Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Inventief installatieconcept, geïnspireerd op het menselijk lichaam’
De werkzaamheden zijn in volle gang.

‘Inventief installatieconcept, geïnspireerd op het menselijk lichaam’

Met zijn team van ingenieurs is hij vanaf de ontwerpfase verantwoordelijk voor de technische installaties. Techniplan adviseert opdrachtgever BPD tevens bij het duurzaam ontwikkelen van het multifunctionele gebouw.

“Achter de gebouwinstallaties gaat een inventief concept schuil”, vertelt Van der Kooij. “Dit concept is geïnspireerd op het menselijk lichaam, dat in staat is om maximaal te presteren met een beperkte hoeveelheid lucht en bloed. Vanuit deze gedachte is het hoofdkantoor van Booking.com uitgerust met slimme technieken, die weten wat er in het gebouw gebeurt en daarop inspelen.”

Slim gebouw

“De hersenen, de longen en het hart van het gebouw bevinden zich in de kelder”, vervolgt Van der Kooij. “Van daaruit worden de lucht en energie, exact conform behoefte, naar alle ruimten getransporteerd. Verwarming, koeling en verlichting gebeurt met straling. Luchtverdeling vindt plaats via speciale roosters in de vloeren.” Het gebouwbeheersysteem is gekoppeld aan sensoren in de plafonds en een intern GPS-systeem. “Dit maakt het gebouw slim: het weet wie zich in het gebouw bevinden, waar zij zich bevinden en wat hun voorkeuren zijn. Op basis van die gegevens en via een lerend algoritme voorziet het gebouw de gebruiker automatisch in zijn behoeften.”

3D-model van de technische installaties.

Frictieloos

Na het gereedkomen van het definitieve ontwerp werden de partijen voor de detailengineering en uitvoering geselecteerd. Van der Kooij: “Er zijn afzonderlijke percelen voor het bouwkundige deel, de gevels, de liften, het gevelonderhoud en de installatietechniek. Al deze disciplines moeten frictieloos samenwerken. Mensen moeten zonder strubbelingen van het gebouw gebruikmaken. Bijvoorbeeld wanneer je zonder pas het gebouw binnenkomt, moet je ook zonder pas de lift in kunnen.” Techniplan was betrokken bij de selectie van de partijen voor de installaties, de liften en het gevelonderhoud. In de realisatiefase voert Techniplan de commissioning en de begeleiding van de BREEAM-certificering uit.

Trots

Met de werkzaamheden nog in volle gang, blikt Van der Kooij alvast terug op een fascinerend project. “Naast de technische hoogstandjes, zoals de 25 centimeter verhoogde klimaatvloeren waarin alle installaties geïntegreerd zijn, ben ik erg gecharmeerd van het ontwerp en de interne logistiek. We zijn ontzettend trots dat we aan dit bijzondere gebouw meewerken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details