Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Isala ziekenhuis:  duurzaam in al zijn facetten
Het ziekenhuis heeft een hoogwaardige uitstraling én blinkt uit in duurzaamheid.

Isala ziekenhuis: duurzaam in al zijn facetten

Het Isala ziekenhuis wil het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland worden. Om dit mogelijk te maken, wordt tijdens de bouw van het nieuwe streekziekenhuis (Isala Diaconessenhuis) met revalidatiekliniek (Zorggroep Noorderboog) in Meppel nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid, energiebesparing, hygiëne, flexibel ruimtegebruik en comfort.

De nieuwbouw moet bij oplevering volledig voldoen aan de BENG-eisen én aan de hoogste kwalificatie van de Milieuthermometer van het Milieuplatform Zorgsector. Ook moet het gebouw als het ware opgaan in zijn omgeving. Het Isala grenst namelijk aan een gebied dat is aangemerkt als ecologische hoofdstructuur. Vakwerk Architecten en ingenieursbureau Deerns hebben de bijzondere nieuwbouw ontworpen. “Binnen het bouwteam hebben wij het Technisch Programma van Eisen (TPVE), VO en DO voor de (klimaat)installaties, akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid gemaakt”, vertelt projectmanager Mark Visser. “Tijdens de realisatie van de nieuwbouw verzorgen wij bovendien de directievoering en kwaliteitscontrole. Behoudens de medische gassen functioneert de nieuwbouw 100% gasloos. Een zware elektriciteitsaansluiting van 2,5 MW was dan ook onontbeerlijk. Bovendien worden op het dak van het ziekenhuis 400 zonnepanelen geïnstalleerd, met een gezamenlijk piekvermogen van 135 kW. Om verspilling van energie tegen te gaan, stemmen we middels een smart buildingsysteem de energie voor verwarming, koeling en verlichting af op het ruimtegebruik.”

Verwarming, koeling en warm tapwater

De meeste medische ruimten worden geklimatiseerd middels lucht, vertelt Visser. “In de beddenruimtes, waar mensen overnachten en/of behandeld worden, voorzien klimaatplafonds in de gewenste verwarming en koeling. Voor de opwekking van warmte en koude is op het terrein een warmte-koudeopslag gerealiseerd en gekoppeld aan drie water/water-warmtepompen.” Twee warmtepompen zijn geschikt voor hoge temperatuur koeling en lage temperatuur verwarming, vertelt hij. “Omdat sommige processen om lage temperatuur koeling en ontvochtiging vragen, kan de derde warmtepomp ook lage temperatuur koeling leveren. Elektrische doorstroomtoestellen voorzien (groepen) tappunten vraaggestuurd van warm water. Dankzij dit concept wordt een goede legionellabeheersing geborgd. Bovendien wordt warmteverlies in distributieleidingen voorkomen.”

Optimale afstemming

In nauwe samenwerking met de aannemerscombinatie en architect heeft Deerns de installatietechnieken en bouwkundige elementen constructief, technisch en esthetisch afgestemd. “Het resultaat van al deze inspanningen mag er zijn”, aldus Visser. “Het ziekenhuis heeft een hoogwaardige uitstraling én blinkt uit in duurzaamheid. Zowel energetisch als in ruimtegebruik. Alle ruimtes kunnen namelijk eenvoudig aan toekomstige zorgbehoeften worden aangepast.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details