Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Integraal en CO2-gestuurd ventilatiesysteem: Maximaal comfort en  een laag energiegebruik
Compacte units regelen de benodigde hoeveelheid verse lucht.

Integraal en CO2-gestuurd ventilatiesysteem: Maximaal comfort en een laag energiegebruik

Integrale klimaatsystemen worden steeds meer gangbaar in de gestapelde bouw. De doorontwikkeling van regeltechnieken speelt daarin een belangrijke rol; afstemming van systeemonderdelen is uitdagend. Met het CERA-systeem ontwikkelde Barcol-Air, onderdeel van HC Groep, een integraal en CO2-gestuurd klimaatsysteem – individueel regelbaar met maximaal comfort, energiezuinig met maximaal resultaat. In Het Dok is het systeem toegepast. “De combinatie van comfort en energiegebruik is de grote pre”, zegt technisch adviseur Daan Bakker van producent Barcol-Air.

Moderne woningen zijn zo goed geïsoleerd dat het aandeel verwarming in de energiekosten afneemt. Een groot deel van het gebouwgebonden energiegebruik van gestapelde bouw, meer dan 25%, wordt veroorzaakt door ventilatie. Het CERA-systeem bespaart juist hier op energiekosten. CERA is door Barcol-Air in samenwerking met installatietechnisch adviesbureau Hiensch ontwikkeld en werd voor het eerst toegepast in Rhapsody in West aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. In Het Dok wordt het systeem toegepast in 389 appartementen, in combinatie met centrale warmteterugwinning. CERA staat voor Central Energy Recovery Airflow. Stille, compacte units (geplaatst in de technische ruimtes van de woningen) regelen 24/7 de benodigde hoeveelheid verse lucht, op basis van lokale CO2-metingen. Bakker: “In Het Dok worden twee varianten toegepast: CERA 1, dat de klimaatbeheersing regelt per appartement, en CERA 2, dat onderscheid maakt tussen het woon- en slaapgedeelte.”

Maximaal comfort.

‘Service is inbegrepen’

Het CERA-systeem werd in 2018 op de markt gebracht en wordt sindsdien breed toegepast in de gestapelde woningbouw. Aangezien het nog een relatief nieuw systeem betreft, hecht Barcol-Air grote waarde aan een integrale projectaanpak en dito begeleiding. “Een goede, projectmatige begeleiding is belangrijk. We verzorgen daarom, samen met installateur, bij elk project een kick-off waarin we met de monteurs en projectleider het hele systeem doorlopen en tips & tricks voor de montage en het inregelen verstrekken. Aan het begin van het montageproces gaan we altijd op locatie langs om de puntjes op de i te zetten”, aldus Bakker. “Een nieuw systeem vraagt ook om een goede service en toelichting. Zo is elke CERA-unit voorzien van een QR-code, waarmee de gebruiker online uitleg over het systeem kan opvragen. Voor de monteurs is een speciaal ontwikkelde tool beschikbaar waarmee de units eenvoudig kunnen worden ingeregeld. In deze tool is rekening gehouden met alle niveaus van technische kennis. In onze ogen vormen van service die zorgen voor tevreden opdrachtgevers, installateurs én gebruikers.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details