Eaton
01:52
27-02-2018

Integratie Eaton Go Wireless volgende stap in One-Piece-Flow bouwen

De ICB-keten en Eaton werken samen met partners aan volgende stap in modulair bouwen

Bij het ontwerpen van een nieuwe woning kunnen bouwers grofweg twee keuzes maken: aan de ene kant de bouw van een standaardwoning, die weinig keuzevrijheid biedt, maar kostentechnisch wel interessant is en aan de andere kant de ‘unieke’ woning, waarbij iedere keuze op de specifieke bouwlocatie wordt afgestemd, maar waar bouwers steeds opnieuw het wiel uit moeten vinden. De Inno Concept Bouwen (ICB) keten werkt samen met partners Eaton Industries, Löwik Installatietechniek, Faay en VBI aan een modulair woningconcept dat deze twee stromingen combineert. Het concept gaat uit van een unieke architectuur voor woningen, passend bij de omgeving waar ze geassembleerd worden, met een binnenzijde die gestandaardiseerd, geprefabriceerd, modulair en schaalbaar is.

Eerder werkten de ICB-keten, Eaton Industries en C&S Benelux al samen aan een revolutionair experiment onder de noemer ‘plug-and-play woningaansluiting’, waarbij de netaansluiting voor elektra buiten de woning werd gemaakt, met als uiteindelijk doel om samen met netbeheerders een modulaire plug-and-play woningaansluiting te ontwikkelen die net zo eenvoudig werkt als de stekker van een elektrische auto.

Eaton

Wind- en waterdicht in één dag
Voor woningcorporaties en particuliere woningkopers worden door de ICB-keten elke werkdag opnieuw woningen wind- en waterdicht casco opgeleverd, door gebruik te maken van prefab onderdelen. De initiële kosten voor prefab bouwelementen liggen hoger dan de materiaalkosten voor traditionele bouw, maar de toepassing van prefab bouwelementen levert een besparing op, omdat allerlei bewerkingen in de woning wegvallen. In de pilot zijn prefab Kingsize Faay binnenwanden toegepast die zijn voorzien van Eaton Go Wireless schakelaars. Met deze oplossing hoeven geen sleuven voor leidingen meer worden gefreesd in de wanden, of draden worden getrokken voor de bedieningsschakelaars voor de verlichting.

De standaard bedrade schakelaars worden vervangen door draadloze Eaton Go Wireless schakelaars, die achteraf op de door de klant gewenste plaats aan te brengen zijn en eenvoudig verplaatsbaar zijn. Schakelingen zijn eenvoudig uit te breiden met extra draadloze schakelaars of een “Master”-schakelaar waarmee meerdere individueel te bedienen lichtpunten ook in één keer tegelijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. De draadloze schakelaars zijn ook toepasbaar met de meeste 55 mm afdekramen van de bekende merken schakelmateriaal.

Door toepassing van Eaton Go Wireless draadloze schakelaars wordt niet alleen op bewerkingskosten bespaard, maar wordt tevens een intelligentiebasis toegevoegd aan de modulaire woning. Deze intelligentielaag maakt het mogelijk om, desgewenst op een later moment,  eenvoudig comfort of veiligheidsfuncties in de woning te activeren.

Sociale huurwoning
Voor dit experiment is gekozen voor sociale huurwoningen, omdat de prijsdruk juist daar erg hoog is. Door het One-Piece-Flow (OPF) bouwproces en het gebruik van gestandaardiseerde modules wordt de bouwtijd verkort en ligt de arbeidsproductiviteit hoger. De genoemde partners werken aan de doorontwikkeling van de modulaire woning gericht op deze complexe sector en hopen dit concept vervolgens eenvoudig uit te kunnen breiden naar andere marktsegmenten.

Het experiment van de ICB-keten met de partners laat zien dat modulair bouwen met prefab bouwelementen en draadloze schakelaars het traditionele afbouwproces kan verkorten. Zo wordt het bouwproces vereenvoudigd en verkort en worden aanpassingen van de elektrische infrastructuur voor de verhuurder of bewoner na oplevering in een handomdraai mogelijk.

Stap voor stap komen de betrokken partijen dichter bij het gezamenlijk beoogde doel, namelijk: samen in staat zijn om één week een woning te kunnen vervangen door een Nul op de Meter woning. Kortom; de Modulaire Woning.

Eaton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

VORM