Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

‘Inventief installatieconcept, geïnspireerd op het menselijk lichaam’

Eén van de slimste gebouwen ooit. Zo omschrijft Dick van der Kooij, senior adviseur bij Techniplan Adviseurs BV, het hoofdkantoor van Booking.com.

P1160164 (Large)_0001 kopiëren
De werkzaamheden zijn in volle gang.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Techniplan Adviseurs BV

5 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met zijn team van ingenieurs is hij vanaf de ontwerpfase verantwoordelijk voor de technische installaties. Techniplan adviseert opdrachtgever BPD tevens bij het duurzaam ontwikkelen van het multifunctionele gebouw.

“Achter de gebouwinstallaties gaat een inventief concept schuil”, vertelt Van der Kooij. “Dit concept is geïnspireerd op het menselijk lichaam, dat in staat is om maximaal te presteren met een beperkte hoeveelheid lucht en bloed. Vanuit deze gedachte is het hoofdkantoor van Booking.com uitgerust met slimme technieken, die weten wat er in het gebouw gebeurt en daarop inspelen.”

Slim gebouw

“De hersenen, de longen en het hart van het gebouw bevinden zich in de kelder”, vervolgt Van der Kooij. “Van daaruit worden de lucht en energie, exact conform behoefte, naar alle ruimten getransporteerd. Verwarming, koeling en verlichting gebeurt met straling. Luchtverdeling vindt plaats via speciale roosters in de vloeren.” Het gebouwbeheersysteem is gekoppeld aan sensoren in de plafonds en een intern GPS-systeem. “Dit maakt het gebouw slim: het weet wie zich in het gebouw bevinden, waar zij zich bevinden en wat hun voorkeuren zijn. Op basis van die gegevens en via een lerend algoritme voorziet het gebouw de gebruiker automatisch in zijn behoeften.”

3D-model van de technische installaties.

Frictieloos

Na het gereedkomen van het definitieve ontwerp werden de partijen voor de detailengineering en uitvoering geselecteerd. Van der Kooij: “Er zijn afzonderlijke percelen voor het bouwkundige deel, de gevels, de liften, het gevelonderhoud en de installatietechniek. Al deze disciplines moeten frictieloos samenwerken. Mensen moeten zonder strubbelingen van het gebouw gebruikmaken. Bijvoorbeeld wanneer je zonder pas het gebouw binnenkomt, moet je ook zonder pas de lift in kunnen.” Techniplan was betrokken bij de selectie van de partijen voor de installaties, de liften en het gevelonderhoud. In de realisatiefase voert Techniplan de commissioning en de begeleiding van de BREEAM-certificering uit.

Trots

Met de werkzaamheden nog in volle gang, blikt Van der Kooij alvast terug op een fascinerend project. “Naast de technische hoogstandjes, zoals de 25 centimeter verhoogde klimaatvloeren waarin alle installaties geïntegreerd zijn, ben ik erg gecharmeerd van het ontwerp en de interne logistiek. We zijn ontzettend trots dat we aan dit bijzondere gebouw meewerken.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%