Jan Bakker
01:49
01-02-2019

Jan Bakker | Hattemerbroek

Staal- en betonconstructie zijn bestand tegen agressieve stoffen

Jan Bakker gaat verhuizen van Oldebroek naar Hattemerbroek. Het bedrijf heeft 65.000 m² grond aangekocht voor de bouw van een grote opslaghal en een hoofdkantoor met allerlei faciliteiten voor het uitgebreide wagenpark. Zo komt er een garage, tankstation, bandencentrum en truckwasplaats.

Jan Bakker is sinds 1985 actief in de handel in fourages en mest. Daarnaast is het bedrijf actief in het transport van deze handelsgoederen, terwijl het daarnaast ook transporten in de wegenbouw verzorgt. Begin volgend jaar verhuist het bedrijf naar bedrijvenpark H2O in Hattemerbroek. De nieuwe bedrijfslocatie bevindt zich op een zichtlocatie langs de A28 en de A50 en bestaat uit twee delen. De grote opslaghal biedt ruimte voor ruim 10.000 m² bulkopslag en is inmiddels opgeleverd; het kantoor met bedrijfshal verkeert in de ruwbouwfase.

Jan Bakker

Oriëntatie op de zon
De grote opslaghal (ruim 10.000 m²) is rechthoekig van vorm en heeft een schuin dak. Dit laatste is vrij bijzonder voor een opslaghal. Michiel Achter de Molen, projectleider van Prins Bouw, legt uit waarom deze keuze is gemaakt. “De opdrachtgever wil op het dak zo’n zesduizend zonnepanelen plaatsen. Dit voornemen heeft niet alleen de vorm van het dak, maar ook de ligging van het pand bepaald. Het is georiënteerd op de zon.” 

Agressieve stoffen
De opslaghal is onder andere bedoeld voor agrarische producten. Dit houdt in dat het pand bestand moet zijn tegen stoffen die zuren kunnen afscheiden of warmte kunnen opbouwen. “Als bouwer heb je dan te maken met tegenstrijdige belangen”, vertelt Achter de Molen. “Aan de ene kant wil je het beton zo sterk – en dus zo hard mogelijk – maken. Aan de andere kant wil je het beton absorberend maken. Een betonexpert heeft ons geadviseerd welke betonsoort in de gegeven situatie het meest geschikt is.”

Beschermd staalwerk
Ook de staalelementen, dakplaten en gordingen moesten bestand zijn tegen de producten. Hiervoor werd het staal thermisch verzinkt en vervolgens behandeld met een speciale coating. Een kunststof deur met kolossale afmetingen maakt de hal toegankelijk, ook voor de allergrootste vrachtwagens. 

Jan Bakker

Constructie van thermisch verzinkt staal.

Hangend metselwerk
Het kantoor met aangrenzende bedrijfshal wordt opgetrokken in een traditionele bouwvorm en krijgt een strakke uitstraling. Een bouwtechnische uitdaging vormen de twee ‘happen’ in de gevel. “Het hangend metselwerk in de uitsparingen maakt de aanblik extra levendig, maar bouwkundig gezien is het lastig. Er is een extra staalconstructie nodig om het metselwerk te ondersteunen.” Achter het kantoor verrijst de bedrijfshal met werkplaats, bandencentrum en wasplaats.

BIM
Omdat wordt gewerkt met BIM, hebben alle leveranciers hun werk al tijdens de voorbereidingsfase op elkaar afgestemd. Dit voorkomt fouten. “Op deze schaal en met deze intensiviteit is de toepassing van BIM behoorlijk bijzonder”, vertelt Achter de Molen. “Toch levert het juist dan veel voordelen op; alle clashes worden vroegtijdig opgelost. Het is ook plezierig voor de opdrachtgever. We kunnen hem nu al in de tekenfase mooie 3D-beelden laten zien van de ruwbouw, de kraanbanen en de grote kanalen van de installaties. Aan de hand van die tekeningen kunnen we zaken toelichten. Dat geeft inzicht en schept vertrouwen.” 

De bouw verloopt volgens planning. De afgelopen zomer heeft geen onwerkbare dagen opgeleverd en daar plukt het bouwteam nu de vruchten van. Begin 2019 kan Jan Bakker haar nieuwe onderkomen inrichten en betrekken.

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Prins Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

W-, E- en beveiligingsinstallaties voor een veilig en duurzaam gebouw
Bij de bouw van het nieuwe onderkomen voor Jan Bakker Transport heeft Van Dalen Installatietechniek B.V. een breed takenpakket. Het bedrijf verzorgt de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en beveiligingsinstallaties. Zo levert Van Dalen een belangrijk aandeel in de duurzaamheid van het pand.

Verwarming en koeling door middel van een warmtepompinstallatie, een afgiftesysteem met vloerverwarming in combinatie met een VRF-systeem, luchtbehandelingsinstallatie met WTW, ledverlichting met aanwezigheidssensoren, brandmeldinstallatie, toegangscontrole, camerabeveiliging en video-intercom. Het aantal installaties is groot en stuk voor stuk dragen zij hun steentje bij aan de veiligheid en duurzaamheid van het pand. “Wat deze opdracht bijzonder maakt, is het beveiligingsplatform”, vertelt Frank Oostewechel, projectleider van Van Dalen Installatietechniek B.V. “Alle installaties komen hier samen en kunnen vanaf dit dashboard in de gaten worden gehouden. Een groot gemak voor de beheerder van het pand.”

Jan Bakker

Bouwteam
Op dit moment treft Van Dalen Installatietechniek B.V. de voorbereidingen voor de installaties van het kantoorgebouw met achterliggende opslaghal. “We maken in de ruwbouw de doorvoeren voor luchtkanalen, kabelgoten, elektraleidingen, mantelbuizen voor smeerputten en water- en grondleidingen. Alle sparingen zijn voor het hele bouwteam uitgewerkt in BIM. Daar hebben we in de uitvoeringsfase veel voordeel bij. BIM is bij ons eigenlijk al niet meer weg te denken.” 

Ook voor de wasstraat en het bandenservicecentrum worden nu de leidingen in de grond gelegd. “Het werk loopt vlot. Als er al vertraging optreedt, dan is dat door vertraging in de levering van materialen. Ook het werken met een bouwteam bevalt. We merken dat dit steeds vaker gebeurt. Het voelt voor ons goed om vanaf het begin bij het werk betrokken te zijn. Door met iedereen aan tafel te zitten kunnen we onze kennis en kunde delen en deze integreren in de inbreng van andere partijen.”


Constructieve staalproducten voor nieuwe hoofdvestiging Jan Bakker
Op bedrijvenpark H2O te Hattemerbroek is een nieuwe hoofdvestiging voor Jan Bakker gerealiseerd met onder andere 6800 m¹ Multibeam-gordingen van Kingspan. De nieuwe hoofdvestiging gaat zoveel mogelijk alle bedrijfskernen huisvesten. Dit betekent dat onder meer kantoorpand, opslagloods, vrachtwagenstandplaatsen, tankstation, weegbrug, bandenservice en werkplaats naar de nieuwe locatie zullen worden verplaatst. Voor de zout-opslaghal heeft Kingspan haar XP-Coating toegepast. Deze biedt een betere bescherming tegen corrosie dan standaard Sendzimir verzinkt staal.

Jan Bakker

Multibeam-gordingen.

Jan Bakker

Over Kingspan Geïsoleerde panelen

Stedenbouw partners

Goede Doelen LoterijenNew West