Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Isoleren, ventileren  en upgraden
Zo gaan de woningen er na de renovatie uitzien.

Isoleren, ventileren en upgraden

Grootscheepse renovatie huurwoningen uit 1920

Hemubo Bouw is op dit moment bezig met de eerste fase van een grootscheepse renovatie van sociale huurwoningen van woningcorporatie Vestia in de Indische buurt in Delft: project Javastraat en omgeving. Het gaat in deze fase om 67 woningen in de Javastraat. Voor fase 2 en 3 worden inmiddels de voorbereidingen getroffen.

Vorig jaar herfst renoveerde Hemubo de eerste modelwoning op Javastraat 12. Die kwam tot stand na gedegen vooronderzoek. Voor het eind van het jaar was er voldoende draagvlak onder de bewoners en werden de eerste voorbereidingen getroffen. Eind april van dit jaar werd er gestart met de grootscheepse renovatie en medio januari 2023 worden de laatste woningen van fase 1 opgeleverd. Volgend voorjaar start fase 2.

Bewonerskeuze

“We werken woning voor woning en rijtje voor rijtje”, aldus projectleider Wiebe Mulder van Hemubo Bouw. “Elke woning wordt grondig aangepakt. De houten vloeren hebben rottingsverschijnselen, deze worden vervangen door goede, nieuwe, geïsoleerde vloeren. Keuken, badkamer en toilet worden, waar nodig, vervangen. De woningen stammen uit 1920 en hadden oorspronkelijk geen badkamer. Die werd later, in de jaren tachtig, gecreëerd op de begane grond. Een bewonerskeus is het laten realiseren van een badkamer op de verdieping, deze komt dan op de positie boven de keuken waar origineel een overloop zat. Niet iedereen kiest echter voor deze optie, omdat bewoners daar in sommige gevallen een slaapkamer hebben gerealiseerd. Zo nodig wordt de badkamer beneden vervangen en blijft de slaapkamer gehandhaafd. De bewoners die de badkamer laten verplaatsen, kunnen de oude badkamer gebruiken als washok of bijvoorbeeld als ruimte voor een extra koelkast of wasmachine.”

De renovatie is in volle gang.

De bestaande dakkapellen aan de voorzijde worden vervangen door één met grotere afmetingen, waardoor er boven meer ruimte komt. De dakpannen worden vervangen en er komt een nieuw dak op de woningen, voorzien van degelijke isolatie. “In de bestaande situatie zit er een sporenkap op zonder dakbeschot. Dan kijk je vanuit de vliering direct tegen de onderzijde van de dakpannen aan. Dat is slecht voor de energierekening en veroorzaakte ook lekkages. We maken op de bestaande sporen een dakbeschot van underlayment platen. Daarop komt dakisolatie en vervolgens de nieuwe dakpannen.”

De oude, houten kozijnen waren matig tot slecht en al vaak gerepareerd. Die worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen, die voldoen aan de huidige eisen. De kozijnen zijn voorzien van HR++ glas en nieuwe ventilatieroosters. De woningen krijgen daarnaast mechanische ventilatie voor een goed en gezond binnenklimaat. 

Binnenzijde nieuwe dakkapel.

Strakke planning

Tijdens zo’n grote verbouwing kunnen de bewoners niet in hun huis blijven. Zij krijgen tijdens de renovatie zes weken een gemeubileerde logeerwoning ter beschikking. Mulder: “In de eerste week verhuizen we de bewoners van vier woningen. In week twee gebeurt het sloopwerk en worden ook weer de volgende vier huishoudens verhuisd. In week drie, vier en vijf voeren wij de werkzaamheden aan en in de woningen uit en in week zes kunnen de bewoners weer terug. We hebben dus een strakke planning.”

De eerste bewoners zijn inmiddels weer in hun woning getrokken. “Zij zullen zeker de voordelen van de renovatie ondervinden: meer comfort, meer ruimte en een veel lagere energierekening.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vestia
  • Ontwerp Hemubo
  • Hoofdaannemer Hemubo Bouw
  • W-installatie Hemubo W-techniek
  • E-installatie Hemubo E-techniek
  • Constructieberekening Ingenieursbureau Brak & Eijlers
  • Injecteren buitengevels Injection Nederland
  • Vloerrenovatie Compofloor
  • Dakkapellen Ruiter Dakkapellen

Projectinfo

Constructieberekening bij renovatie

Ingenieursbureau Brak & Eijlers te Gouda rekende de constructie door voor de woningen aan de Javastraat en omgeving. Dat was noodzakelijk, omdat er onder andere nieuwe, grotere dakkapellen op de woningen komen.

“Wij berekenen allerlei soorten constructies voor onze opdrachtgevers. Van appartementencomplexen en bedrijfshallen tot aanbouwen en dakopbouwen voor de particuliere sector”, vertelt Rob Eijlers, eigenaar van Brak & Eijlers. “Daarnaast assisteren we met second opinions: dan rekenen we het nog eens na als er twijfels bestaan.”

Bij de renovatie van de woningen in de Javastraat en omgeving werd de hele dakconstructie opnieuw opgebouwd. Eijlers: “Samen met hoofdaannemer Hemubo hebben we de bestaande dakconstructie opgemeten en doorgerekend. Vervolgens deden we een haalbaarheidsstudie. De extra ruimte die er bij dit project nog was, is gebruikt voor extra dakisolatie en om het comfort van de woningen op te plussen.” 

Het is niet de eerste keer dat Brak & Eijlers samenwerkt met Hemubo, vertelt Eijlers. “We werken vaker samen, meestal aan renovatieprojecten. Als woningen een nieuwe indeling krijgen, vraagt dat vaak constructieve aanpassingen. Ook kunnen we met een berekening adviseren wat er mogelijk is, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een extra bouwlaag toevoegen.”

Projectinfo

Injecteren voorkomt vochtproblemen

De buitengevels van de gerenoveerde woningen aan de Javastraat en omgeving worden preventief geïnjecteerd tegen optrekkend vocht. Injection Nederland voert deze werkzaamheden uit in opdracht van hoofdaannemer Hemubo.

Marco van der Zeijden, directeur van Injection Nederland: “Wij injecteren alle 67 woningen tegen vocht onder lage druk. Er worden gefaseerd meerdere huizen behandeld. Het zijn oude woningen met een gemetselde fundering, daar ontstaan vaak vochtproblemen. Door de gevels te injecteren, voorkom je dat het stucwerk aan de binnenzijde wordt aangetast door het vocht. We verwachten het gehele project in de loop van het jaar te hebben afgerond.”

Injection Nederland is sinds 1965 actief met het ontwikkelen en toepassen van geavanceerde injectietechnieken: injectietechniek in de breedste zin van het woord, van bodemstabilisatie tot dijkverbetering of vochtwering. De projecten waaraan Injection Nederland werkt, zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan sluizen en kademuren, maar ook aan monumenten, parkeergarages of kelders bij particulieren. Daarnaast houdt Injection Nederland zich bezig met het verstevigen van slappe bodem onder funderingen. Injection Nederland werkt voor aannemers, woningbouwverenigingen, overheden en particulieren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details