Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Installatietechniek draagt bij aan comfort en welzijn medewerkers
Op bedrijventerrein De Grift in Nieuwleusen is afgelopen september het nieuwe hoofdkantoor met warehouse voor logistiek dienstverlener Westerman Multimodal Logistics opgeleverd.

Installatietechniek draagt bij aan comfort en welzijn medewerkers

De nieuwbouw omvat 2.161 m² kantoorruimte, 2.819 m² mezzanine en 32.241 m² warehouse. Zowel tijdens de ontwikkeling als de bouw is veel aandacht besteed aan het comfort en welzijn van medewerkers. Naast voldoende daglichtinval en een gezonde mix van open en gesloten kantoorruimtes speelt de installatietechniek hierin een belangrijk rol. In opdracht van hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep was Batenburg Installatietechniek verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties. Van de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en brandmeldinstallaties tot en met de verlichting, data- en glasvezelinfrastructuur.

Gezond binnenklimaat, lage energielasten

“Voor de basisverwarming van alle kantoorruimtes is gekozen voor vloerverwarming, in combinatie met VRF-systemen voor de lokale regelingen”, vertelt Michiel van Doornik, projectleider bij Batenburg Installatietechniek. “De VRF-installatie wordt gevoed door drie luchtgekoelde warmtepompen op het dak en maakt gelijktijdig verwarmen en koelen mogelijk. Er gaat vrijwel geen energie verloren: wanneer ergens in het gebouw wordt gekoeld, komt voldoende warmte vrij om andere ruimtes te verwarmen.” Op het dak staan bovendien twee luchtbehandelingskasten van 7.000 en 3.500 m³/h, die voldoende verse lucht inbrengen in resp. het hoofdkantoor en de aanvullende kantoorruimtes. “De ventilatiecapaciteit voldoet ruim aan het Bouwbesluit 2012 en is berekend op basis van het aantal medewerkers per ruimte. Dankzij warmteterugwinning gaan een gezond binnenklimaat en lage energielasten uitstekend hand in hand.”

Twee bouwdelen

Voor de verwarming van het warehouse zijn diverse luchtheaters geplaatst. Bovendien is de volledige nieuwbouw voorzien van LED-verlichting. “Uitgangspunt in de kantoren was een verlichtingssterkte van 500 lux op het bureaublad”, vertelt Van Doornik. “Bovendien zijn hier aanwezigheidsmelders geïnstalleerd, wat tevens geldt voor de stellingpaden in het warehouse. De verlichting in de centrale gangen en expeditieruimtes wordt centraal geschakeld. Buiten het pand staat een trafostation van 630 kVA, die twee hoofdverdelers voedt. Het gebouw is namelijk opgedeeld in een bouwdeel A en B, wat de gebouweigenaar de mogelijkheid biedt om de nieuwbouw in de toekomst aan een tweede bedrijf te verhuren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details