karwei-apeldoorn-4-kopieren

Het verhuurbare gedeelte is in neutrale kleuren uitgewerkt.

01:53
30-05-2020

Karwei Apeldoorn na razendsnelle herbouw weer in bedrijf

Elf maanden na een allesverwoestende brand staat er in de Apeldoornse wijk Zuidbroek weer een nieuwe Karwei. Ondanks het slechte weer wisten de bouwers in twaalf weken een nieuwe hal te realiseren op de fundering van de oude bouwmarkt. Met een iets kleinere Karwei-vestiging.

Op 27 november 2018 werd de 7.000 m² grote bouwmarkt aan de Laan van de Dierenriem volledig door brand verwoest. Een bouwteam onder leiding van SQ Bouw heeft in recordtijd op de bestaande fundering een gloednieuw bouwwerk neergezet. Dat is exact even groot als de oude Karwei, een eis van de verzekeraar. Maar omdat Karwei-eigenaar Bricorama een iets kleinere bouwmarkt wenste, is slechts 5.200 m² bestemd voor de Karwei zelf en wordt de rest verhuurd aan derden.

Zelfde fundering

Sander van de Blankevoort, eigenaar van SQ Bouw en projectleider voor de nieuwbouw, weet dat het terrein na het opruimen van de verwoeste oudbouw heel lang braakliggend terrein was. “Wij kregen op 7 oktober de opdracht om een nieuw pand te bouwen, met de mededeling dat op 18 februari de officiële opening gepland stond. Bedenk daarbij dat de Karwei zelf acht weken nodig heeft om in te richten, dan besef je dat het hier om een zeer korte bouwtijd gaat”, vertelt hij. “Het enige voordeel was dat de fundering er grotendeels al lag. We hebben wat kleine schades van de brand moeten herstellen en een nieuwe fundering gemaakt voor de entree van de bouwmarkt, die een stuk naar buiten is gelegd. En er is een nieuwe fundering voor de brandwand gemaakt.”

karwei-apeldoorn-1-kopieren

De nieuwbouw is in zeer korte tijd gerealiseerd.

 

Drie compartimenten

Voor het gebouw zelf is een staalconstructie opgetrokken met sandwichpanelen en damwandprofielen voor de gevels en stalen platen met isolatie voor het dak. De entree van de Karwei bestaat uit een vooruitgeschoven staalconstructie met vliesgevels. Een verschil met het oude gebouw is dat er nu drie brandcompartimenten zijn. Van de Blankevoort: “De Karwei en het verhuurbare gedeelte zijn gescheiden staalconstructies met daartussen een compartimenteringswand van cellenbeton die 120 minuten brandwerend is. Rondom de verblijfsruimten van de Karwei is ook een compartiment gemaakt van cellenbeton; deze is 60 minuten brandwerend. Daarin bevinden zich de kleedruimten en toiletten op de begane grond en kantoren plus kantine op de verdieping.”

Een kwestie van vertrouwen

De extreem korte bouwtijd is een prestatie van formaat. Van de Blankevoort: “We hebben alles uit de kast gehaald om de deadline te halen en dat is gelukt. We zijn op 7 oktober begonnen met bouwen en ondanks het erbarmelijk slechte weer in november en december was de hal voor de kerst opgeleverd. Er zijn projecten waar je op goed vertrouwen aan de slag gaat en waarin je risico’s neemt. Dat vertrouwen hadden we met alle betrokken partijen. Daarnaast is het een zaak van veel overleg, elke week de planning aanscherpen en hele korte lijnen onderhouden met opdrachtgever, architect, adviseurs onderaannemers en nevenaannemers.”

Vloer in fasen

Zo kwam in het overleg naar voren dat het storten van de vloeren in drie fasen tijdwinst zou opleveren. “Terwijl het dak voor twee derde nog niet waterdicht was, zijn we vast begonnen met het storten van de eerste vloerfase. Die was daardoor eerder op sterkte, zodat de installateur er eerder met een hoogwerker in kon. En zo zijn meer werkzaamheden slim in elkaar geschoven. Iedereen had daarbij een positieve, praktische inslag en de sfeer was tijdens de hele bouw erg prettig. Anders was het niet gelukt.”  

Tekst en beeld | Tjerk van Duinen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

6.800 m² dak in hoog tempo dicht

Loodgietersbedrijf M. Kramer staat voor hoge kwaliteit en een snelle service. Beide kwaliteiten kwamen goed van pas bij de bouw van de Karwei, waar het bedrijf uit Epe al het loodgieterswerk verzorgde.

“Snel moest het zeker”, meldt eigenaar Maurice Kramer. “We begonnen in week 44 met het rioolwerk en nu, begin februari, zijn we aan het afronden. Om de 6.800 m² dak te voorzien van dampremmende folie, PIR-isolatie en een laag bitumen hadden we tot zes man tegelijk aan het werk, terwijl beneden de vloeren nog werden gestort. Het bitumen is met de föhnmethode aangebracht. Met zo’n brandgeschiedenis ga je niet snel met branders het dak op.” Het loodgietersbedrijf heeft in een kort tijdsbestek ook de waterleiding en sanitaire voorzieningen aangelegd en Geberit Pluvia hemelwaterafvoer geïnstalleerd. De twee verhuurdelen kregen eigen sanitaire voorzieningen en brandhaspels. Kramer: “De bouwsnelheid was erg hoog, dat kun je aan ons overlaten. Maar zonder de bezielende leiding van Teus Broekhuis van SQ Bouw was het waarschijnlijk niet gelukt. De samenwerking verliep perfect.”


Staalbouwer op één lijn met aannemer

Om de snelheid erin te houden, was niet alleen aannemer SQ Bouw al aan het rekenen voordat de handtekeningen op papier stonden, bij Staalbouw Noord Nederland dachten ze er net zo over.

William de Weerd, eigenaar van de staalbouwer uit Zwolle: “Op basis van het eerste ontwerp hebben we een prijs gemaakt. De gesprekken die daarna volgden, gaven ons het gevoel dat de kans op een positief vervolg groot was. Daarom hebben wij vast een schaduwplanning gemaakt, zodat de inkoop – het gaat om 300 ton staal – en verwerkingscapaciteit waren voorbereid. Toen daar akkoord op kwam, maar nog voor de ondertekening van het contract, zijn we volop gaan tekenen. Daarna ging het snel. Wij stuurden de fabrikanten van het staal aan en zorgden dat alles op tijd werd geleverd en gemonteerd. Aangezien wij met de staalconstructie de bottleneck aan het begin van de bouw waren, moest alles op tijd geleverd en gemonteerd worden. En dat is gelukt. Een fijne bijkomstigheid was dat we uit hetzelfde dorp komen en erg goed op één lijn zaten met SQ Bouw, dat net als wij met deze Karwei het eerste grote project realiseerde.”


Gevelbeplating in huisstijl

Alle gevel- en dakbeplating voor de nieuwe Karwei is geleverd door Stedupro uit Barneveld.

Bart Voortman, mede-eigenaar en projectleider: “Elke nieuwbouw en renovatie van de Karwei-vestigingen krijgt een schil in de nieuwe huisstijl. Daarvoor hebben wij voor het gedeelte van de bouwmarkt damwandpanelen geleverd met een houtmotief, dat ook is gebruikt onder de grote entreeluifel van de Karwei. Het verhuurbare gedeelte is afgemonteerd met een grijze beplating. Onder de circa 2.300 m² gevelbeplating zijn sandwichpanelen met PIR-isolatie aangebracht. Wij zijn ook leverancier van de 7.000 m² dakbeplating, die door de dakdekker is voorzien van isolatie en een bitumen toplaag.”

Stedupro (een afkorting van Sterk, Duurzaam en Professioneel) is vanaf oktober betrokken bij de nieuwbouw. Voortman: “We zitten vanaf het begin aan tafel om bij het ontwerpen van de staalconstructie te kijken of we de beplating goed kunnen bevestigen en of er nog hulpstukken nodig zijn. Het leuke van dit werk is dat aan het eind van het verhaal je echt het resultaat kunt zien, omdat je producten in het zicht blijven.”

Lees meer over: Karwei , SQ Bouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Goldi Vastgoed BV, Apeldoorn

Aannemer SQ Bouw BV Epe

Staalconstructie
Staalbouw Noord Nederland BV, Zwolle

Dak- en wandbeplating Stedupro BV, Barneveld

Cellenbeton Proton Nederland, Franeker

Vliesgevel Aluvo Apeldoorn BV, Apeldoorn

Loodgieters- en dakwerk Loodgietersbedrijf M. Kramer BV, Epe

martijnkersten.eutotaal-gevel-kopieren