Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Integraal Kindcentrum Ter Aar: Vier bouwlagen, waarvan één onder het maaiveld

HYUI6263 kopiëren
Het gebouw wordt opgetrokken met een staalconstructie en houtskeletbouwelementen.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | De Vries en Verburg Bouw

4 mei 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In het Integraal Kindcentrum (IKC) met sporthal wilde de gemeente Nieuwkoop onderwijs, kinderopvang en peuteropvang als een logisch geheel bij elkaar brengen. In 2021 nemen dan ook drie basisscholen – De Vosseschans, De Fontein en Het Kompas – hier hun intrek, evenals de organisaties voor kinderopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de sporthal met horecagelegenheid en bibliotheek Rijn en Venen.

Twee meter onder de grondwaterspiegel

Om onder de maximaal toegestane bouwhoogte toch een sporthal te kunnen realiseren, ontwierp architectenbureau De Zwarte Hond een kelderetage. Hiermee begon de bouw voor De Vries en Verburg twee meter onder het grondwaterniveau. “Om de kelderbak te realiseren hebben we eerst het perceel afgezet met damwanden”, vertelt André de Geus, projectleider van De Vries en Verburg. “Vervolgens hebben we het gebied binnen de damwanden voorzien van drainage en bemaling. Dankzij de hete, droge zomer verliepen de werkzaamheden onder het maaiveld soepel.”

De buitengevels krijgen een plint van metselwerk.

Beperkte ruimte

Met drie bouwdelen en weinig ruimte rondom het toekomstige gebouw moest De Vries en Verburg slim omgaan met de ruimte. “Buiten de gevellijnen ontbrak de ruimte voor de mobiele kranen waarmee we het hele bouwterrein konden beslaan”, vertelt De Geus. “We hebben deze toen in het toekomstige hart van het IKC geplaatst en eerst de linker- en rechtervleugel gebouwd. Daarna hebben we het centrale gedeelte gebouwd.”

Uitdagende verbindingen

Het gebouw is opgetrokken met een staalconstructie en houtskeletbouwelementen. De buitengevels krijgen een plint van metselwerk en daarboven verticale aluminium ribben, opgevuld met een houten gevelbekleding. De Geus: “Nu klinkt dit eenvoudiger dan het is. Het bestek heeft na de aanbesteding meerdere bezuinigingsronden doorlopen, waarbij is gekozen voor veel verschillende materialen. Tel daarbij op de schuine daken en de hoogteverschillen en het zal duidelijk zijn dat we te maken hebben met veel niet-gestandaardiseerde details. Het is een uitdaging om het gebouw waterdicht te krijgen.”

Dankzij diezelfde bezuinigingsronden kan het gebouw wel hoogwaardig worden afgewerkt. Omstreeks medio 2021 beschikken de bewoners van Ter Aar over een prachtige, luxe ontmoetingsplaats.  

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Nieuwkoop
Constructeur BREED Integrated Design, Den Haag
Uitwerkend constructeur JVZ Ingenieurs, Deventer
Architect De Zwarte Hond, Rotterdam
Aannemer De Vries en Verburg, Stolwijk
Bouwperiode april 2020-juni 2021 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details