Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
J.P. van Eesteren zet kroon op het werk met oplevering Naturalis

J.P. van Eesteren zet kroon op het werk met oplevering Naturalis

TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft het nieuwe Naturalis Biodiversity Center officieel opgeleverd. Het museum is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd. Het natuurhistorisch museum hoefde slechts een jaar dicht en opent in september alweer haar deuren. Onderdeel van het ingrijpende project zijn een nieuwbouw van de enorme, publieke hal en de tentoonstellingsruimten en de bouw van een compleet nieuw laboratorium. Daarnaast zijn de onderzoeksfaciliteiten gemoderniseerd.

Centraal in het ontwerp van de nieuwbouw is de 40 meter hoge glaskroongevel van Neutelings Riedijk architecten. Deze gevel — net als het interieur van het museum opgetrokken uit duurzame materialen — is dé blikvanger van het museum. De glaskroongevel is samengesteld uit geprefabriceerde betonnen elementen die aan de binnenzijde afgewerkt zijn met eikenhout. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Zo is de buitenzijde van het hoofdgebouw gedeeltelijk afgewerkt in rood natuursteen.

T.rex Trix

De tentoonstellingsruimten vallen voornamelijk op door hun enorme omvang. Muren zijn op sommige plekken 30 meter lang, 300 mm dik en tot 14 meter hoog. De afstand die zonder steunpilaren wordt overspannen, loopt op tot maximaal 21 meter. Al die ruimte is onder andere nodig om plaats te bieden aan grote opgezette dieren als giraffen, olifanten en haaien en diverse constructies die deel uitmaken van de nieuweexperience. Maar de ruimte is er ook omdat Naturalis het huis is van Trix, het gigantische skelet van een T. rex.

Ton Vaags, directievoorzitter van J.P. van Eesteren was nauw betrokken bij het project: “Dit was een project vol technische uitdagingen. Maar zo hebben wij ze graag. We hebben twee jaar besteed aan ons huiswerk: de uitgebreide planning, inclusief de coördinatie van de herinrichting die al moest beginnen voor oplevering, de bestekstukken, het technisch mee-ontwerpen en het vinden van de juiste partners: onderaannemers en toeleveranciers met de juiste materialen. Het resultaat: een uniek gebouw van museale waarde.”

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center: “Deze oplevering is een prachtige mijlpaal. Wij gaan de komende tijd nog hard aan de slag met de verhuizing en inrichting van de tentoonstellingszalen.”

Nieuwbouw en renovatie

Het nieuwe museumgebouw en het laboratoriumgebouw vormen nu een geheel met de kantoren, de collectiedepots (waar een groot deel van 42 miljoen objecten uit de collectie huizen) en een deel van de laboratoria. Deze laatste zijn gevestigd in de bestaande gebouwen, die zowel van binnen als buiten een update hebben gekregen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details