Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kantorencomplex Universe laat het beste zien van twee werelden
De constructie van de gevel werd aangepast, zodat deze opengemaakt kon worden voor meer licht en ruimte.

Kantorencomplex Universe laat het beste zien van twee werelden

Een prettige samenwerking tussen twee architectenbureaus kan een bijzonder resultaat opleveren. Dat laten ZZDP Architecten en HEYLIGERS architects zien bij Universe, een nieuw, duurzaam kantorencomplex aan het Maanplein in Den Haag. Het gebouw ligt in de bruisende wijk Binckhorst, in een parkachtige omgeving en wordt volledig verbouwd tot een open en lichte werkplek.

Vanaf de allereerste pitch trokken ZZDP en HEYLIGERS samen op, om tot het beste resultaat te komen. ZZDP nam het ontwerp van het gebouw op zich, HEYLIGERS het interieur. Het project bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden worden door een atrium, die zich in de binnentuin van het U-vormige gebouw bevindt. Het atrium herbergt de gezamenlijke receptie, flexibele werkplekken en lunchplekken. “Het atrium hebben we The Moon genoemd, omdat het de vorm van een sikkel heeft en het gebouw zich aan het Maanplein bevindt. De maan was de inspiratie voor het gebouw, maar ook voor de materialisatie en vormentaal”, vertelt Marleen Valstar, partner en projectarchitect bij HEYLIGERS architects.

De entree transformeerde van laag en donker naar licht en luxe.

Ruim en luxe

Het bestaande gebouw is veertien meter diep. Via de hoofdentree kom je terecht in het atrium, waar je meteen op uitkijkt bij binnenkomst. Om dat voor elkaar te krijgen, is een groot deel van de bovenliggende verdiepingsvloer en de achtergevel verwijderd. Hoewel de gevel bestaat uit een draagconstructie, is toch voor deze drastische ingreep gekozen zodat er een grote doorgang ontstond naar de nieuwbouw. “De nieuwe entree en vides zorgen ervoor dat je direct bij binnenkomst zicht hebt op het atrium en de binnentuin. Voorheen was het er laag en donker, nu is alles ruimer en luxer”, aldus Valstar.

De houten dakspanten zijn in het atrium zichtbaar gelaten. Deze zijn radiaal geplaatst op de ronde gevel, net als de lamellen. Om meer licht binnen te krijgen, zijn er twee ronde daklichten geplaatst evenals een lichtstraat bij de overgang naar de oude gevel. Valstar: “We hebben veel gespeeld met ronde vormen, zowel binnen als buiten.” Ook de uitstraling van de verdiepingen werd aangepast en de toiletten werden vernieuwd.

De binnentuin werd totaal vernieuwd, zodat deze een echte verblijfsfunctie kreeg.

Binnentuin

Een tweede entree is bereikbaar via de andere kant van het gebouw en ligt een verdieping lager dan de hoofdentree. Via een mooie, lichte trap kom je terecht op de vide, die uitkomt bij de binnentuin. Ook hier is dus gezorgd voor een aangenaam welkom.

De binnentuin was al aanwezig, maar niet in deze vorm. Hij is nu zo ontworpen dat mensen er echt kunnen verblijven en er niet alleen maar langs aflopen. Cortenstalen plantenbakken en ronde vormen maken het geheel een aantrekkelijke ontmoetingsplek. “Voorheen kon je er niet eens komen vanuit het pand”, zegt Adam Smit, partner en projectarchitect bij ZZDP Architecten.

De dakspanten en lamellen werden radiaal op de nieuwe gevel geplaatst.

Welkome aanvulling

Kantorencomplex Universe vormt een welkome aanvulling op de andere gebouwen binnen de Binckhorst, waar woningen gecombineerd worden met veelal creatieve ondernemingen. Smit: “Het gebouw kan door één of twee huurders gebruikt worden, omdat we van twee gebouwen één hebben gemaakt. Het heeft meer corpus dan de gebouwen in de omgeving. Het is 22.000 m2 en dus gericht op grotere bedrijven. Inmiddels is er een gebruiker voor het gehele complex gevonden.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever AJRED
  • Architect ZZDP Architecten
  • Interieurarchitect HEYLIGERS architects
  • Bouwperiode september 2021 – september 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details