01:43
13-03-2015

Julianadorp | MFC

MFC Julianadorp: lange aanloop, korte bouwtijd

Veel belanghebbenden, een niet te ruim budget en renovatie en nieuwbouw tegelijk; het zijn bekende ingrediënten voor bouwprojecten met doorgaans lange voorbereidingstijden. Aannemingsbedrijf Dozy uit Den Helder transformeerde een Julianadorpse sporthal tot een multifunctioneel centrum voor lokale activiteiten. Veel aanloop ook hier, dus eveneens veel afstemming.

Vaak gezien in vooral kleine dorpse gemeenschappen: bouwprojecten met meerdere functies met daaraan voorafgaand een lange aanlooptijd. Zo ook in het Noord-Hollandse Julianadorp met de verbouwing van de plaatselijke sporthal tot een nieuw multifunctioneel centrum. De plannen stamden al uit 2007, nu in februari 2015 is het dan bijna klaar. Projectleider Marco Huizenga van uitvoerend aannemingsbedrijf Dozy BV uit Den Helder: “Bouwen voor veel gebruikers op weinig ruimte vraagt tact en geduld. Elke partij heeft zo zijn eigen belangen en die moeten zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Ik denk dat met wat er nu staat iedereen tevreden kan zijn.”

Gevels
Dozy (ver)bouwde het complex in opdracht van Woningstichting Den Helder. Doel was transformatie en deels uitbreiding van de bestaande sporthal naar onderkomens voor onder meer de GGD, een peuterspeelzaal, een dansschool, stichting Sportlust en Sportservice en een dorpscentrum. Uitvoerder Jos Hegeman: “De fundering was nog goed, net als de constructie en deels het dak. Het voordeel van renoveren is dat je die kosten dan alvast hebt ondervangen.” Het werk aan de buitenkant was daarom te overzien met nieuwe gevels, kozijnvervanging en (deels) dakvernieuwing. Het donkerrode metselwerk op de begane grond rust op aan de bestaande funderingsbalk vast geboorde hoeklijnen. De oude damwandbeplating daarboven werd vervangen door een nieuwe gevelplaat en er kwamen    nieuwe houten kozijnen (HR++ beglaasd). Van het dak werd alleen het houten deel vervangen; het deel met stalen liggers werd gehandhaafd. Wel kwam er over het hele dak nieuwe dakbedekking.

Binnen
Binnen werd de hal deels opnieuw ingedeeld, deels opgeknapt. Gehandhaafd werd een deel aan de achterkant in de vorm van een (verkleinde) sporthal. De ruimte kreeg voorzetwanden, een nieuwe sportvloer en wandbetimmeringen. Ook de kleedruimten bleven op dezelfde locatie en werden opgeknapt met nieuwe vloertegels, sanitair en wandtegelwerk. In het overige deel kwam een nieuwe indeling. Tenslotte werd een lift en nieuwe trappen geplaatst. Huizenga beschouwt dit renovatiedeel als ‘goed te behappen’. “Het was alleen even spannend toen een deel van het dak eraf lag. Buiten- en binnenwerk liepen gelijk op, werkzaamheden moet je dan goed op elkaar afstemmen.”

Heiwerk
Complexer bleek de uitbreiding naar de al bestaande bibliotheek. Dozy maakte hiervoor een beglaasde corridor op zes heipalen, waarvan er vier werden geheid in een waterpartij. De palen reiken tot ruim 21 meter, dus een grote heistelling bleek noodzakelijk. Huizenga: “Er is nog geopperd de sloot te dempen, maar dat bleek onmogelijk vanwege de hoge grondwaterstand ter plaatse van de bibliotheek. Met behulp van dragline-schotten hebben we het heiwerk uiteindelijk kunnen uitvoeren.” Toen de beganegrondvloer er eenmaal lag, ging het voorspoedig: er volgde een met kokers uitgevoerde staalconstructie met daartussen verdiepingshoge houten puien en erbovenop stalen dakplaten. Huizenga: “Zeven maanden bouwtijd voor zo’n gecombineerd werk is best snel. En belangrijker: het ziet er mooi uit allemaal.”

 

Tekst: Sjoerd Meuleman   Beeld: Dozy

Stedenbouw partners