Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Joan Muyskenweg | Optimaal resultaat door  vroegtijdige samenwerking

Joan Muyskenweg | Optimaal resultaat door vroegtijdige samenwerking

De transformatie van de vier voormalige kantoorgebouwen tot woningen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam is voorafgegaan door een uitgebreid engineeringstraject. In een vroeg stadium heeft Heddes Bouw & Ontwikkeling Intal benaderd om in een bouwteamverband met Ector Hoogstad Architecten zowel esthetisch als met name kwalitatief het juiste eindresultaat te kunnen bereiken. Een gesprek met Johan Andringa van Intal over de uit­dagende transformatieopgave.

De vier bestaande gebouwen zijn paarsgewijs samengevoegd tot robuuste blokken en met drie nieuwe bouwlagen ‘opgetopt’. “Zeker bij een dergelijke transformatieopgave is het van belang dat in een vroeg stadium de knelpunten worden onderkend en ondervangen; het is de kern voor een goede samenwerking en de basis voor een succesvol project”, stelt Andringa. “Intal stond bij de Joan Muyskenweg in voor de levering van de aluminium ramen en deuren, zowel voor de bestaande bouw als voor de nieuwbouw. Omwille van de planning en tijdsdruk werd gekozen voor een afwijkende werkwijze.”

IT 77

IT77 Binnendraaiend dubbele beglazing. (Beeld Intal)


Naadloze afstemming
Variatie in woningtypes en oriëntatie maken het complex tot een aantrekkelijke woonomgeving voor een gedifferentieerde groep huurders. Eind 2017 werd Intal door Heddes gevraagd om mee te denken over de invulling van de gevel, conform de beoogde isolatiewaarde en met een uitgekiende wind- en waterdichtheid. “Het was precies op het juiste moment”, blikt Andringa terug. “In dat stadium is het prima mogelijk om eventuele aanpassingen door te voeren die nodig zijn voor een goed ontwerp. Aansluitingen en details moeten immers perfect op elkaar worden afgestemd, zeker in een transformatieproject waar je gebonden bent aan de bestaande situatie. De opbouw van de gevels is een vast gegeven. Wij denken en werken als een systeemhuis en kunnen waar nodig projectmatig ontwikkelen. Dat biedt veel meer mogelijkheden.”

IT 77

Beeld: Petra Appelhof.


IT 77
De ramen en deuren in de Joan Muyskenweg zijn uitgevoerd in de Intal IT 77 vlakke profielserie. Andringa: “Deze serie kenmerkt zich door een uitgekiend ontwerp, is hoogisolerend vanwege het multiple kamerprincipe en daarnaast brand- en inbraakwerend. Een serie die in verschillende verschijningsvormen breed toepasbaar is. Vanuit de engineering hebben we ervoor gekozen om de ramen en deuren compleet met stelkozijnen te prefabriceren in de HSB-elementen in onze fabriek. Dat gaf een hele korte doorlooptijd op de bouw en verzekerde bovendien de aansluitingen. Door in de juiste volgorde te produceren, heeft Heddes de kant-en-klare elementen in Amsterdam in één beweging vanaf de vrachtwagen aan de gevel kunnen monteren. En dat gebeurde voor het metselwerk uit, waardoor een optimale logistieke situatie is ontstaan. De kozijnen voor de ‘optopping’ zijn wel in het werk in Amsterdam gemonteerd.”

Het werken in een bouwteam is Intal niet vreemd. “De kracht van Intal zit hem in het flexibel en heel actief meedenken vanaf de eerste streep van de architect op de tekentafel tot uiteindelijk de oplevering”, zegt Andringa. De samenwerking met Heddes wordt ook gecontinueerd. Zo is Intal momenteel op een vergelijkbare wijze onder andere betrokken bij de realisatie van Hotel Asterweg en West Beat in Amsterdam, twee toonaangevende projecten die de skyline van Amsterdam gaan bepalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details