Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jan Bakker | Hattemerbroek

Jan Bakker | Hattemerbroek

Staal- en betonconstructie zijn bestand tegen agressieve stoffen

Jan Bakker gaat verhuizen van Oldebroek naar Hattemerbroek. Het bedrijf heeft 65.000 m² grond aangekocht voor de bouw van een grote opslaghal en een hoofdkantoor met allerlei faciliteiten voor het uitgebreide wagenpark. Zo komt er een garage, tankstation, bandencentrum en truckwasplaats.

Jan Bakker is sinds 1985 actief in de handel in fourages en mest. Daarnaast is het bedrijf actief in het transport van deze handelsgoederen, terwijl het daarnaast ook transporten in de wegenbouw verzorgt. Begin volgend jaar verhuist het bedrijf naar bedrijvenpark H2O in Hattemerbroek. De nieuwe bedrijfslocatie bevindt zich op een zichtlocatie langs de A28 en de A50 en bestaat uit twee delen. De grote opslaghal biedt ruimte voor ruim 10.000 m² bulkopslag en is inmiddels opgeleverd; het kantoor met bedrijfshal verkeert in de ruwbouwfase.

Jan Bakker

Oriëntatie op de zon
De grote opslaghal (ruim 10.000 m²) is rechthoekig van vorm en heeft een schuin dak. Dit laatste is vrij bijzonder voor een opslaghal. Michiel Achter de Molen, projectleider van Prins Bouw, legt uit waarom deze keuze is gemaakt. “De opdrachtgever wil op het dak zo’n zesduizend zonnepanelen plaatsen. Dit voornemen heeft niet alleen de vorm van het dak, maar ook de ligging van het pand bepaald. Het is georiënteerd op de zon.” 

Agressieve stoffen
De opslaghal is onder andere bedoeld voor agrarische producten. Dit houdt in dat het pand bestand moet zijn tegen stoffen die zuren kunnen afscheiden of warmte kunnen opbouwen. “Als bouwer heb je dan te maken met tegenstrijdige belangen”, vertelt Achter de Molen. “Aan de ene kant wil je het beton zo sterk – en dus zo hard mogelijk – maken. Aan de andere kant wil je het beton absorberend maken. Een betonexpert heeft ons geadviseerd welke betonsoort in de gegeven situatie het meest geschikt is.”

Beschermd staalwerk
Ook de staalelementen, dakplaten en gordingen moesten bestand zijn tegen de producten. Hiervoor werd het staal thermisch verzinkt en vervolgens behandeld met een speciale coating. Een kunststof deur met kolossale afmetingen maakt de hal toegankelijk, ook voor de allergrootste vrachtwagens. 

Jan Bakker

Constructie van thermisch verzinkt staal.

Hangend metselwerk
Het kantoor met aangrenzende bedrijfshal wordt opgetrokken in een traditionele bouwvorm en krijgt een strakke uitstraling. Een bouwtechnische uitdaging vormen de twee ‘happen’ in de gevel. “Het hangend metselwerk in de uitsparingen maakt de aanblik extra levendig, maar bouwkundig gezien is het lastig. Er is een extra staalconstructie nodig om het metselwerk te ondersteunen.” Achter het kantoor verrijst de bedrijfshal met werkplaats, bandencentrum en wasplaats.

BIM
Omdat wordt gewerkt met BIM, hebben alle leveranciers hun werk al tijdens de voorbereidingsfase op elkaar afgestemd. Dit voorkomt fouten. “Op deze schaal en met deze intensiviteit is de toepassing van BIM behoorlijk bijzonder”, vertelt Achter de Molen. “Toch levert het juist dan veel voordelen op; alle clashes worden vroegtijdig opgelost. Het is ook plezierig voor de opdrachtgever. We kunnen hem nu al in de tekenfase mooie 3D-beelden laten zien van de ruwbouw, de kraanbanen en de grote kanalen van de installaties. Aan de hand van die tekeningen kunnen we zaken toelichten. Dat geeft inzicht en schept vertrouwen.” 

De bouw verloopt volgens planning. De afgelopen zomer heeft geen onwerkbare dagen opgeleverd en daar plukt het bouwteam nu de vruchten van. Begin 2019 kan Jan Bakker haar nieuwe onderkomen inrichten en betrekken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details