Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Installaties van Crossroads worden grotendeels geprefabriceerd

Header-1
De duurzame nieuwbouw wordt ook duurzaam gebouwd. (Beeld: MVSA)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Breman Hasselt

13 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met een secret garden en bebouwing naast en onder de spooroverkapping is woongebouw Crossroads in Amsterdam-Sloterdijk met recht een bijzonder project. De bouw van de ruim 30.000 m2 grote nieuwbouw, met twee markante torens van resp. 88 en 44 meter, zal medio augustus van start gaan. Op dit moment leggen de bouwpartners de laatste hand aan ontwerp en engineering. Onder hen is ook Breman Hasselt, dat verantwoordelijk is voor alle werktuigkundige installaties.

Op dit moment leggen de bouwpartners de laatste hand aan ontwerp en engineering.

Breman Hasselt realiseert alle W-installaties in de woningen. “Deze installaties moeten aangesloten worden op de toe- en afvoerkanalen in de schachten”, vertelt Anne Neervoort, projectbegeleider/Revit modelleur bij Breman Installatiefabriek, dat de stijgkanalen produceert en installeert. “Ook verzorgen wij de uitblaaskappen op de daken en de toevoerkanalen naar de dakrand, die mooi in de daktuin geïntegreerd zullen worden.”

Samenwerken in BIM

“Niet alleen de ligging, maar ook de vorm, de diverse gebruikersfuncties én het uitgebreide installatiepakket van Crossroads vergen veel aandacht in de voorbereiding”, vertelt Neervoort.

Bouwkundige en installatietechnische zaken worden tot in detail afgestemd in BIM.

De bouwkundige en installatietechnische zaken worden tot in detail afgestemd in BIM. “Als W-installateur ben je de grootste partij in een gebouw”, aldus Nick Reinink, werkvoorbereider bij Breman Hasselt. “Daarom komen we regelmatig samen met ons zusterbedrijf, om onze installaties af te stemmen. 

Elke vrijdag zetten alle nevenaannemers hun nieuwste modellen op Docstream, zodat we wekelijks en op basis van de meest actuele modellen alle installaties kunnen afstemmen. Bovendien vindt er tweewekelijks een installatieoverleg plaats, waarin clashes en uitdagingen worden besproken en opgelost.”

Aandacht voor prefab

“De zorgvuldige afstemming is noodzakelijk, omdat bijna al onze installaties geprefabriceerd worden”, vertelt Patrick Scholten, hoofd werkvoorbereiding bij Breman Hasselt. “In navolging van de modulaire bouwmethode worden ook de waterleidingen, rioleringsleidingen, luchtkanalen, dakkanalen en andere installatiedelen zoveel mogelijk voorbereid in onze werkplaats én in de fabriek van ons zusterbedrijf. Hier werken we onder de beste klimaat- en arbeidsomstandigheden. Zo wordt de duurzame nieuwbouw ook duurzaam gebouwd.” 

Duurzame technieken

Onder de duurzame technieken van Breman vallen bijvoorbeeld de afvoerputten op het groendak. “Regenwater wordt tijdelijk opgevangen en gebufferd op het hoge dak, voor de bewatering van de planten”, aldus Scholten. “Het overtollige water voeren we langs de gevels en terrassen af naar een vijver tussen de torens. Mocht er onvoldoende regenwater beschikbaar zijn, dan kan met behulp van een opvoerpomp het water vanuit het opvangbassin naar het hoge dak worden gebracht.” Een WKO-installatie en lage temperatuur vloerverwarming voorzien in de verwarming en koeling van Crossroads. “Zeer duurzaam is bovendien ons WTW-balansventilatiesysteem, dat vraaggestuurde ventilatie én een minimaal energieverbruik uitstekend combineert.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details