Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Installatie water, riolering, hemelwaterinstallatie en droge blusleidingen
IBW verzorgde voor project Waterside II de complete S-installatie.

Installatie water, riolering, hemelwaterinstallatie en droge blusleidingen

‘Uitdagingen maken het werk ook leuk’

Installatiebedrijf Werkendam (IBW) verzorgde voor het project Waterside II de complete S-installatie: water, riolering, hemelwaterinstallatie en droge blusleidingen. Ook nam het bedrijf de installatie van het sanitair op zich.

IBW is werkzaam in vier disciplines: loodgieten, elektra, dak en zink- en loodwerk. Het bedrijf werkt voor (middel)grote aannemers en woningbouwverenigingen. Sinds afgelopen zomer lopen er continu twee mensen van IBW op de bouwplaats van Waterside II. Afhankelijk van de bouwsnelheid van de aannemer, wordt dit tijdens de afbouw uitgebreid naar drie of vier mensen. De samenwerking verloopt soepel, vertelt projectleider Gerrit Vermeulen van IBW. “De start van elk project vraagt wat flexibiliteit van alle partijen, maar op een gegeven moment ontstaat er een treintje. Er was alleen wat vertraging doordat enkele prefab onderdelen niet werden aangeleverd aan de aannemer, maar die tijd hebben we later weer ingehaald.”

De werkzaamheden aan Waterside II zijn redelijk standaard voor IBW. Wat het interessant maakte, is dat alle appartementen anders zijn en dat er in de penthouses meer en luxer sanitair komt. “Bij een standaardproject weet je na tien tekeningen de maten uit je hoofd. Hier moet je bij elke woning goed kijken hoe de situatie is en wat erin komt. Daarbij heeft het gebouw een trapsgewijze opbouw, wat uitdagingen opleverde met het bepalen van de uitmonding van de ontluchtingen. Maar dat maakt het werk ook leuk.”

De WKO-voorziening in het complex is centraal geregeld. Daarom werd er extra warmwaterbeveiliging gemonteerd: als de koudwaterdruk wegvalt, sluit de warmwaterbeveiliging de toevoer in de woning af waardoor er geen verbrandingsgevaar ontstaat. Een groot gedeelte van de installatie wordt aangebracht tegen het plafond van de parkeerkelder. Dat is nog best een uitdaging. In de ontwikkelfase is dit in overleg met alle partijen op tekening gezet. Vermeulen: “Door de geringe hoogte is het sowieso al lastig om het nodige afschot te krijgen. Daarbij biedt het gebruik van BIM wel echt uitkomst,  omdat alles in 3D wordt gemodelleerd en eventuele clashes al gezien worden op het beeldscherm en niet pas in de praktijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details