Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

Karwei Apeldoorn na razendsnelle herbouw weer in bedrijf

Elf maanden na een allesverwoestende brand staat er in de Apeldoornse wijk Zuidbroek weer een nieuwe Karwei. Ondanks het slechte...

karwei-apeldoorn-4-kopieren

30 mei 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Elf maanden na een allesverwoestende brand staat er in de Apeldoornse wijk Zuidbroek weer een nieuwe Karwei. Ondanks het slechte weer wisten de bouwers in twaalf weken een nieuwe hal te realiseren op de fundering van de oude bouwmarkt. Met een iets kleinere Karwei-vestiging.

Op 27 november 2018 werd de 7.000 m² grote bouwmarkt aan de Laan van de Dierenriem volledig door brand verwoest. Een bouwteam onder leiding van SQ Bouw heeft in recordtijd op de bestaande fundering een gloednieuw bouwwerk neergezet. Dat is exact even groot als de oude Karwei, een eis van de verzekeraar. Maar omdat Karwei-eigenaar Bricorama een iets kleinere bouwmarkt wenste, is slechts 5.200 m² bestemd voor de Karwei zelf en wordt de rest verhuurd aan derden.

Zelfde fundering

Sander van de Blankevoort, eigenaar van SQ Bouw en projectleider voor de nieuwbouw, weet dat het terrein na het opruimen van de verwoeste oudbouw heel lang braakliggend terrein was. “Wij kregen op 7 oktober de opdracht om een nieuw pand te bouwen, met de mededeling dat op 18 februari de officiële opening gepland stond. Bedenk daarbij dat de Karwei zelf acht weken nodig heeft om in te richten, dan besef je dat het hier om een zeer korte bouwtijd gaat”, vertelt hij. “Het enige voordeel was dat de fundering er grotendeels al lag. We hebben wat kleine schades van de brand moeten herstellen en een nieuwe fundering gemaakt voor de entree van de bouwmarkt, die een stuk naar buiten is gelegd. En er is een nieuwe fundering voor de brandwand gemaakt.”

karwei-apeldoorn-1-kopieren

De nieuwbouw is in zeer korte tijd gerealiseerd.

 

Drie compartimenten

Voor het gebouw zelf is een staalconstructie opgetrokken met sandwichpanelen en damwandprofielen voor de gevels en stalen platen met isolatie voor het dak. De entree van de Karwei bestaat uit een vooruitgeschoven staalconstructie met vliesgevels. Een verschil met het oude gebouw is dat er nu drie brandcompartimenten zijn. Van de Blankevoort: “De Karwei en het verhuurbare gedeelte zijn gescheiden staalconstructies met daartussen een compartimenteringswand van cellenbeton die 120 minuten brandwerend is. Rondom de verblijfsruimten van de Karwei is ook een compartiment gemaakt van cellenbeton; deze is 60 minuten brandwerend. Daarin bevinden zich de kleedruimten en toiletten op de begane grond en kantoren plus kantine op de verdieping.”

Een kwestie van vertrouwen

De extreem korte bouwtijd is een prestatie van formaat. Van de Blankevoort: “We hebben alles uit de kast gehaald om de deadline te halen en dat is gelukt. We zijn op 7 oktober begonnen met bouwen en ondanks het erbarmelijk slechte weer in november en december was de hal voor de kerst opgeleverd. Er zijn projecten waar je op goed vertrouwen aan de slag gaat en waarin je risico’s neemt. Dat vertrouwen hadden we met alle betrokken partijen. Daarnaast is het een zaak van veel overleg, elke week de planning aanscherpen en hele korte lijnen onderhouden met opdrachtgever, architect, adviseurs onderaannemers en nevenaannemers.”

Vloer in fasen

Zo kwam in het overleg naar voren dat het storten van de vloeren in drie fasen tijdwinst zou opleveren. “Terwijl het dak voor twee derde nog niet waterdicht was, zijn we vast begonnen met het storten van de eerste vloerfase. Die was daardoor eerder op sterkte, zodat de installateur er eerder met een hoogwerker in kon. En zo zijn meer werkzaamheden slim in elkaar geschoven. Iedereen had daarbij een positieve, praktische inslag en de sfeer was tijdens de hele bouw erg prettig. Anders was het niet gelukt.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details