Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Integraal gerealiseerde woontoren brengt verdichting Alexander op stoom
De Grote Beer biedt plaats aan 193 woningen.

Integraal gerealiseerde woontoren brengt verdichting Alexander op stoom

Woontoren de Grote Beer gaat zorgen voor de eerste van 8.000 gewenste nieuwe woningen in de Rotterdamse Alexanderknoop. In april 2021 startte, pal naast winkelcentrum Alexandrium, de bouw van 193 duurzame huurwoningen voor middeninkomens, met een getrapt gebouw van 21 woonlagen. “Deze ontwikkeling draagt bij aan een levendig hart van Alexander, met woon- en winkelfuncties in een duurzame omgeving”, vertelt adjunct-directeur Bouw Raymond de Boer van Dura Vermeer Bouw Zuid West. De oplevering is begin 2024 voorzien.

Dura Vermeer bracht zelf het voorstel voor dit plan aan bij de gemeente Rotterdam. De bouwer en ontwikkelaar stelde een spoedige start van de bouw in het vooruitzicht en Vesteda meldde zich in een vroeg stadium als verhuurder van de woningen. Deze partijen hebben nauw samengewerkt om het bouwplan in ongeveer een jaar tijd van eerste schets tot een definitief plan te brengen. Het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander bestaat nu alleen nog uit kantoren
 en winkels.

Appartementencomplex de Grote Beer wordt gerealiseerd op een braakliggend terrein op de hoek van de Grote Beer en de Hoofdweg. 85 procent van de woningen is middenhuur, met een prijs van circa 750 tot 1.050 euro per maand. In de toren komen twee-, drie- en vierkamerappartementen van 57 tot 83 m², vrijwel energieneutraal en volledig gasloos gerealiseerd (stadsverwarming ondersteund door WTW en zonnepanelen). Het gebouw wordt 68 meter hoog; het dak beschikt over een groene daktuin en op de begane grond is ruimte voor commerciële functies.

Het appartementencomplex wordt gebouwd naast winkelcentrum Alexandrium.

Prefab ontwikkeling en bouw

Het door Klunder Architecten ontworpen gebouw wordt integraal ontwikkeld en gebouwd. Dat het zo snel gerealiseerd kan worden zonder bouwterrein, is mogelijk door de ‘prefab-all-the-way’ bouwtechniek: gevels, constructiewanden, vloeren, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd door Home-Blocks. De Boer: “De voorgespannen verdiepingsvloeren worden geproduceerd bij Bestcon, wat een snelle bouwtijd garandeert. De prefab badkamers worden voorafgaand aan de plaatsing van de volgende verdiepingsvloer ingehesen. Schuimbeton wordt aangebracht
inclusief installatievoorzieningen.”

Byldis neemt de productie van de gevel op zich. Projectleider John Tangel: “Het betonnen gevelelement is volledig af voordat het gemonteerd wordt, inclusief ingestorte steenstrips, aluminium zetwerk en kozijnen.” Naast wind- en waterdichte gevelelementen zal Byldis losse onderdelen voor het gebouw produceren en monteren (o.a. balkon-elementen van Bestcon en aluminium vliesgevels van Byldis Facades). Omgevingsmanagement is naast bouwsnelheid een belangrijke factor. “De onderbouw is in het werk gestort, op een fundering met 270 in de grond gevormde palen die trillingvrij zijn aangebracht.”

Meervoudig ruimtegebruik

“Met Klépierre, eigenaar van winkelcentrum Alexandrium, zijn goede afspraken gemaakt om de veiligheid van het winkelpubliek te garanderen”, vervolgt De Boer. Logistiek gezien is de bouw op een locatie zonder bouwterrein uitdagend. “Wij hebben één ventweg tot onze beschikking, die meervoudig wordt gebruikt. Het bouwverkeer rijdt onder de torenkraan door, en aanvoer geschiedt met behulp van een ticketsysteem van Ilips. Behalve efficiënt is dit ook duurzaam, aangezien transportbewegingen tot een minimum worden beperkt. Wij maken daarnaast gebruik van een hub voor de opslag van materiaal, de Urban Miner in ‘s-Gravendeel. Duidelijk is dat een integratie van ontwerp, engineering en uitvoering noodzakelijk is om een dergelijk project succesvol tot stand te brengen.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Dura Vermeer Bouw Zuid West
  • Architect Klunder Architecten
  • Constructeur Kaskon
  • Uitvoering Dura Vermeer Bouw Zuid West
  • Installaties A&B (E), Steboma (ventilatie), Visser (W), Giesbers (cv)
  • Bouwperiode 2022 – 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details