oostenburg. Zij heeft een deel van deze grond verkocht, maar ontwikkelt ook zelf verschillende kavels, waaronder Kavel 6. Deze kavel bestaat uit vier gebouwen waarin sociale huurwoningen komen voor jongeren en ouderen. Daarnaast is er een corridor die gebruikt zal worden door de stadswerf.

Om tot het ontwerp te komen, werd gekozen voor een bijzondere aanpak. NEXT architects werd samen met de jonge architectenbureaus Urban Echoes en HOH geselecteerd om samen een ontwerp neer te zetten. Zij zorgden voor een contrasterende architectuur, waarbij ieder gebouw zijn eigen identiteit kreeg. Toch vormt Kavel 6 één geheel. “We hebben een lange lijst met jonge architectenbureaus benaderd. Zij konden meedoen aan een wedstrijd en de ideeën van deze drie bureaus sloten het best aan bij onze wensen”, vertelt Karlijn de Kruif, ontwikkelingsmanager bij Stadgenoot.

Wensen van de doelgroep

De ontwerpen moesten aan een aantal eisen voldoen. Vooraf werd onderzocht wat de specifieke wensen waren van de doelgroep. Daaruit kwam onder meer naar voren dat er lichte woningen moesten komen met brede galerijen voor de senioren. Ieder gebouw moest zijn eigen entree en collectieve ruimtes krijgen, zoals een gemeenschappelijke tuin, een wasgelegenheid en fietsenberging, en een levendige plint.

De vier gebouwen bestaan uit een hoog exemplaar, waarvan de gevel helemaal komt te bestaan uit cortenstaal, een klein gebouw met een houten bekleding, een gebouw uit witte baksteen en een vierde gebouw met een gevel van zwarte modulestenen. NEXT architects is het meest ervaren bureau en ontwierp het hoogste gebouw. HOH ontwierp naast een eigen gebouw ook de corridor en de gezamenlijke binnentuin. Als groene ontmoetingsruimtes worden een binnentuin en een daktuin op de corridor ingericht.

De gezamenlijke binnentuin is één van de collectieve ruimtes.

Doordachte keuzes

Al deze ontwerpen moeten natuurlijk wel een samenhangend geheel vormen. Daarom is er een supervisor die toezicht houdt op het ensemble en werd al voor het Voorlopig Ontwerp nauw overlegd met het ontwerpteam en bouwbedrijf Heij­mans. “Daardoor konden we efficiënte en doordachte keuzes maken die passen bij het ontwerp, het budget en de bouwlocatie. Zo is al vroeg in het proces het bouwsysteem vastgelegd”, zegt Hennie Mulder, ontwerpmanager bij Heijmans. “Voor het bouwsysteem was er eigenlijk maar één optie die voldeed, en dat was prefab bouwen. Hiermee reduceren we het bouwverkeer en veroorzaken we zo min mogelijk overlast voor buurtbewoners. De gebouwen worden gemaakt met een prefab betoncasco.”

Duurzaamheid

Uiteraard wordt Kavel 6 volledig gasloos. Er komt een WKO-installatie met bodemlussen. De woningen worden vervolgens verwarmd en gekoeld met behulp van individuele warmtepompen. Op de groene daken komen zonnepanelen. Aan duurzaamheid wordt volop gewerkt, vertelt Mulder: “Er is gekozen voor een goede isolatie en een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW. Ook de warmte van het douchewater wordt teruggewonnen. Het dak van de corridor wordt voorzien van een daktuin met waterretentiesysteem.”

Iedereen gelijkwaardig

Wanneer de woningen klaar zijn, kunnen de huurders er vrijwel direct in. Ze worden opgeleverd inclusief vloerbedekking, wandafwerking en complete keukens. De selectie van de bewoners vindt een paar maanden voor oplevering plaats. Dat het eindresultaat goed zal zijn, daarover zijn De Kruif en Mulder het helemaal eens. Dat komt mede doordat de samenwerking binnen het project zo goed is. De Kruif: “Er wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en er wordt snel geschakeld. Er zijn wel uitdagingen geweest, bijvoorbeeld met de welstand, maar daar is snel op ingesprongen.”

Ook Mulder is te spreken over de manier van werken, hoewel het altijd uitdagend is als er op een project gewerkt wordt met meerdere architecten. “Als bouwer hebben we inbreng gehad, zodat we het konden sturen naar een uitvoerbaar geheel. We hebben het volledige ontwerp in een BIM-model laten uitwerken. De samenwerking verloopt erg prettig, omdat iedereen gelijkwaardig is. In betrekkelijk korte tijd hebben we al een mooi resultaat geleverd.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woningcorporatie Stadgenoot
  • Architecten Next Architects, Urban Echoes, HOH Architecten
  • Hoofdaannemer Heijmans
  • Constructeur Goudstikker de Vries
  • Bouwfysisch ingenieur Peutz
  • Uitwerking BIM-model Inbo
  • Bouwperiode december 2021 – Q4 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details