“Voor de International School of Amsterdam is de veiligheid van onze leerlingen van het grootste belang. Hieronder valt ook de brandveiligheid. In Brandpreventie MIB vonden we de partner die hierover deskundig kon meedenken en het aangenomen plan ook kon uitvoeren. Bij ons zijn nu alle maatregelen getroffen voor de hoogste brandveiligheid.”
Rob Boos, Operations Manager van International School of Amsterdam, is blij dat binnen zijn school de grote risico’s van brand zijn afgedekt. De kans op schade aan het gebouw, verlies van archief, verstoring van processen en – in het ergste geval – gezondheidsschade bij leerlingen is hiermee tot het minimum beperkt. Brandpreventie MIB begeleidde hem hierin en installeerde diverse voorzieningen.
“Brandpreventie in schoolgebouwen begint met een gedegen risico-inventarisatie”, vertelt Diederik Elenbaas van Brandpreventie MIB. “We onderzoeken hoe het gebouw in elkaar zit en waar de risicofactoren zich bevinden. We laten ons hierbij niet leiden door de wet- en regelgeving. In dat geval blijf je hangen op het allerlaagste niveau. Dat moet je als school niet willen.”
De volgende stap bestaat uit de te nemen BIO-maatregelen. “Dit is een combinatie van maatregelen, die elkaar versterken en leiden tot het gewenste brandveiligheidsniveau”, licht Elenbaas toe. “’BIO’ staat voor Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische maatregelen. Bij Bouwkundige maatregelen kun je denken aan brandwerende materialen en scheidingswanden en voldoende vluchtroutes. Installatietechnische maatregelen gaan over brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, blusapparatuur en noodverlichting. Organisatorische maatregelen zijn onder andere gericht op het brandveilig gebruik van het gebouw en de zorgplicht van de installaties.”
Kortom, Brandpreventie MIB inventariseert, adviseert en voert uit. Zo regelt zij voor schoolgebouwen de brandveiligheid van advies tot periodiek onderhoud en beheer. Elenbaas: “Je begrijpt dat we hierin het meeste kunnen betekenen als we al in een vroeg stadium bij de bouw van de school worden betrokken. Het liefst al in de ontwerpfase.”