Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Integraal samenwerken aan duurzame woningen en tevreden bewoners’

‘Integraal samenwerken aan duurzame woningen en tevreden bewoners’

Als onderdeel van de renovatie van de Vogel- en Bloemenbuurt in Rhoon zijn 141 van de 176 woningen voorzien van buitengevelisolatie van Sto Isoned. IJsselmonde bracht het isolatiesysteem aan. Beide bedrijven blikken terug op een uitstekende samenwerking en een soepel verlopen ontwerp- en uitvoeringsproces.

Sto Isoned en IJsselmonde zijn beide ketenpartner van Hemubo, de hoofdaannemer van het renovatieproject. Zij werden al in een vroeg stadium aan het bouwteam toegevoegd. “Hemubo is sturend als het gaat om systeemkeuzes”, zegt projectmanager Paulien Beitschat van Sto Isoned. “Voor de buitengevel­isolatie zijn wij de vaste systeemleverancier. IJsselmonde is een zeer bekend en erkend applicatiebedrijf waar wij als Sto zeer graag en veelvuldig mee schakelen.” Jacco Oostenbrug van IJsselmonde voegt toe: “Wij werken uitsluitend en al jaren met de producten van Sto Isoned. We kunnen inmiddels lezen en schrijven met elkaar.”

Verschillende metselwerkkleuren en -verbanden.

Verschillende metselwerkkleuren en -verbanden.

 

StoTherm Classic

De renovatie van de Vogel- en Bloemenbuurt omvat in totaal 176 woningen in acht verschillende woningtypen. Op 141 woningen, verdeeld over zes typen, is het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic aangebracht. Dit systeem wordt al veertig jaar wereldwijd toegepast en heeft een track record van honderd miljoen vierkante meter. Het systeem bestaat uit een lijmlaag met daarop het isolatiepakket, een mortelweefsellaag (een vezelversterkte spanningsverdelende laag) en vervolgens de eindafwerking. Beitschat: “Die eindafwerking kan van alles zijn. Van sierpleister tot minerale steenstrips in allerlei kleuren en structuren.”

Compleet andere wijk

Sto Isoned was betrokken bij het ontwerp, dat BTR Architectuur + Bouwkunde voor dit project maakte. Kenmerkend is het bakstenen uiterlijk in verschillende kleuren, met plaatselijk sierpleister. Verschillende metselwerk- en stukwerkverbanden zorgen voor een levendig gevelbeeld. “Met onze minerale steenstrips realiseerden we het beoogde gevelbeeld”, zegt Beitschat. “Daar ging een uitgebreid bemonsteringsproces aan vooraf. De architect maakte de definitieve keuze in steenstrips, met een fraai kleurenpalet als eindresultaat. De rustige natuurtinten passen perfect bij de woningen en geven de Vogel- en Bloemenbuurt een geheel nieuw gezicht. Wat ik zelf erg leuk vind, is dat er een compleet andere wijk is ontstaan die niet onderdoet voor nieuwbouw.”

het-beoogde-gevelbeeld-is-gerealiseerd-met-minerale-steenstrips-kopieren

Het beoogde gevelbeeld is gerealiseerd met minerale steenstrips.

 

Flinke labelsprong

Ook IJsselmonde was al in de ontwerpfase bij het project betrokken. “Wij dachten vanuit onze expertise mee over de opbouw van het systeem en de aansluitingen”, zegt Oostenbrug. “Naast de esthetische verbetering levert de buitengevelisolatie een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de wijk. De warmtevraag van de woningen wordt een stuk lager. Samen met de andere duurzaamheidsmaatregelen die Hemubo neemt, levert dit een flinke labelsprong op. De woningen zijn van energielabel E/F naar A gegaan.” Beitschat benadrukt: “Een integrale aanpak zoals op dit project is belangrijk voor het behalen van de duurzaamheidsambitie, maar ook voor het proces. Door de goede samenwerking in de ontwerpfase verliep de uitvoering soepel.”

Flexibiliteit en goede communicatie

In het voorjaar van 2019 startte IJsselmonde met de uitvoering van de buitengevelisolatie. De omvang van het project, in combinatie met de verschillende kleuren en metselverbanden, vormde het grootste aandachtspunt. “Dit vergde logistiek gezien de nodige voorbereiding”, licht Oostenbrug toe. “Daar kwam bij dat we vanwege de flora en fauna onze werkvolgorde moesten aanpassen. Dat vereiste flexibiliteit van onze kant, maar ook een goede communicatie met de bewoners. Zij bleven tijdens de werkzaamheden in hun woning. Nu de werkzaamheden afgerond zijn, kunnen we zeggen dat alles goed gelukt is.” Ook Beitschat kijkt met plezier op het project terug: “Door ons ketenpartnerschap konden we gestroomlijnd te werk en structureel voor kwaliteit gaan. Dat leidde tot een vlotte voortgang, weinig faalkosten en – het allerbelangrijkste – tevreden bewoners.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details