Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kant-en-klare sandwich gevelelementen: De excellente keuze voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers
Met woontoren Xavier heeft de Amsterdamse Zuidas er een hoogwaardige blikvanger bij. (Beeld: Daniel Annenkov)

Kant-en-klare sandwich gevelelementen: De excellente keuze voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers

De luxe afgewerkte nieuwbouw bestaat uit 2 woongebouwen van 6 verdiepingen en een woontoren van 21 verdiepingen, die gezamenlijk ruimte bieden aan 159 appartementen, 336 m² commerciële ruimten en 122 parkeerplaatsen. Voor de gevels van de hoogbouw is gekozen voor een combinatie van dragende en niet-dragende prefab-sandwichelementen met een hoogwaardige isolatie, die volledig in eigen beheer door Loveld in Aalter zijn gemodelleerd, geproduceerd en geleverd.

De kant-en-klare sandwich gevelelementen van Xavier zijn opgebouwd uit een betonnen binnenspouwblad, een hoogwaardig isolatiepakket en een esthetische buitenschil met in beton gestorte baksteenstrips van 35 mm. “De korte zijdes van de woontoren zijn voorzien van dragende binnenbladen, die deel uitmaken van de draagstructuur van het gebouw”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Development Manager bij Loveld. “Op de lange gevels is gekozen voor sandwich invulelementen. Het mooie van onze prefab-sandwichelementen is dat zij reeds in onze fabriek worden voorzien van aluminium kozijnen en glas. Tussen de elementen wordt bovendien een rubberen waterdichting aangebracht, met een 100% lucht- en waterdichte gevel als resultaat. In dit project zijn alle gevelelementen afgewerkt met een Hagemeister Haltern GT baksteenstrip. Dit geldt tevens voor de sandwich balkonelementen, waardoor een monolitisch geheel is ontstaan. Het beton vormt tevens de esthetische voeg tussen de bakstenen, waardoor navoegen niet nodig was. Omdat alle elementen in de fabriek zijn uitgerust met de nodige instortvoorzieningen, konden zij in het werk eenvoudig als legoblokken worden gestapeld.”

In dit project zijn alle gevelelementen afgewerkt met een Hagemeister Haltern GT baksteenstrip. Dit geldt tevens voor de sandwich balkonelementen, waardoor een monolitisch geheel is ontstaan. (Beeld: Daniel Annenkov)

Optimum in logistiek, bouwtijd en kosten

Dankzij de kant-en-klare sandwich gevelelementen van Loveld wordt een optimum in logistiek, bouwtijd en kosten behaald, aldus Termote. “De aannemer hoeft in-situ nog slechts beperkte inspanningen te leveren en doordat de gevel tot op detailniveau door Loveld wordt uitgewerkt, is coördinatie tussen de diverse gevelpartijen niet meer aan de orde. Omdat de productie plaatsvindt in de fabriek, onder de best mogelijke weers- en arbeidsomstandigheden, wordt een hoge kwaliteit geborgd. Ook is geen ruimte voor (tijdelijke) opslag op de bouw nodig. Alle elementen worden just-in-time op de bouw aangeleverd en kunnen direct vanaf de vrachtwagen worden verwerkt. Bovendien kan flink bespaard worden op doorlooptijden. De productie kan namelijk al starten, wanneer in het werk nog wordt gegraven en de fundering wordt gestort.”

De kant-en-klare sandwich gevelelementen van Xavier zijn opgebouwd uit een betonnen binnenspouwblad, een hoogwaardig isolatiepakket en een esthetische buitenschil met in beton gestorte baksteenstrips van 35 mm. (Beeld: Andreas Secci)

Maximale ontwerpvrijheid

De sandwich gevelelementen van Loveld worden met name toegepast in grootschalige (hoogbouw)projecten in de utiliteitsbouw en residentiële bouw, benadrukt Termote. “Niet verwonderlijk, want naast de bouwkundige voordelen biedt het systeem onbeperkte creatieve mogelijkheden voor architecten en projectontwikkelaars. Zowel in vorm, kleur als structuur. Voor ons architectonisch beton maken wij enkel gebruik van samenstellingen op basis van natuursteengranulaat, waardoor een stabiele en kleuregale uitstraling van het buitenblad wordt geborgd. Naast gebruikelijke afwerkingsmogelijkheden zoals gezuurd, gestraald en gepolijst beton, zijn ook afwerkingen met een diepe of zachte structuur of natuursteenlook mogelijk. Daarnaast biedt architectonisch beton de mogelijkheid om een bepaald patroon, een figuur of een tekening in de mal van de elementen te integreren, waar het beton vervolgens overheen wordt gestort. En ook het instorten van baksteenstrips, keramische tegels, rvs-constructies, et cetera is mogelijk, met een maximale ontwerpvrijheid als resultaat.”

Om een snelle verwerking op de bouw te borgen, kunnen bijvoorbeeld raamkozijnen, stelkaders, glaspartijen, hekwerken, bliksemgeleiding, hemelwater- en elektravoorzieningen al in de fabriek in de prefab elementen worden verwerkt. “Naar wens kunnen we bovendien de montage van de gevelsystemen en coördinatie van de ruwbouw verzorgen”, benadrukt Termote. “Vanaf het casco tot en met de gevel, waarmee de aannemer nog completer wordt ontzorgd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details