Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jeruzalem Blok N | Amsterdam

Jeruzalem Blok N | Amsterdam

Op de locatie van voormalig verzorgingshuis ‘Willem Dreeshuis’ aan de Hugo de Vrieslaan in Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan Jeruzalem Blok N, dat de bouw van 86 twee- en driekamerappartementen voor de sociale huursector omvat. Het nieuwbouwproject bestaat uit twee volumes, namelijk een hoogbouw van acht bouwlagen en een laagbouw van vier lagen. Beide gebouwen worden verbonden door een overdekte en afgesloten fietsenstalling. Alle woningen hebben een oppervlakte tussen de 46 tot 61 vierkante meter en zijn gebouwd rond een inpandige galerij en lift. Een buitenruimte over de volledige breedte van de woning zorgt niet alleen voor optimaal woongenot, maar geeft het nieuwbouwplan ook een bijzondere esthetiek.

Het ontwerp van Jeruzalem Blok N was in handen van Studioninedots. IMd Raadgevende Ingenieurs tekende voor de constructie, terwijl Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV verantwoordelijkheid draagt voor de bouw. “De nieuwbouw is traditioneel opgetrokken uit in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren”, vertelt Frank Ligthart, bedrijfsleider bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV. “Voor de liftkernen en trappenhuizen is gekozen voor prefab beton. Beide gebouwen zijn voorzien van platte daken met afschotisolatie en standaard dakbedekking. Op de daken zijn pv-panelen geïnstalleerd, die in een deel van de energiebehoefte van de woningen voorzien. De gevels van de woonblokken zijn afgewerkt met Eternit gevelbeplating op een HSB achterconstructie, in combinatie met aluminium schuifpuien en gladde deuren.”

Jeruzalem Blok N

Bijzondere behandeling balkonplaten
“Iedere verdieping is door ons omringd door prefab balkonplaten met een witte cement”, aldus Ligthart. “Op deze platen zijn prefab sierschijven aangebracht, die de balkons een bijzondere look & feel geven. Daarnaast zijn alle prefab balkonplaten behandeld met zoutzuur; een procedé dat in Nederland (nog) geen gemeengoed is en waarvoor we zijn uitgeweken naar Moeskroen, België.” Door de zuurbehandeling is de gladde betonhuid/toplaag van de balkonplaten los komen te liggen en verwijderd, vertelt hij. “De natuurlijke betonproducten kwamen hierdoor naar boven. Een specifieke wens van de architect, omdat de aanhechting van vuil hierdoor flink wordt verminderd.”

Om te garanderen dat regenwater goed van de balkons kan aflopen, zijn de neusjes van de balkons én de voorkant van de sierschijven nabehandeld met een waterafstotende laag.

Jeruzalem Blok N

Perfecte aansluiting
De bouw is redelijk traditioneel uitgevoerd. “De werkzaamheden waren goed te overzien, met uitzondering van de balkons, die voor de nodige hoofdbrekens zorgden”, vertelt Ligthart. “Alle balkons zijn met Isokorf verankeringssystemen aan de natte breedplaatvloeren gekoppeld, waarvoor een tijdelijke ondersteuning noodzakelijk was.  

Pas na het verwijderen van deze ondersteuning zetten de balkons zich definitief, waarbij wij een perfecte aansluiting op de uitwendige hoeken moesten borgen, met een maximale afwijking van slechts 6 mm. Bepaald geen sinecure, maar dankzij een goede voorbereiding en coördinatie zijn we hier goed in geslaagd.” Kort voor de oplevering kijkt Ligthart dan ook terug op een prettig verlopen project, dat ‘volgens het boekje is verlopen, in fijne samenwerking met opdrachtgever Rochdale’.

Jeruzalem Blok N

Wijkvernieuwing
De nieuwbouw van Jeruzalem Blok N maakt deel uit van een vernieuwingsplan voor de gehele wijk Jeruzalem, waar Rochdale het overgrote deel van de woningen bezit. Een deel van de woningen wordt vervangen door nieuwbouw, maar het overgrote deel van de wijk wordt gerenoveerd met respect voor de stedenbouwkundige structuur. Daarnaast wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Als ontwikkelend aannemer is Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV tevens betrokken bij de nieuwbouw van twee naastgelegen woonblokken (G en H) met in totaal 82 eengezinswoningen, die in de tweede helft van 2019 worden opgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details