Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Installaties die de exploitatiekosten laag houden

Installaties die de exploitatiekosten laag houden

Onderbouwde beslissingen

Om verantwoorde beslissingen te nemen op het gebied van installaties, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek, werkte het COG nauw samen met ingenieursbureau Deerns. Zij stond gedurende het hele proces aan haar zijde en stuurde aan op zo laag mogelijke exploitatiekosten. Zo kan het Dulon College na oplevering het maximale bedrag besteden aan het onderwijs. 

Deerns begon met het uitvoeren van haalbaarheidsstudies. “We hebben een aantal afwegingen gemaakt, die gericht waren op die laagst mogelijke exploitatiekosten”, vertelt Peter Verhaar, projectleider van Deerns. “Dat begon met energiezuinige bouw en installaties, waarmee het Dulon College de regelgeving van BENG ruimschoots kan overtreffen. We hebben de installatietechnische opzet conform het concept Frisse Scholen, klasse B uitgewerkt. We hebben verschillende concepten doorgerekend voor ventilatie, verwarming en koeling. Zo ontstond een overzicht waarin onze opdrachtgevers in een oogopslag konden zien wat deze maatregelen zouden kosten en wat ze op termijn zouden opbrengen.”

Goed onderbouwde keuzes

De haalbaarheidsstudies leidden tot weloverwogen keuzes, waaronder een goed geïsoleerde, luchtdichte buitenschil, een warmte-/koudeopslag met warmtepompen, LED-verlichting, zonnepanelen en CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Er was extra aandacht voor flexibiliteit. Mocht het onderwijs vragen om een andere indeling, dan zou deze relatief eenvoudig gerealiseerd kunnen worden. “Het mooie van deze werkwijze is dat iedereen kan zien wat – juist op termijn – de beste beslissingen zijn. De haalbaarheidsstudies voorkomen tevens dat de gebruikers zich laten leiden door de aanschafprijs. Dit inzicht zorgt voor een duurzame motivatie. Toen de beslissingen eenmaal waren genomen, bleef iedereen daarachter staan.”

Nazorg

Scholen zijn voor Deerns een dankbare klantenkring. De professionaliteit van haar klanten ligt in het onderwijs, wat Deerns een grote verantwoordelijkheid geeft. “De transparantie geeft onze relaties een visie.” Toch blijft het hier niet bij. Ook tijdens de uitvoering van de installatiewerkzaamheden blijft Deerns betrokken. Zij controleert of de uitvoering gebeurt volgens het bestek, ondersteunt bij eventuele wijzigingen en controleert of de installaties de verwachtingen waarmaken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details