Dakbedekking

Over het met grint afgewerkte dakpakket wordt een looprooster aangelegd.

02:21
07-11-2018

‘Investeren in levensduur dakbedekking loont, altijd’

Op bedrijventerrein Schiphol-Rijk verrijst dit jaar een hoogwaardig nieuw pand van een datacentrum-leverancier met meerdere Europese vestigingen. “Van doorslaggevend belang is dat de dakbedekking met de levensduur van het pand meegaat”, zegt Sjoerd van der Werf van adviseur en leverancier Quality Roofing Systems. “De opdrachtgever heeft met de dakdekker om die reden welbewust voor Rhepanol® hfk gekozen, het enige dakmembraan met een bewezen levensduurverwachting van vijftig jaar.”

De opdrachtgever heeft een ontwikkellocatie van 40.000 m² verworven pal naast de Kaagbaan, en een bouwvergunning verkregen voor 16.000 m² IT-ruimte in twee gebouwen, waarvan de bouw deze zomer op de helft is. In 2019 kunnen de eerste klanten van de opdrachtgever naar verwachting vanuit Schiphol-Rijk worden bediend. 

Dakpakket
De dakbedekking van de verschillende bouwdelen, die gefaseerd worden opgeleverd en zijn voorzien van een betondak, omvat voor fase 1 circa 8.400 m² kunststofdakbaan (Rhepanol® hfk), afgewerkt met Jackodur XPS-isolatieplaten, filterdoek en grind. “Het datacentrum heeft vanwege de grote koelingsbehoefte een groot aantal installaties op het dak”, vertelt eigenaar Sjoerd van der Werf  van Quality Roofing Systems, exclusief importeur van onder andere Rhepanol® hfk. “Die installaties worden geplaatst op een stalen looprooster, dat over het dakpakket heen wordt geplaatst. De opdrachtgever wilde daarom een onderhoudsvrij dakpakket, dat om die reden vanzelfsprekend lang mee moet gaan.” 

Ambassadeurs
“Rhepanol® PIB is het enige product waarop twintig jaar garantie wordt verleend, het bestaat al tachtig jaar en staat erom bekend niet te verouderen”, vervolgt Van der Werf, die met zijn bedrijf Quality Roofing Systems als distributeur fungeert van het totale dakpakket en applicatietrainingen organiseert voor Nederlandse dakdekkers. “Op sommige gebouwen ligt het al meer dan zestig jaar. Het is een schoolvoorbeeld van Deutsche Gründlichkeit.” Udo Wagner van producent FDT: “Rhepanol® hfk wordt alleen aangebracht door erkende en getrainde ‘ambassadors’ en kan qua duurzaamheid de strengste tests doorstaan. Het mag bijvoorbeeld zelfs in drinkwaterleidingen worden gebruikt in Duitsland, is chloor-, halogeen- en weekmakervrij en is 100% recyclebaar.”

Homogene lasnaad
Het Rhepanol®-dakmembraan is door het Duitse FDT (Flachdach Technologie GmbH) zelf ontwikkeld op basis van PIB (polyisobutyleen), een kunststofvariant dat in de eerste helft van de twintigste eeuw is opgekomen en in een brede range van industrieën wordt gebruikt vanwege de flexibiliteit, levensduur, milieuvriendelijkheid en weersbestendigheid. Op het betondak van het datacentrum op Schiphol-Rijk worden zelfs uitstekende objecten als kolommen en dakopbouwen volledig met Rhepanol® hfk afgewerkt. “Zonder koudebruggen en thermisch gelast”, aldus Van der Werf. “De lasnaad van deze dakbedekking is zodanig homogeen, dat wij twintig jaar garant kunnen staan, en het product dus op basis van total cost of ownership kan worden afgenomen”, vult Wagner aan.

Dakbedekking

Een hoogwaardig dakpakket met een lange levensduur.

‘Waterdichtheid is alles’
“Door de goede relatie die wij via onze ‘ambassador’ met het bouwteam en dus met de opdrachtgever onderhouden – een vorm van co-makership, hebben wij die ervan kunnen overtuigen voor een topproduct met lange levensduur te kiezen”, vervolgt Van der Werf. “Deze opdrachtgever eist het beste van het beste, want zijn datacentrum moet onder alle omstandigheden kunnen functioneren. Waterdichtheid is alles; onderhoud van het dakpakket moet tot een minimum worden beperkt vanwege het grote volume aan installaties op het dak. Dan kies je voor een product dat niet veroudert en dus ook niet vervangen hoeft te worden. Vanwege de grote baanbreedte is Rhepanol® hfk bovendien gemakkelijk, en dus planbaar aan te brengen.”

Vooroplopen
Van der Werf: “Ik kan het niet genoeg benadrukken: wie in total cost of ownership denkt en zoekt naar de meest duurzame dakbedekking, komt automatisch uit bij Rhepanol® hfk. Wij werken er hard aan dit product in Nederland onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, omdat wij er als leverancier voor 100% in geloven die opdrachtgever op basis van argumenten te kunnen overtuigen.” Wagner: “De afdichtende kwaliteit van dit eenlaagse systeem ligt hoger dan die van tweelaags bitumen, en dan is het verschil in investeringskosten te verwaarlozen. Daarbij worden de duurzaamheidseisen alleen maar scherper. Niet alleen bij ons in Duitsland, hoewel daar vaak wel wordt vooropgelopen. Voor ons product schept dat grote kansen, want Rhepanol® hfk biedt de beste waterdichting en laat niets in het milieu achter – dat is getest door de Duitse overheid; ik durf gerust te stellen dat wij daarin uniek zijn. Investeren in de levensduur van het dakmembraan loont, altijd.”  

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: QRS

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Cladding PointFAAY