Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Interview met Christian van Reeden, projectleider Rembrandt Park One voor Dura Vermeer

Interview met Christian van Reeden, projectleider Rembrandt Park One voor Dura Vermeer

Transformatieorganisatie

Het bloed van Christian van Reeden gaat altijd wat sneller stromen van mooie renovatie- en transformatieprojecten. Hij kan dan ook zijn hart ophalen, want sinds februari 2021 is hij voor Dura Vermeer projectleider is van Rembrandt Park One, een transformatie van een bestaand kantoorgebouw aan het Amsterdamse Rembrandtpark tot een duurzaam hoogwaardig kantoorgebouw met publieke functies. Velox sprak hem over de bekoringen het transformeren, het belang van soft skills en de reputatie van de bouw.

“Toen Dura Vermeer met dit prachtige project op de proppen kwam was ik op slag verkocht”, blikt Van Reeden terug. Hij besloot de overstap te maken vanuit Heembouw, waar hij al zeventien jaar werkte. Geen gemakkelijke beslissing, want hij had het er uitstekend naar zijn zin. “Heembouw is een no-nonsense familiebedrijf met korte lijnen, waar ruimte is voor ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Voor mensen zoals ik, met een loyaal karakter, zijn dit soort sociale aspecten erg belangrijk. Gelukkig heb ik dit bij Dura-Vermeer weer teruggevonden.”

Als een echte ambassadeur vertelt Van Reeden over Rembrandt Park One en de transformatie van het gebouw dat in de jaren zestig werd gebouwd voor Nedlloyd. Het telde zo’n 25 duizend vierkante meter en wordt omgetoverd tot 27 duizend vierkante meter, waarvan de 25 vierkante meters op de bovenverdiepingen bedoeld zijn voor zakelijke huurders en de tweeduizend vierkante meters op de publiekstoegankelijke begane grond onder meer een restaurant, een koffiebar en gym gaan huisvesten. Het restaurant ligt pal aan het Rembrandtpark en krijgt een terras aan het water. En aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een onderdoorgang, die passanten van Nieuw West naar Oud West brengt en vice versa. Van Reeden: “Het wordt echt heel tof als de gehele campus onderdeel van het park is geworden. Ik kan me voorstellen dat mensen hier graag willen werken.”

Van Reeden gaat zelf ook elke dag met een glimlach naar zijn werk. Of nou ja, bijna elke dag, want natuurlijk zijn er ook wel eens dagen waarop pittige uitdagingen het hoofd moeten worden geboden. Zo werd er in het pand behoorlijk veel asbest gevonden, dat eerst moest worden verwijderd om het veilig over te kunnen dragen. Van Reeden: “Dat neemt niet weg dat je juist in transformatieprojecten een groot deel aan de voorkant al kunt wegmanagen. Bij een project als dit zijn er legio manieren om iets constructief veilig te maken, de planning te laten sluiten en te voldoen aan de daarvoor gestelde eisen.”

Dat is volgens hem een groot verschil met nieuwbouw, waarin de mogelijkheden om slimmigheden te bedenken beperkt is. Een ander verschil zit hem volgens hem in het bouwproces: “Bij dit project werden de opbouw, de gevelsluiting en de ruwe afbouw nagenoeg gelijktijdig opgestart, iets wat je bij een nieuwbouwproject nooit zal zien. Je moet je werkvoorbereidende organisatie hierdoor op een andere manier moet inzetten. Op het moment dat je met je ruwbouw aan het engineeren en modelleren bent, ben je eigenlijk ook al met afbouw bezig. Dat vergt wel een andere manier van denken en van opereren.”

Of het ook een ander type mensen vraagt? Van Reeden: “Elk bestaande pand heeft zo zijn mankementen. Die moet je tijdig inventariseren en ervoor zorgen dat ze de planning niet beïnvloeden. Of dat echt andere persoonlijkheden vergt, weet ik niet. Maar het vraagt wel om mensen die dat onderzoekende in zich hebben. Die karaktereigenschap past goed in het renovatie- en transformatieprofiel.”

Van de krapte op de arbeidsmarkt heeft Rembrandt Park One weinig last, want op dit prestigeproject wil iedereen wel werken. “We hadden ons huis vanaf het begin goed op orde,” vertelt van Reeden, “Alle belangrijke functies waren ingevuld, met een goede balans tussen medior en senior. Maar net toen klaar waren met de sloop en met de cascoconstructies wilden beginnen, vertrok onze BIM-engineer. Hij wilde zich op zijn eigen bedrijf gaan richten.” Zo kon het gebeuren dat Velox Erwin Snijders voor dit project kon aandragen. “Er was meteen een goede klik en die is er ook tijdens het samenwerken gebleven.”

Snijders begon in het team als technicus vanuit de BIM-expertise. Al snel nam hij ook het coachen van de medior en junior projectvoorbereiders op zich, waardoor hij nu ook de rol van organisatiedeskundige en BIM-engineer van het bouwteam voor fase twee bekleedt. Van Reeden: “Hij heeft nu dus een dubbelrol, net als ik, want ik ben nu naast projectleider in fase een een soort projectmanager voor het bouwteam van fase twee.” Dat een externe kracht zo’n cruciale dubbelrol is gaan vervullen, vindt Van Reeden niet vreemd: “Hij past gewoon goed in de cultuur van Dura Vermeer; hij is een sociale, familiaire en loyale persoon. Velox kent alle bouwbedrijven en de cultuur die daar heerst natuurlijk goed, dus ik kan me goed voorstellen dat dit zorgt voor inzicht in de soft skills en karaktereigenschappen die beste bij een project passen.”

Natuurlijk ziet Van Reeden ook wel dat de bouwbranche kampt met personeelstekorten. Moeten we jonge mensen meer enthousiasmeren voor technische beroepen? Van Reeden: “Ik richt me liever op zaken waarop ik zelf invloed heb. Wat in dit kader wel interessant is om te vertellen, is dat ik zelf detailhandel als vooropleiding heb. Lang niet iedereen heeft een heel duidelijke ambitie op jonge leeftijd, ik in elk geval niet. Pas tussen mijn twintigste en dertigste ben ik me op de bouw gaan richten. Ik had twee personeelsadvertenties in de krant gevonden: de eerste van een kleine bouwer in Wassenaar en de tweede van een ICT-bedrijf. Ik had zo’n goed gesprek bij die bouwer, dat ik het gesprek bij de ICT-er meteen daarna heb afgebeld. Door deze baan ben ik de richting van de bouw opgegaan en bouwkunde gaan studeren, maar voor hetzelfde geld was het balletje de andere kant op gerold.”

Met de stelling dat de bouw misschien ook niet echt sexy is voor jonge mensen, is Van Reeden het in elk geval niet eens: “Ik vind de bouw juist wél sexy. Het is een fantastische werkomgeving, waarin je alle kanten op kunt. De bouw had in mijn tijd nog helemaal geen goede naam. De bouwfraude speelde en de sector zat in het schimmige hoekje. Gelukkig hebben projecten zoals Rembrandt Park, maar ook andere toonaangevende ontwikkelingen, de reputatie van de bouw echt een positieve impuls gegeven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details