Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kade Noord Zutphen | Bouwen langs het water

Kade Noord Zutphen | Bouwen langs het water

In Zutphen wordt het industriële gebied Noorderhaven herontwikkeld. Met name liefhebbers van bijzonder wonen komen hier aan hun trekken. Een oud Koelhuis, pakhuizen en een broodfabriek worden gewoon meegenomen in het plan en het industrieterrein wordt getransformeerd tot woonwijk. Nu is Kade Noord aan de beurt.

Voor Kade Noord ontwierpen Zecc Architecten en KCAP Architects & Urban Planners een gesloten bouwblok met 134 woningen rondom een gezamenlijke binnentuin en een half verdiepte parkeervoorziening. De woningtypes variëren van compacte appartementen en maisonnettes tot penthouses en herenhuizen. “134 woningen is een forse uitbreiding voor Zutphen”, vertelt Wouter Vermaak, projectontwikkelaar van Heijmans Vastgoed, hierover. “Met deze grote differentiatie wilden we een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken.”

Een kwaliteitsplan

Aan de uitwerking van Kade Noord ligt een stedenbouwkundig plan ten grondslag. Noorderhaven moet een kwaliteitsgebied worden. Om deze kwaliteit te borgen, worden alleen kwaliteitsarchitecten geselecteerd. Daarnaast is een kwaliteitsteam actief, die in elk stadium van het werk toestemming moet geven. Voor Kade Noord ontwikkelde KCAP 53 appartementen; Zecc nam 63 appartementen en 18 eengezinswoningen voor haar rekening. Deze laatste zijn volledig geïntegreerd in de appartementenblokken. De appartementen variëren in prijs van € 180.000 tot circa € 1,1 miljoen.

Wit gevelfront

Kade Noord vormt straks een wit gevelfront langs de IJssel. De brug over de IJssel maakt dan letterlijk de verbinding tussen de witte, historische panden aan de ene zijde van de IJssel en de moderne, eigentijdse witte panden van Kade Noord. Ook hier zijn alle woningen, appartementenblokken en commerciële ruimtes licht van kleur. Het onderscheid wordt gemaakt door een schakering van wittinten zoals wit stukwerk, keimwerk en lichte bakstenen. De verschillende gebouwen worden hiermee afzonderlijk leesbaar en vormen in detaillering een eenheid. Een donkere plint van Belgisch hardsteen geeft het bouwblok een basis, geaccentueerd bij de entrees, de toegang van de parkeergarage en de poort naar het binnenterrein.

Bouwen langs het water

Bouwen langs de IJssel brengt voor Heijmans bijzondere uitdagingen met zich mee. De IJssel kent verschillende waterstanden en de woningen moeten worden beschermd tegen de hoogste stand. Hiervoor werkt Heijmans samen met de waterschappen en gespecialiseerde bedrijven. “We hebben eerst uitvoerig vooronderzoek verricht”, vertelt Vermaak. “Omdat boren moeilijk was in dit gebied, waren we aangewezen op heien. Maar als het heiwerk te veel trillingen veroorzaakte, kon de kwaliteit van de dijk worden ondermijnd. Om dit te voorkomen, hebben we het heiwerk nauwkeurig gemonitord.”

Aandacht voor ecologie

Het groen van de uiterwaarden wordt geïntegreerd in de wijk. In de vorm van groene perken en parken loopt de plantengroei straks door in de woonwijk. Ook de binnentuin van Kade Noord krijgt een rijke beplanting. Vermaak: “KCAP heeft hiervoor een mooi inrichtingsplan gemaakt. Hierin is ook de hemelwaterafvoer goed geregeld. Het regenwater wordt weer in het eigen gebied geïnfiltreerd en komt niet in het riool.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details